SON DAKİKA



Haber > Gündem > Göbeklitepe monolit esrarı çözülemedi!

Göbeklitepe monolit esrarı çözülemedi!

08 Şubat 2021 Pazartesi - 11:52




Göbeklitepe yakınlarındaki bir arazide gizemli bir monolit bulundu. Jandarma bünyesinde özel ekip kurulurken; vatandaşların alana yaklaşması yasaklandı. Bu monolitler şimdiye kadar 7 farklı ülkede ortaya çıktı.





Dünyaya yayılan gizemli monolitlerden biri de Türkiye'de ortaya çıktı. Göbeklitepe yakınlarındaki tarlada bulunan araziye yerleştirilmiş metal blokun sırrı günlerdir gündür çözülmedi. Şu ana kadar dünyada buna benzer monolitler ABD, Romanya, Kolombiya, Almanya, İspanya, Hollanda ve İngiltere’nin Wight Adası’nda ortaya çıktı. Türkiye'deki monolitin üzerinde Göktürkçe bir yazı yer alıyor... 

Şanlıurfa merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Göbeklitepe Ören Yeri yakınlarında yer alan Örencik Mahallesi'ndeki tarlada yaklaşık 3 metre yüksekliğinde, 1 metre genişliğinde, toprağa yerleştirilmiş halde metal blok bulundu. Tarla sahibinin durumu bildirmesi üzerine bölgeye giden jandarma ekipleri, blokun çevresine şerit çekerek önlem aldı ve inceleme yaptı.

Göktürk alfabesiyle, "Gökyüzüne bak ayı gör" ifadesinin yazılı olduğu metal blok çevresinde jandarma ekiplerinin günlerdir süren nöbeti ile meraklı köylülerin bekleyişleri devam ediyor. Gizemli monolitin kim tarafından hangi amaçla konulduğu araştırılırken; jandarma bünyesinde özel ekip kuruldu ve vatandaşların alana yaklaşması yasaklandı.

Köy sakinlerinden Osman Bahçe, merakla beklemeye devam ettiklerini belirterek, "Valla biz de ne olduğuna anlam veremedik. Artık Avrupa'dan mı, Amerika'dan mı getirip buraya gece yarısı bıraktılar bilemiyoruz. Bakalım ne olacak" ifadelerini kullandı.

İstihbaratçılar araştırıyor

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin'in de  inceleme yaptığı metal blokla ilgili alarma geçildi. Kentte heyecana yol açan gizemli metal bloğun kim tarafından bölgeye bırakıldığının bulunmasına yönelik İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde özel ekip kuruldu. İstihbaratçıların da yer aldığı özel ekip Örencik Mahallesi sakinleri ile tek tek görüştü. 

Bölgeye yakın noktadaki diğer kırsal mahallelerde de inceleme yapan jandarma ekipleri, bölgeye perşembe günü ve gecesi gelen yabancı kişiler veya şüpheli durumlar olup olmadığına yönelik bilgi edinmeye çalışıyor. Ekipler bunun yanı sıra Şanlıurfa’ya ulaşımın sağlandığı Gaziantep, Diyarbakır, Mardin ve Adıyaman yönündeki tüm kamera kayıtları ile Göbeklitepe ve Örencik Mahallesi bölgesine ulaşımın sağlandığı güzergah üzerindeki mobese ve güvenlik kameralarını incelemeye aldı. Son bir haftalık kamera kayıtlarını saniye saniye izleyen ekipler, burada taşınabileceği kamyon, kamyonet, TIR, minibüs ve kapalı kasa araçları da mercek altına aldı. Ekipler, görüntülerden elde ettiği şüpheli araçları plaka kayıtlarından inceleyerek, metal bloğu taşıyıp taşımadığı sorusuna cevap bulmaya çalışıyor.

Monolit esrarı 

Göbeklitepe'de ortaya çıkan monolit vakası ilk değil. Daha önce dünyanın bir çok yerinde benzer şekilde esrarengiz monolitler ortaya çıktı. Şu ana kadar bu monolitlerin esrarı çözülebilmiş değil. Gizemli monolitlerin ilki ABD'nin Utah eyaletinde ortaya çıktı. Monolitle ilgili araştırmalar sürerken, gizemli nesne çıktığı gibi aniden ortadan kayboldu. 

7 ülkede görüldü

Bugüne kadar benzer monolitler 7 farklı ülkede ortaya çıktı. Monolitlerin kimler tarafından yapıldığı hala belirsizliğini koruyor. En sıradışı monolit ise Kolombiya’nın Cundinamarca kırsalında belirti. Ortaya çıkan bu monolit diğerlerinden farklı olarak altın rengindeydi... 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap