SON DAKİKA



Haber > Gündem > Elektrik şirketleri kasalarını tıka basa doldurdu! Vatandaş faturalarını ödeyemiyor

Elektrik şirketleri kasalarını tıka basa doldurdu! Vatandaş faturalarını ödeyemiyor

03 Temmuz 2022 Pazar - 11:27




Milyonlarca vatandaş elektrik faturalarını ödeyemediği için karanlığa mahkûm edilirken dağıtım şirketlerine milyarlar akıyor. Genel aydınlatma tarifesinde bir yılda yaşanan altı kat artışla dağıtım şirketleri kasalarını doldurdu.





Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Enerji tekelleri için çalışan iktidarın elektrik dağıtım şirketlerine kıyağı son bulmuyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, elektrikte genel aydınlatma tarifesine yapılan zamla özel dağıtım şirketlerinin kasasına kamudan milyarlarca lira tutarında kaynağın aktarılacağını dile getirdi. Genel aydınlatma tarifesinin EPDK tarafından belirlendiğini belirten Akın, “Genel aydınlatma, kamunun genel kullanımına yönelik bulvar, cadde, sokak, alt-üst geçit, köprü, meydan ve yaya geçidi gibi yerler ile vatandaşların ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihi ve ören yerlerinin aydınlatılması ile trafik sinyalizasyonunu kapsıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden dağıtım şirketlerine belirlenen genel aydınlatma tarifesi kapsamında ödeme yapılıyor” dedi.

Genel aydınlatma tarifesinin 2022’e kadar konut tarifesinden daha düşük tutarda belirlendiğinin altını çizen Akın, son bir yılda yapılan artışlarla bu tablo tam tersine döndüğünü ifade etti. 1 Temmuz 2021’de 43 kuruş olarak belirlenen tarifenin, 1 Ocak 2022 tarihinde yapılan fahiş zamla 1 lira 38 kuruşa yükseldiğini belirten Akın, “1 Nisan 2022 tarihinde 2 lira 4 kuruşa çıkan tarife son olarak 1 Temmuz 2022 tarihi itibarıyla de 2 lira 56 kuruşa çıktı. Buna göre, genel aydınlatma tarifesi son bir yılda yüzde 495 oranında artmış oldu” diye konuştu.

MİLYARLAR AKTARILACAK

Akın’ın çalışmasında, özetle şu değerlendirmelere yer verildi:
“İktidarın TBMM’den geçirdiği ek bütçede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesine verilen genel aydınlatma ek ödeneği bakanlığın 2022 yılı bütçesini geçti. Bakanlığa ek bütçe ile 5 milyar 400 milyon TL tutarında bütçe ayrıldı. 2022 yılı bütçesinde 3 milyar 791 milyon 428 bin TL olan aydınlatma ödeneği 9 milyar 191 milyon 428 bin TL’ye çıktı. Başka bir deyişle genel aydınlatma ödeneği yaklaşık 2,5 kat artırılmış oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2020’de özel dağıtım şirketlerine 3 milyar 5 milyon 422 bin TL tutarında genel aydınlatma ödemesi yapılırken 2021 yılında bu tutar 3 milyar 849 milyon 799 bin TL olarak gerçekleşti. 2022 yılı için yaklaşık 9,2 milyar TL tutarında bütçe ayrılması özel dağıtım şirketlerinin kasasına bir yılda yaklaşık 2,4 kat tutarında daha fazla ödeme yapılması anlamına geliyor.

HALKIN CEBİNDEN ÇIKACAK

Akın, iktidarın milyonlarca vatandaşın faturasını ödeyemediği için elektriğinin kesildiği bir dönemde vatandaşı rahatlatmak yerine, 21 dağıtım şirketine kamudan milyarlarca lira tutarında kaynak aktardığını belirterek, şunları dile getirdi:

“2021’de 3,5 milyonu aşkın abone faturasını ödeyemediği için elektriksiz kaldı. İktidar Türkiye’de derin bir enerji yoksulluğu yaşanırken yılbaşında Cumhuriyet tarihinin en büyük zammını yaptı. Şimdi ise milyarlarca lira tutarında kamu kaynağını yine özel şirketlere aktarmaya hazırlanıyor. Dağıtım şirketlerine ödenecek genel aydınlatma bedeli bir yılda neredeyse 2,5 kat arttı. Milyarlarca lira Hazine’den, yani vatandaşın cebinden çıkacak.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
1
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap