SON DAKİKA



Haber > Gündem > Emekli Amiraller davasında savcının mütalaası belli oldu

Emekli Amiraller davasında savcının mütalaası belli oldu

08 Ekim 2022 Cumartesi - 13:16




103 kişinin 'Anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma' suçundan yargılandığı davada savcı mütalaa açıkladı. Sanıklardan 12'sinin, 12 yıla kadar hapsini isteyen savcı 91 kişinin ise kasıtlı hareket etmediklerini belirterek beraatını talep etti.





Bazı emekli amirallerin yayınladığı bildiriye ilişkin 103 sanık hakkında açılan davada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Aralarında Atilla Kıyat, Ergün Mengi ve Türker Ertürk'ün de olduğu 12 sanık için 12 yıla kadar hapis, 91 sanık için ise beraat talep edildi. Kamuoyunda “Montrö Bildirisi” ya da “Emekli Amiraller Bildirisi” olarak bilinen açıklamayı yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 103 emekli amiralin yargılandığı davanın 8. duruşması görüldü. Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı.

Mütalaada sanıklar Alper Çetin Tezeren, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk'ün ADMEK-2 isimli WhatsApp grubunda söz konusu bildirinin taslağının paylaşılmasından itibaren metnin oluşturulmasına kadar katkı sundukları, altını imzalamayı kabul ettikleri ve yayınlanması için anlaştıkları belirtildi. Söz konusu sanıkların, seçilmiş hükümeti hedef aldıklarına ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek üzere anlaştıkları iddia edilen mütalaada savcı, bildiride geçen Montrö vurgusunun “araç” olarak kullanıldığını söyledi. Savcı bunun, WhatsApp grubunda yer alan sanıkların yazışmalarından anlaşıldığını vurguladı.

91 KİŞİNİN SUÇA KASTI YOK

Savcı, mütalaasında, sanıkların ortak bir iştirak iradesiyle hazırlanan bildiriyi kamuoyuyla paylaşarak, meşru iktidara karşı harekete geçmek üzere ve hükümetin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellenmesi amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde emir komuta dışında hareket edilmesini hedeflediklerini aktardı. Savcı, Alper Çetin Tezeren, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, Işık Biren, İlker Güven, Mustafa Özbey, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk'ün "devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçunu işlediklerini belirterek, 3 yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. Savcı, aralarında eski Deniz Kuvvetleri komutanları Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel'in de bulunduğu 91 sanığın isnat edilen suça yönelik kasıtlarının bulunmadığını, cezalandırılması istenen 12 kişinin eylemlerine iştirak iradelerinin olmadığını belirterek, bu sanıklar hakkında ayrı ayrı beraat talebinde bulundu. Daha sonra söz alan avukatlar, esasa ilişkin mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istedi. Mahkeme de duruşmayı 12 Aralık 2022 tarihine erteledi.

İDDİANAMEDEKİ BİLGİLER


Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, kamuoyunda “Montrö Bildirisi” olarak bilinen bazı emekli amirallerin yayınladığı bildiriye ilişkin hazırlanan iddianamede, “ADMEK-2 isimli whatsapp grubunda söz konusu bildirinin taslak halinden başlayarak şüphelilerin onayına sunulduğu, şüphelilerin bir kısmının taslağın grupta paylaşılmasından itibaren oluşturulmasına katkı sunarak altını imzalamayı kabul ettikleri, bu hususta anlaşmaya vardıkları, bildirinin son halini almasının ardından bir kısım şüphelilerin söz konusu bildirinin yayınlanmasına onay verdikleri, bir kısım şüphelinin de şüpheli Ergun Mengi’ye şahsen mesaj atıp onayladıkları” kaydedilmişti.

'MONTRÖ'YÜ ARAÇ OLARAK KULLANDIK'

İddianamede, bildiri metnindeki; “Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir...” şeklindeki ifade ile şüpheli Ergun Mengi’nin, “…Montrö’yü araç olarak kullandık…” şeklinde grup üzerinden paylaştığı mesajlara yer verilmişti: “Böylece şüphelilerin seçilmiş hükümeti hedef aldıkları ve muvazzaf askeri personel ile toplumun muhalif kesimlerini birlikte harekete geçirmek üzere anlaştıkları, bildiride geçen Montrö vurgusunun araç olarak kullanıldığı hususunun da aynı whatsapp grubunda yer alan şüpheliler tarafından açıkça anlaşılabileceği bildiriyle, bir kısım muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarını da etkilemeyi hedefleyerek ‘Hükümete Karşı Suçu İşlemek' için anlaştıklarının sabit olduğu tespit edilmiştir.” Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 103 şüphelinin tamamı hakkında “Anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap