SON DAKİKA



Haber > Gündem > Euro, dolar karşısında 20 yılın dibinde

Euro, dolar karşısında 20 yılın dibinde

05 Eylül 2022 Pazartesi - 11:57




Enerji krizi euro üzerinde baskısını artırmaya devam ediyor. Yeni haftanın ilk işlemlerinde euro, dolar karşısında ilk kez 0.99 seviyesinin altını gördü. Böylelikle euro, 20 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu, Türkiye için de kötü haber.





Euro/Dolar paritesi 20 yıl sonra ilk kez 0,98’e geriledi. Başka bir deyişle Euro, dolar karşısında güç kaybetmeye başladı.

Rusya’nın AB’ye doğal gaz akışını süresiz kesmesi, AB’deki artan enflasyon, resesyon beklentileri, ekonomik daralma endişeleri euronun güç kaybını artırıyor.

AB ve ABD merkez bankaları faiz artırarak enflasyonu dizginlemeye çalışsa da kısa vadede bu süreçten olumlu bir netice alınamadı.

ENERJİ KRİZİ BORSALARI DA ETKİLEDİ

Enerji krizinin Avrupa ekonomisini resesyona sokacağı beklentilerinin güçlenmesinin de etkisiyle bu sabah Frakfurt'ta FDAX yüzde 3,04 düştü. Eurostoxx 50 vadeli endeksinde kayıp yüzde 2,99'a ulaştı.


FTSE 100 vadeli endeksi de yeni haftanın ilk gününde yüzde 1,02 ekside.

AVRUPA'DA TASARRUFLAR ARTIRILDI

Avrupa ülkelerinde enerji sıkıntısı nedeniyle tasarruf tedbirleri artırıldı. Yükselen enerji fiyatları nedeniyle gereksiz tüm aydınlatmalar kapatılıyor. Alternatif enerji kaynaklarına yönelim artarken evlerde kullanılan klimalar için de belli derecenin altına düşürülmemesi uyarıları yapılıyor.

PETROL FİYATLARI HAFİF PRİMLİ

Petrol fiyatları açısından bugün yapılacak OPEC+ toplantısı önemini koruyor. Toplantı öncesinde petrol fiyatları yüzde 2 oranında primli seyrediyor. OPEC+’ın petrol fiyatlarını cari seviyelerde tutmak için üretimi sıkılaştırması bekleniyor.


TL'YE OLUMSUZ ETKİ
Euro/dolar paritesinin eşitlenmesinin TL’ye olumsuz etkilemesi bekleniyor. Uzmanlara göre bu durum özellikle dış ticaret, turizm gelirleri ve dış borç ödemeleri açısından sıkıntı yaratacak.

Türkiye’nin döviz gelirinin büyük bir kısmı avro cinsinden ama giderlerde ağırlık dolarda. Yani Türkiye, giderek değer yitiren bir para cinsinden gelir elde edip, değer kazanan bir parayla harcama yapmak durumunda kalacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap