SON DAKİKA



Haber > Gündem > Emeklikte Yaşa Takılanlar dikkat! SGK ve Bağ-kur primleri birleştiriliyor mu?

Emeklikte Yaşa Takılanlar dikkat! SGK ve Bağ-kur primleri birleştiriliyor mu?

01 Ocak 2023 Pazar - 17:43




Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için en kritik nokta belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan EYT’de yaş sınırlamasının olmayacağını duyurdu. Yeni düzenlemeye göre 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup prim gününü tamamlayan herkesin emekli olabileceği söylense de bu durum hem SGK hem de Bağ-kur girişi olanlar için henüz netlik kazanmadı. Peki, BAĞ-KUR ve SGK primleri birleştiriliyor mu?





EYT’de yaş şartının kaldırılması sonrası geri sayım başladı. Yeni yıla girmemizle birlikte EYT ne zaman yürürlüğe girecek, prim günü kaç olmalı? EYT düzenlemesi kimleri kapsıyor, şartları nelerdir? gibi araştırmalar hız kazandı.
  
Tam 23 yıl önce yapılan yasal düzenlemeyle getirilen yaş şartı nedeniyle mağdur olan EYT’lilerin beklediği müjdeli haber sonrası maalesef tam anlamıyla sevinemeyen bir kesim var. 1999 öncesi SGK girişli olup sonrasında BAĞ-KUR’lu olanlar…

Herkesin bildiği gibi SGK’dan emekli olmak için 8 Eylül 1999 işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da kadınlarda 20 yıl sigortalılık süresi ve 7 bin 200 prim günü, erkeklerde 25 yıl ve 9 bin prim günü gerekiyor.

SGK Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, Hem SGK hem Bağ-Kur prim ödemesi olan kişiler son 7 yıllık fiili prim ödeme süresi içinde en fazla SSK statüsünden prim ödemişse SGK'dan, en fazla Bağ-Kur statüsünden prim ödemesi varsa Bağ-Kur'dan emekli aylığı bağlanıyor ve o kurumun şartlarına uyması gerektiğini ifade etti.

Ancak 99 öncesi SGK girişli olup sonrasında da BAĞ-KUR’a geçiş yapan ve tek kurumdan primi yeterli olmayan birçok vatandaş EYT’den yararlanıp yararlanamayacağını merak ediyor.

Örnek verecek olursak; 1999 öncesi SGK girişi ve 4600 prim günü olan bir erkek askerlik borçlanması yaparak SGK’dan emekli olabiliyor. Ancak bu kişi 2011 sonrası BAĞ-KUR’a geçiş yaptığı için son 7 yıl içinde ödenen prim günleri baz alınıyor ve BAĞ-KUR şartlarına bağlı kalıyor.

SGK’dan 4600 prim günü, BAĞ-KUR’dan da 2600 günü olan bu kişi prim günlerini birleştiremediği için EYT düzenlemesinden yararlanamıyor.

BAKAN BİLGİN “PRİM GÜNLERİ EŞİTLENECEK” DEMİŞTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin geçtiğimiz aylarda EYT düzenlemesinde BAĞ-KUR ve SGK prim günlerinin eşitleneceğini duyurmuştu.

Bakan Bilgin, “Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim. Burada emekliliği hak etme şartlarını standardize etmemiz lazım. Bu hem farklı mesleklerde çalışan insanlar arasında adaletsizlik duygusunun oluşmasını ortadan kaldırır hem de devletle toplum arasındaki güven duygusunu güçlendirir. Çalışma Bakanlığı her insanımızın yanındadır” ifadelerini kullanmıştı.

BAĞ-KUR VE SGK PRİM GÜNLERİ BİRLEŞTİRİLİYOR MU?

Eğer BAĞ-KUR prim günleri SGK prim gününe eklenir toplam rakam üzerinden hesaplama yapılırsa birçok kişiye daha emeklilik yolu açılmış olacak.

Ancak geçtiğimiz günlerde EYT’de yaş şartının kaldırıldığını müjdeleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ya da Bakan Bilgin’in bu konu hakkında herhangi bir yeni açıklaması bulunmuyor.

Ancak geçtiğimiz günlerde EYT’de yaş şartının kaldırıldığını müjdeleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ya da Bakan Bilgin’in bu konu hakkında herhangi bir yeni açıklaması bulunmuyor.

Bu konuda mağduriyet yaşayan vatandaşlar hükümetten gelecek açıklamaları dört gözle bekliyor. Gelişme olduğu taktirde haberimizde yer vereceğiz…

EYT ŞARTLARI NELER?
 
8 Eylül 1999 öncesi işe girişi olanlardan kadınlar için 5 bin prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresi, erkekler için 5 bin prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi gerekiyor. Prim ve sigortalılık süresi şartlarını karşılayanlar yaşa bakılmadan emeklilik hakkı kazanacak.

PRİM GÜNÜ EKSİK OLAN NE YAPACAK?

Prim günü dolmayan kadınlar doğum borçlanması, erkekler de askerlik borçlanması yapabiliyor. Bu sayede eksik günler tamamlanabiliyor.

EYT NE ZAMAN MECLİS'E GELECEK?

Erdoğan tarafından açıklanan düzenleme ile ilgili Meclis takvimine bakıldığında Ocak ayı içerisinde yasanın görüşülmesi bekleniyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap