SON DAKİKA



Haber > Gündem > Halep oradaysa, Arşın burada!

Halep oradaysa, Arşın burada!

04 Ekim 2016 Salı - 10:30








Eski zamanlarda, adamın biri çok palavra atarmış. Millet de eğlence olsun diye dinlerlermiş sözlerini. Adamımız yine öyle heyecanla bir atıp tutuyormuş ki... Konuşmanın bir yerinde demiş ki, “Ben Halep’te iken bir atladım, tam sekiz arşın!” Yani aşağı yukarı 5.5 metre. Dinleyenler gülüşmeye başlayınca, adamın onuruna dokunmuş. “Yahu ne güleresiniz, atladım diyorum ya”. Dinleyenlerden biri, “Hadi öyleyse yine atla da görelim” demiş. Adamımız, ‘’Halep’teyken atladım. Halep başka burası başka, olmaz!’’ deyince, diğeri ısrar etmiş ve elindeki arşını göstererek, şöyle demiş: “Niye olmasın canım? Halep oradaysa, arşın burada!”

EMEVİ CAMİ’NDE NAMAZ

Türkiye’nin Suriye ve Halep macerası da böyle başladı. Tam 48 saatte Şam’a gidip, Ulu Cami olarak da adlandırılan tarihi Emevi Cami’nde namaz kılacaktı memleketi yönetenler. ‘Kardeş Esad’, Batı çıkarları gereği ‘düşman Esed’ olunca, kendini dev aynasında gören ‘stratejik derinlik’ zihniyeti, Ortadoğu’ya yön vereceğini sandı. O Ortadoğu ki; son 100 yıldır her türlü küresel hesaplaşmanın, senaryonun arenası. Küresel sömürgecilerin çıkarları uğruna, komşu ülkeyi iç savaşa sokan senaryoda önemli rol oynandı. Sonuçta komşu darmaduman edildi. Yaklaşık 500 bin ölü, milyonlarca mülteci. Yıkılmış kentler, açlık, yoksulluk, terör ve ölüm. Bu kötü politika ülkemize; ayrılıkçı ve dinci terör, onlarca milyar dolar ekonomik yük, yaklaşık 3 milyon mülteci olarak döndü.

KENDİNE KARŞI SAVAŞ

Türkiye, içeride ve Kuzey Irak’ta ayrılıkçı örgüte karşı mücadele ederken, bu kez Kuzey Suriye’de PKK-PYD tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Üstelik uğruna, İslam coğrafyasına karşı emperyalist projelerinde rol alınan, sözde müttefik ABD’nin desteğiyle. Türkiye; ulusal çıkarlarına aykırı, sömürgecilere hizmet eden politikalarla, kendine karşı kurulan tuzaklara destek oldu. Türkiye’nin en yakın dostu Rusya ile savaş noktasına getirildiği uçak provokasyonu... Sünni Blok zorlamaları üzerinden komşumuz İran’la yaşanan gerilim...


BÖLGE İLE İTTİFAK

Neyse ki Batı çıkarlarına hizmet eden, maceracı ve mezhepçi politikadan şimdilik vazgeçildi. Rusya ve İran’la ilişkiler düzeltilme yoluna girdi. Suriye’de sahnelenen oyuna karşı Türkiye bazı hamleler yaptı. Ama yetersiz. Türkiye; hem Ortadoğu ve komşuların, hem de kendi güvenliği için; parçalanmaya, kantonlaşmaya, manda tipi federasyonlaşmaya karşı Suriye Devleti dahil bölge ülke ve güçleriyle ortak bir yola girmedikçe, bu durumun değişmesi olanaksız.

DÜĞÜM HALEP

Suriye ve Irak ne yazık ki, küresel ve bölgesel güçler için stratejik mücadele alanı. Halklar kurban. Suriye denkleminin çözüm yeri ise Halep. Rusya’nın desteğini alan Suriye yönetimi Halep’i ele geçirirse, birliğinin sağlanması yolunda en önemli adım atılacak. O nedenle ABD ve Rusya arasında büyük gerilim var. Bu durum ABD ve Batı çıkarlarına, PKK-PYD hedeflerine, IŞİD hayallerine aykırı. Bu hedef Türkiye’nin güvenlik ve istikrar beklentilerine uygun. Umarız Türkiye, güvenli bölge oluşturma hedefini Suriye’de maceracı tuzaklara dönüştürmez, Suriye Birliği’nin yeniden oluşumuna katkı verir. Güvenli bir Türkiye, güvenli ve istikrarlı komşulardan geçer.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap