SON DAKİKA



Haber > Gündem > Eski savcıya 12 yıl hapis

Eski savcıya 12 yıl hapis

19 Eylül 2018 Çarşamba - 11:01




FETÖ soruşturması kapsamında hakkında dava açılan savcı Mehmet Kaya'ya 12 yıl hapis cezası verildi.





Fethullahçı Terör Örgütü mensubu olduğu şüphesiyle açığa alınan ve hakkında dava açılan eski savcı Mehmet Kaya, çıkarıldığı mahkemede 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
 
İzmir 15. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanık Kaya  ve avukatı hazır bulundu.
İddia makamı, örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı  tespit edilen sanık hakkında elde edilen deliller ve tanık ifadelerinin de  dikkate alınarak Kaya'nın "Silahlı terör örgütü üyesi olma" suçundan  cezalandırılması ve tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde mütalaa  verdi.
 
Sanık Kaya, ByLock'un dijital bir delil olduğunu, bu delilin adli  süreçte kullanılması için muhakkak adli bir karar bulunması gerektiğini savunarak  kullandığı iddia edilen ByLock'ta giden gelen mesajın mailinin olmadığını öne  sürdü.
 
ByLock'ta sesli arama yapıldığı görülen Z.A'yı tanımadığını iddia eden  Kaya, daha önce Hakkari ve Van Cumhuriyet başsavcılığı görevinde bulunduğu sırada  terörle mücadele ettiğini, bu esnada birilerinin suç işleyip kendisine mal  edilmesinden üzüntü ve pişmanlık duyduğunu dile getirerek, Yargıçlar ve Savcılar  Birliğine (YARSAV) üyeliğinin gerçek ve samimi bir üyelik olduğunu, devlete  ihanet içerisinde olmadığını savundu.
 
2014'teki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği seçimine  aday olarak girdiğini de beyan eden Kaya, tutuklu bulunduğu sürenin 24 ayını  hücrede geçirdiğini, yüksek tansiyon hastası olduğunu, psikiyatri ilaçları  kullandığını, bel fıtığı hastalığının devam ettiğini söyleyerek tahliyesini  istedi.
 
Mahkeme heyeti, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olduğu kanaatine  varılan sanığın suç tarihi ve öncesinde cumhuriyet savcısı ve cumhuriyet  başsavcılığı olarak adli teşkilat içerisinde uzun süre görev yapmış olmasına  rağmen örgüt üyeliği suçunu işleyerek adalete güvenin sarsılmasına neden olduğu,  uzun süreç içerisindeki eylem ve faaliyetlerinin yoğunluğu, çeşitliliği ve  etkinliği ile örgüt içerisindeki konumunu da dikkate alarak Kaya'ya verdiği 8 yıl  hapis cezasını Terörle Mücadele Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince yarı oranında  artırarak 12 yıla yükseltti ve cezada herhangi bir indirime gitmedi.
 
Kaya'nın tutukluluk halinin devamına da karar verildi.
 
FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sonrası meslekten ihraç  edilen cumhuriyet savcısı Mehmet Kaya'nın emniyet mensuplarınca gözaltına  alınmasının ardından hakkında tutuklama kararı verilmişti.
 
Daha önce Hakkari ve Van Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde bulunan  Kaya'nın, 2014'teki HSYK üyeliği seçimlerinde örgütün desteğini alarak aday  gösterildiği iddia edilmişti.
 
Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısı, hazırladığı iddianamede Kaya hakkında  "Silahlı terör örgütü yöneticisi olma" suçundan dava açmıştı.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap