SON DAKİKA



Haber > Gündem > Erdoğan EYT talimatını verdi! EYT'liler için beş formül...

Erdoğan EYT talimatını verdi! EYT'liler için beş formül...

31 Ekim 2021 Pazar - 13:30




Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT'lilerin sorunun çözülmesi için talimatı verdi. EYT'liler için yapılacak düzenleme öncesi 5 formül açıklandı. İşte detaylar...





Kötü ekonomi nedeniyle enflasyonun tavan yapmasıyla anket sonuçlarında kan kaybeden Ak Parti iktidarı, 2023 seçimi öncesinde tüm kozlarını masaya yatırıyor. 3600 ek göstergeyi 2022'de çıkartmaya hazırlanan iktidar Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununu da çözerek oy potansiyelini arttırmayı hedefliyor. Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT konusunda talimat verdiğini açıkladı.

EYT'lilerin mağduriyet konusu uzun bir zamandır gündemi meşgul ederken, iktidara yakınlığı ile bilinen Takvim gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem EYT konusu hakkında iktidarın planladıklarını açıkladı.

A HABER'e konuşan Erdem, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dar gelirli ve dezavantajlı kesimleri rahatlatacak çalışmaların yapılması talimatını verdiğini söyledi. Bu kapsamda ilgili bakanlıklarda hazırlıklar başladığını belirten Erdem, hazırlıklar tamamlandıktan sonra bir bölümü önümüzdeki aylarda, bir bölümü ise önümüzdeki yıl hayata geçirileceğini vurguladı.

Erdem, şu ifadeleri kullandı:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını doldurup emekli olmak için yaşı bekleyenlere dönük bir çalışma yapıyor. Bu konuda ne yapılabileceğine, maliyetlere bakılacak. Hazırlanan öneri Başkan Erdoğan'a sunulacak. Son kararı Erdoğan verecek..


Hükümet böyle bir irade koymuşsa ki Ankara'dan gelen haberler bu yönde ve bunun için bir çalışma yapılması ve ortaya formüllerin çıkarılması için bir talimatın olduğunu öğrendik. Burada bence 5'li bir formül çıkabilir..

1. KISMI EMEKLİLİK

Burada EYT dediğimiz kesim 9 Eylül 1999 ve öncesi sigortalı vatandaşlarımız oluyor. Bu tarihten önce sigortalı olmuş vatandaşlar için kısmı emeklilik gündeme gelebilir. Burada 3 bin 600 günü doldurmuş kadınlarda 50 erkeklerde 55 yaşını doldurmuş olanların başka şart aranmadan emekli edilmeleri formül olarak gündemde..

2. PRİM VE GÜN

İşe giriş tarihine göre belirlenmiş primi doldurmuş olanların yine yaşa bakılmadan emekli edilmeleri. Burada da yine 9 Eylül 1999 öncesi işe girmiş olanların 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında prim dolduşlarsa bunlar içinde yaşa bakılmadan emekli edilmeleri gündemde..


3. KADINLAR VE ERKEKLERDE YIL ŞARTI

Yine 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olmuş kadınlarda erkeler de 25 yılını doldurmuş olma şartıyla yine yaşa bakılmadan emekli edilmeleri gündeme gelebilir.

4. ALMAN FORMÜLÜ

Alman formülünde emeklilik için yaşı doldurmanıza kaç yıl kalmışsa her yıl için maaştan yüzde 2'lik bir kesinti yapılarak maaşın erkenden bağlanması durumudur. Bu Almanya'da uygulanmıştı..

5. FİNLANDİYA FORMÜLÜ


Finlandiya'da da yine böyle bir kesinti oluyor. Ama yaşınızı doldurduğunuzda maaşınız normal seviyesine geri çekiliyor. Tabi benim önümde böyle 5 formül var. Tabi farklı formüllerde ortaya çıkabilir. Dediğim gibi burada çok homojen bir yapı var..

Emeklilerin durumlarının düzeltilmesi için de iki konu üzerinde duruluyor. Öncelikli olarak aylıklarına rutinin dışında bir zam yapılması gündemde. Böylece geniş bir kitlenin alım gücü ile ilgili ciddi bir rahatlama sağlanmış olacak. Tartışılan bir başka düzenleme ise 2 bin liranın altında (bu rakam daha aşağı çekilebilir) emekli maaşı alanlara seyyanen zam yapılarak bunların yukarı çekilmesi. Eğer bu konuda karar verilirse 2 bin TL'nin altında emekli maaşı kalmayacak.."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0
EYT

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap