SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fehmi Koru'dan, Erdoğan'ı kızdıracak soru: Ülkeyi yönetebilir mi?

Fehmi Koru'dan, Erdoğan'ı kızdıracak soru: Ülkeyi yönetebilir mi?

17 Mart 2022 Perşembe - 09:25




Fehmi Koru, bugünkü yazısında AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan yeni seçim kanunu üzerinden önemli bir analiz yaptı.





Fehmi Koru, kendisine ait sitede yayınladığı yazısında  AK Parti ve MHP tarafından hazırlanan yeni seçim kanunu değerlendirdi. "Cumhur İttifakı’nı oluşturan iki partinin -AK Parti ile MHP’nin- oylarında, kamuoyu yoklamalarına ihtiyaç duyulmadan çıplak gözle bile görülebilen sert düşüşler yaşandı." diyerek Cumhur İttifakı’nda yaşanan çöküşe dikkat çeken Fehmi Koru, oy kaybı nedeniyle böyle bir karar alındığını yazdı.

"İKTİDAR ÜLKEYİ YÖNETEBİLİR Mİ?"

Öte yandan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'a üç soru sorarak seslenen Fehmi Koru, " Böylece az oyla iktidarda kalma ve karşı cepheyi bozarak kendi adayını cumhurbaşkanı seçtirebilme mümkün olabilir diye düşünüldüğü belli. Olur mu? Aslında sorulması gereken soru başka: Olur, olabilir de olmalı mı?  Veya şu soru: Olursa o yolla elde edilmiş bir iktidara yol açan sisteme ‘demokrasi’ denilebilir mi? Ya da şu soru: Sistemle oynanarak devamı sağlanmış bir iktidar ülkeyi yönetebilir mi?" ifadelerini kullandı.

İşte, Fehmi Koru'nun yazısının dikkat çeken o kısmı:

İkinci gelişme iktidar cephesi açısından daha vahim: ‘Cumhur İttifakı’nı oluşturan iki partinin -AK Parti ile MHP’nin- oylarında, kamuoyu yoklamalarına ihtiyaç duyulmadan çıplak gözle bile görülebilen sert düşüşler yaşandı. Kamuoyu yoklamaları ‘Cumhur İttifakı’ karşısında birleşmiş altı partinin ilk seçimde iktidar değişikliğini zorlayabileceğini, onların belirleyeceği ortak adayın cumhurbaşkanı seçilebileceğini gösteriyor.


‘Altı benzemez’ ilk oluşan ittifakın iktidarını zorluyor. 

Ee, böyle bir durumda ne yapılmalı?

Demokrasilerde böyle bir durumda halkın gönlünü çelmeye yarayacak icraatlar dışında yapılabilecek bir şey bulunmuyor.

Seçim gününü, sandığı beklemek veya ülkeyi yönetme görevinin tam anlamıyla yerine getirilemediği ortaya çıkarsa seçim tarihini erkene çekerek halkın hakemliğine başvurmak dışında…

İşte tam böyle bir ortamda, bizde, her zaman değil ama çoğu kere, siyasi mühendislik devreye giriveriyor.


Adında ‘siyasi mühendislik’ gibi kibarlık kokan bir sıfat kullanılmış olsa da, aslında yapılan kaba saba bir iş: Seçim sistemiyle oynamak…

Seçim kurallarını az oy alınsa bile iktidarda kalmayı sağlayacak biçimde değiştirmek…

Bir önceki seçimde kendilerinin işine yarayan ittifak sistemini işlemez hale getirecek bir yeni kuralla…

İttifak içerisinde yer alan partilerin %7’ye indirilmiş barajın altında kalmışlarsa oylarını çöpe atmayı öngören bir kuralla…

Halkta destek bulmuş fakat seçime katılabilmek için yasanın aradığı bütün yurtta örgütlenme şartını yerine getirememiş yeni partiler, başka partilerden alacakları 20 milletvekili desteğiyle grup kurarak seçime katılmaya hak kazanabiliyordu; bunu imkansız hale getirerek…


Sandık güvenliğinin emanet edildiği kurulların yapısıyla oynayarak…

İnce işler sizin anlayacağınız…

Böylece az oyla iktidarda kalma ve karşı cepheyi bozarak kendi adayını cumhurbaşkanı seçtirebilme mümkün olabilir diye düşünüldüğü belli.

Olur mu?

Aslında sorulması gereken soru başka: Olur, olabilir de olmalı mı? 


Veya şu soru: Olursa o yolla elde edilmiş bir iktidara yol açan sisteme ‘demokrasi’ denilebilir mi?     

Ya da şu soru: Sistemle oynanarak devamı sağlanmış bir iktidar ülkeyi yönetebilir mi?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap