SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fındıkta yanma riski

Fındıkta yanma riski

22 Haziran 2012 Cuma - 17:54




Ordu Üniversitesi(ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, fındığın su





Dekan Karadeniz, fındık üreticilerinden bahçelerini sulamalarını isterken aksi takdirde havalar böyle devam ederse fındıkların yanabileceğini ve şu anda fındık bahçelerindeki otların temizlenmemesi gerektiğini belirtti. Karadeniz, "Bölgede hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 7-8 derece üzerinde seyir etmektedir. Fındığın sert kabuğu tamamlanmak üzeredir. Bu topraklardaki yeterli su sert kabuğun oluşmasında kullanıldı. Şu anda topraklar susuz kalmıştır. Şuan fındığın içini doldurması için yeterli su yok. Bahçelerine su verme imkanı olan fındık üreticilerimizin bahçelerine su vermesini öneriyoruz. Şu anda fındığın içini dolduramayacağı için hasat sonunda randımanının düşük olabileceğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıllardaki kaliteli fındığın harmana gelemeyeceği endişesini yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 35-40 randıman fındık gördük, bunun nedeni susuzluktu. Toprak fındık dalından suyu geri çekebilir ve fındık yanarak dökülmelere neden oluyor. Bizim fındık üreticilerinden tavsiyemiz bahçelerin dibindeki otları temizlemesinler. Hasada kadar beklesinler. Fındık yeterli suyu alamayınca dökülecektir. O otlar toprağı serin tutar. İnşallah yağmur yağar ve fındıklar yeterli suyu alır. Şu anda fındığın dökülmesi ve yanması söz konudur” dedi. Fındığın erken toplanmaya başlanacağını belirten ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Karadeniz, “Bu konudaki iddiamız devam etmektedir. Fındık normal zamandan erken toplanmaya başlanacaktır” diye konuştu.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap