SON DAKİKA



Haber > Gündem > Fehmi Koru, son seçim anketi sonuçlarını paylaştı: Erdoğan kaybediyor!

Fehmi Koru, son seçim anketi sonuçlarını paylaştı: Erdoğan kaybediyor!

25 Nisan 2022 Pazartesi - 09:36




Fehmi Koru, kendisine ait sitede yayınladığı son yazısında MetroPoll'ün son anket sonuçlarına yer vererek dikkat çeken analizlerde bulundu.





Fehmi Koru, kendisine ait sitede kaleme aldığı yazıda MetroPoll'ün son anket sonuçlarını paylaştı. " AK Parti’nin çıplak -kararsızlar dağıtılmadan- alabileceği oy oranı %26.4… " tespitinde bulunan Fehmi Koru, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet adaylarının da Erdoğan karşısında kazanabileceğini ifade ederek, "İkinci turda muhtemel adayların bazıları – Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve  Meral Akşener–  Cumhur İttifakı’nın muhtemel adayı Tayyip Erdoğan karşısında seçimi kazanabilecek gibi görünüyor; fakat az bir farkla." yazdı.

İşte, Fehmi Koru'nun o yazısı:

"İlk turda sonuç alınamayabilir ve ikinci tur kimin ülkeyi daha iyi yönetebileceğinden çok kimin seçilmemesi gerektiği üzerinde yürütülen bir kampanyaya ve ona uygun bir sonuca yol açabilir.

Daha şimdiden böyle bir senaryonun hayli mümkün olduğunun işaretleri alınıyor.

Bunu neye dayanarak ileri sürüyorum?


Kamuoyu yoklamalarına…

Elimde MetroPoll araştırma şirketinin her zamanki titizliğiyle yürüttüğü son (Mart 2022) ‘Türkiye’nin Nabzı’ araştırması var.

Her zamanki gibi, halka, “Bugün seçim olsa…” diye başlayan varsayıma dayalı sorular yöneltilmiş. Ortaya çıkan tabloya göre, ülkemizin AK Parti arkasından en kalabalık siyasi grubunu, “Kararsızım” diyen veya oy kullanmayacağını bildiren ya da protesto oyu vereceğini söyleyenler teşkil ediyor.

Bu grup halkın %23.1’i…

AK Parti’nin çıplak -kararsızlar dağıtılmadan- alabileceği oy oranı %26.4… (Bir önceki aydan 2 puan artış söz konusu.]   


Cumhurbaşkanlığı seçimine gelince…

MetroPoll araştırmasının ortaya koyduğu sonuçlar göz açıcı.

Yapılacak ilk cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP’nin aday çıkarıp çıkarmaması en önemli unsur. HDP aday çıkardığı takdirde muhtemel adayların hiçbiri ‘%50+1’ oy alamadığı için ilk turda seçilemiyor. 

İkinci turda muhtemel adayların bazıları –Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu ve Meral Akşener– Cumhur İttifakı’nın muhtemel adayı Tayyip Erdoğan karşısında seçimi kazanabilecek gibi görünüyor; fakat az bir farkla.

Kemal Kılıçdaroğlu partisi yönetiminin beklediği gibi aday olursa seçim başa baş geçecek gibi…


Zaten bu tabloya ve Fransa’da son üç seçimde yaşananlara bakarak, aday olarak ismi zikredilenler arasında geçecek bir cumhurbaşkanlığı seçim yarışında, halkın tercihinin ‘ülkeyi en iyi kimin yöneteceği’ üzerinden değil ‘kimin seçilmemesi gerektiği’ üzerinden belirleneceğini düşünüyorum.

Bir taraf “Erdoğan seçilmesin”, diğer taraf da “Aman ha, bu seçilirse kazanımlarımız gider” propagandasıyla seçmen önüne çıkacaklardır.

Aynı araştırmada, halkın ezici sayılabilecek çoğunluğunun -%75’inin- ekonominin kötü yönetildiği kanaatine sahip olduğu görüldüğü halde, iktidar cephesinin adayı bütünüyle şanssız değil.

Daha çarpıcı bir sonuç da, AK Parti’nin muhtemel oyunun ekonomik sıkıntıların en sert hissedildiği son ay içerisinde, bir önceki aya göre 2 puan artması ve bu artışı da daha önce kararsız olduğunu ifade etmiş seçmenin sağlamasıdır.

AK Parti’den koparak kararsızlar safına geçmiş ve henüz farklı bir partiye oy verecek kararlılığa ulaşmamış olan seçmen, en ufak bir iyimser havadan etkilenerek eski partisine dönebiliyor.


Yüzde 2’lik oynama bunu gösteriyor.

Biliyorum, her ayın sonuna doğru bir araya gelerek birliktelik mesajı veren muhalefet liderleri henüz cumhurbaşkanı adayı belirleme aşamasında değiller; bu konuyu ısrarla gündem dışı tutuyorlar. Ancak, her an sürprizlere açık bir siyasi zemin bulunduğu gerçeğini hatırlayıp, ufaktan da olsa, konu üzerinde kafa yormaya başlasalar iyi olacak.

Özellikle Fransa seçimi ve sonucunu iyi değerlendirmelerinde yarar var."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap