SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fındık hasadı başladı fiyatı belli değil! Üretici 35 lira istiyor

Fındık hasadı başladı fiyatı belli değil! Üretici 35 lira istiyor

27 Temmuz 2021 Salı - 12:59




Fındık üreticisi bahçeye girmeye hazırlanıyor ancak fiyat belirsizliği sürüyor. Üreticiler fındık maliyetinin iki katına çıktığını ifade ederek fındık fiyatı için 35 lira bekliyorlar.





Fındıkta hasat zamanına birkaç gün kala üretici de fındıkta açıklanacak taban fiyatı bekliyor. Kurban Bayramı öncesi fındık fiyatının açıklanacağını bekleyen ürcliciler, Cumhurbaşkanı'ndan bayram müjdesi beklediklerini ifade ettiler. Fındık üreticileri, geçen yıla oranla fındığa yapılan masrafların iki kat arttığını da belirterek fındığa 35 TL'nin altında verilecek bir rakamın fındık üreticisini mağdur edeceğini söylediler.

TOPLAMA ZAMANI GELDİ AMA FİYAT AÇIKLANMADI

Trabzon'da yerel olarak yayın yapan Kuzey Ekspres gazetesinden İnan Kalyoncu'ya konuşan fındık üreticisi İhsan Cüre, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan bayram öncesi fındık fiyatıyla ilgili müjde bekliyorduk. Ağustos başından itibaren fındık tarlaları hareketlenecek. Binlerce üretici fındıklarını toplamaya başlayacak. Ancak halen ne fiyat ne de rekolte açıklanmış değil. Rekolte ve fiyat, üretici fındıgını toplamaya başlamadan açıklanmalıdır. Aksi takdirde, fındık fiyatı tekelcilerin istediği rakamdan oluşacaktır" dedi.

Cüre, "Hem üretici hem ziraat odaları fındıkta verimliliği artırmak için çalışıyor. Fakat fındıkta her sezon olduğu gibi bu sezon da bir belirsizlik söz konusu. Bu belirsizliğin bir an önce giderilerek, üretici lehine, söz ve vaatten öte somut adımlar atılması gerektiğini" söyledi.

"35 TL'NİN ALTINDAKİ FINDIK FİYATI ÜRETİCİYİ MAĞDUR EDER"


Karadeniz Bölgesi'nin en önemli gelir kaynaklanndan olan fındıkta hasat dönemi yaklaşırken, üretici Orhan Güven ise "35 TL'nin altında olan her rakam üreticiyi mağdur eder" dedi.

Bahçesinden topladığı taze fındıkları Karadeniz sahil yolunda, bayram dönüşü yapan gurbetçilere satan Orhan Güven, "Fındık toplamaya birkaç gün daha var fakat sahil kesimlerine yakın bahçelerde fındıklar kapsülünden çıkmaya başladı. Biz de bahçemizdeki fındıktan biraz topladık, turistik amaçlı satış yapıyoruz. Fındığı sütlü sevenler var hem hizmet amaçlı hem de biraz para kazanmak amaçlı bayram dönüşündeki gurbetçilere satıyoruz" dedi.

"FINDIKTA MASRAFLAR İKI KATINA ÇIKTI, 35 TL ALTI KURTARMAZ"

Pandemi döneminde bütün esnaf gibi çiftçi de mağdur. Fındıkta yapılan masrafların iki kalma çıktığını belirten Güven şunları söyledi:

"Kuru fındığın bu sene en az 35 TL olmasını bekliyoruz. 35 TL'nin altındaki her rakam fındık üreticisini mağdur eder. Nedeni ise fındık çok zahmetli ve masraflıdır. 200 TL'den aşağı isçi bulamıyoruz. Fındık alanlarına devamlı bakım yapmak ger-kiyor. Fındığın altına kış gübresi atıyoruz, verim gübresi atıyoruz, makineyle altının otlarını temizletiyoruz. Fındık toplandıktan sonra işler bilmiyor. Yapılan her şeye para lazım. Masraflar iki katına çıktı. Bu yüzden 35 Tl'nin altındaki bir fiyat fındık üreticisini kurtarmaz."


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap