SON DAKİKA



Haber > Gündem > Elektrik kesintisi siber saldırı mı?

Elektrik kesintisi siber saldırı mı?

03 Nisan 2015 Cuma - 10:24




Siber Güvenlik Teknolojileri Derneği Başkanı Vahap Eren, tüm ülkede yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin, güvenlik açıklarını bazı odakların satın a





Siber Güvenlik Teknolojileri Derneği Başkanı Vahap Eren, geçtiğimiz günlerde tüm ülkede yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin, güvenlik açıklarını bazı odakların satın alarak sistemleri bozma girişiminde bulunmuş olabileceklerini belirterek, “Bu girişim deneme olabilir. Seçimlere yakın sürekli kullanılarak hükümet yıpratılmak istenebilir” dedi.

Siber Güvenlik Teknolojileri Derneği Başkanı Vahap Eren, “Sıfır gün (0Day) güvenlik açıklarından faydalanarak bir elektrik kesintisi olmuş olabilir. Bu açıklar herkesin bilmediği açıklar. Bu güvenlik açıklarını kötü amaçları için kullanmak isteyen bazı odaklar satın alarak, sistemleri bozma girişiminde bulunmuş olabilirler. Bu exploitle ilgili scada sistemlerine saldırıda bulunulabilir. İlgili güvenlik açığı düzeltilmezse bu kesintiler sürekli olarak sağlanabilir. Bu nedenle ilgili zafiyetin oluşturmuş olabileceği bu güvenlik açığının düzeltilmesi gerekebilir. Bu girişim deneme olabilir. Seçimlere yakın sürekli kullanılarak hükümet yıpratılmak istenebilir. Şuan bu zafiyetin test edildiğini düşünmekteyiz. Bu nedenle siber saldırı ihtimalini göz önünde bulundurarak, bu hususta uzmanlaşmış bilgi güvenliği dernekleri ve akademisyenlerle ortak bir paydada buluşmak suretiyle hızlı hareket edilmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Ayrıca scada sistemlerine uzaktan erişim mümkündür. Zira bu tür sistemler zaten bir otomasyon kanalı ile kontrol edilmektedir. Bunun yanı sıra bu güvenlik açığı scada sistemindeki bir zafiyet de olmayabilir. Bu tür sistemlerin kontrolünü sağlayan diğer data servislerine ulaşılması halinde de scada sistemlerine erişim sağlanabilir” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap