SON DAKİKA



Haber > Gündem > Hani fabrikalar özelleştirildiğinde şeker fiyatları ucuzlayacaktı?

Hani fabrikalar özelleştirildiğinde şeker fiyatları ucuzlayacaktı?

21 Ocak 2022 Cuma - 17:20




2018 yılındaki şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde, özelleştirme taraftarlarının en önemli argümanlarının başında şeker fiyatlarının ucuzlayacağı iddiası geliyordu.





Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve diğer bakanlar, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle birlikte verimliliğin artacağı ve şeker fiyatlarının ucuzlayacağını iddia ediyorlardı. Ancak bugün gelinen noktada Türkşeker’in satış fiyatı ile özel şeker fabrikalarının satış fiyatlarının arasında büyük bir uçurum bulunması bu iddianın gerçekle hiçbir alakasının olmadığını acı bir şekilde gösterdi.

ANTALYA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ BAŞKANI: ŞEKER ÖZEL SEKTÖRDE YÜZDE 70 DAHA PAHALI

Türkşeker’in satış fiyatının, özel şeker fabrikalarına göre daha ucuz olmasından dolayı sektörde büyük bir kaos yaşanırken, Türkşeker gıda sektöründen gelen talepleri karşılayamıyor. Bu duruma tepki gösteren Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, “Şeker özel sektörde yüzde 70 oranında daha pahalı. Şeker gibi stratejik önemi yüksek olan bir ürün, özel sektörün insafına bırakılamaz.” dedi.

DEVLETİN FABRİKALARINDA 5.30 TL, ÖZELLEŞTİRİLEN FABRİKALARDA 9 TL

Türkşeker’de şekerin kilosu KDV dahil 5,30 TL iken, özelleştirilen fabrikalarda bir kilo şekerin yaklaşık 9 TL olduğuna dikkat çeken Bahar, “Özel sektör yüzde 70 oranında daha pahalı” dedi.


ÖZELLEŞTİRMEYİ SAVUNANLAR ŞEKER FİYATLARININ UCUZLAYACAĞINI İDDİA ETMİŞTİ

Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar’ın bu değerlendirmeleri, akıllara 2018 yılında şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinde gündeme getirilen ‘şeker fiyatları ucuzlayacak’ iddiasını getirdi. Hatırlanacağı üzere şeker fabrikalarının özelleştirilmesini haklı göstermek için, özelleştirmeyle birlikte fabrikalarda verimliliğin artacağı ve şeker fiyatlarının ucuzlayacağı iddia ediliyordu. Özelleştirme taraftarlarının en önemli argümanını bu iddia oluşturuyordu. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve Tarım ve Orman Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile diğer bakanlar da ısrarla bu iddiayı gündeme getirerek, hiçbir stratejiye dayanmayan özelleştirme ihalelerine karşı kamuoyunda oluşan tepki kırılmaya çalışılmıştı.
Ancak gelinen noktada özelleştirilen şeker fabrikalarında bugün şeker fiyatlarının daha yüksek olması, özelleştirme ihaleleri sürecinde gündeme getirilen ‘şeker fiyatları ucuzlayacak’ iddiasının da kocaman bir yalan olduğu ortaya çıktı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap