SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ekrem İmamoğlu'dan flaş açıklamalar

Ekrem İmamoğlu'dan flaş açıklamalar

01 Nisan 2019 Pazartesi - 13:42




Millet İttifakının İstanbul Belediye Başkanı adayı Ekrem İmamoğlu seçime ilişkin açıklamalarda bulundu.





Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu açıklama yaptı.

İmamoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"YSK'nin son girişiyle beraber 16 sandık kaldı. Yüzde 99,95'i girildi. 4 milyon 168 bin 546 bize, 4 milyon 142 bin 791 de rakibe verilen oy. Aradaki fark 25 bin 755'tir. Ortaya koyduğumuz sonucu YSK'nın teyit ediyor olması bizi mutlu etmiştir.

Bu sabah yerel seçim sürecindeki geçersiz oylar üzeriden açıklaması oldu AK Parti yetkililerinin. 290 bin geçersiz oydan bahsedilmektedir. Bir örnek vermek istiyorum. 2014'teki geçersiz oy 422 bin 677'dir. Şu anda yüzde 3'ün biraz üzerinde olan geçersiz oy oranı 2014'te yüzde 4,7'dir. Bu her seçimde var olan bir oy oranıdır. Bu süreci irdelemenin dipsiz kuyuda süreç arayışına girer, süreci baltalar. Bizim talebimiz bir an önce sürecin tamamlanması, toparlanması ve ülkemizin gündeminin gerçek gündeme dönmesidir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da dün söylediği gibi 2018 Haziran'ı itibariyle 2023 Haziran'ına kadar bir süreci vardır. Şahsım adına açıklamayı takdirle karşıladım. 2024 Mart'ına kadar alacağımız yetkiyle İstanbul'a bir an önce hizmete başlamak istiyoruz. Türkiye bir an önce normalleşsin. İnsanına hizmet odaklı bir sürece başlasın. Sayın Bahçeli'nin yapmış olduğu "bir oyla bile seçim kazanılır" tanımlaması tam da bugünün gündeminin parçasıdır. Sayın Bahçeli'nin demokrasi sürecini destekleyen bu açıklamasını da takdirle karşılıyorum.
"BU ÜLKENİN HER KURUMUYLA DERTLEŞMEYE HAZIRIM"

Bana sandıkta AK Parti'li seçmen de HDP'li seçmen de, Saadet Parti'li, MHP'li oy vermiştir. Ben bütün partilerin oy verdiği bir insan olarak kimseyi birbirinden ayırt etmeyeğimin sözünü vererek bütün İstanbullulara teşekkürü borç biliyorum. Şu ana kadar sürdürdüğümüz süreç bir kriz yönetimi değildir. Tüm sabrımızla ve ülkemizi düşünerek sıhhatli bir sürecin tamamlanması adına sükunetle ortamın yaratılması adına en ufak bir aşırılığa kaçmaksızın bir süreci başardığımızı düşünüyorum.

Şu an itibariyle AA'nın verisinde de İstanbul kırmızı renge boyanmıştır. Doğrular er ya da geç ortaya çıkar. Şu ana kadar çok büyük telafisi olmayan hatalar yapılmamıştır. Hatalardan geri dönmek de önemlidir. Ben bu ülkenin her kurumuyla dertleşmeye hazırım. Önümüze aydınlık bir geleceğe hep birlikte koşmalıyız.

"İSTANBUL İÇİN YOLUMUZ AÇIK OLSUN"

Bütün bu sürecin olgunlaşmasıyla beraber toplumumuzun tüm değerlerine, inançlarına, etnik kökenlerine her şeyine saygı duyan bir kişi olacağımın sözünü veriyorum. Biz hep birlikte büyük bir milletiz. İstanbul için yolumuz açık olsun."

Soruları da yanıtlayan İmamoğlu, HDP seçmenlerinin oylarıyla ilgili olarak "Benim Kürt hemşerilerimle içten bir bağım var. Sadece Kürt vatandaşlara dönük değil İstanbul'da yaşayan herkese karşı aynı yakınlıktadır tavır ve davranışlarım. Süreç içinde dertleşeceğiz. Hangi yaralar varsa açılmış bunların tedavisi için her etnik kökenle ayrı ayrı görüşeceğiz" dedi.

"16 MİLYONUN GÖNLÜNÜ KAZANDIK"

İstanbul'u kazanmasıyyla ilgili yorumu sorulan İmamoğlu "İstanbul'un 16 milyon insanının gönlünü kazanmak olarak yorumluyorum. Bunu güçlendireceğiz. Başka bir siyasi dil ve süreci İstanbul'a vadediyorum" diye konuştu.

İmamoğlu, tebrik telefonu geldi mi şeklindeki soruya "Şimdilik almadım. Alacağım diye düşünüyorum, rakibim nazik bir insan. Daha önce birbirimizi tebrik ettiğimiz görüşmelerimiz oldu. Benimle böyle bir talebi olacağını düşünüyorum. Binali beyden öyle bir tavır bekliyorum" şeklinde yanıt verdi.

SON AÇIKLAMASINDA YSK VERİLERİNİ PAYLAŞMIŞTI

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, partilerinin genel merkezinin sistemi üzerinden bütün sandıkların girildiğini belirterek, "Bir sandık hariç benim adıma oy kullanan vatandaşların sayısı, 4 milyon 169 bin 206. Rakibimizin aldığı oy, 4 milyon 141 bin 179. Yani aradaki fark 28 bin 27." dedi.

İmamoğlu, partilerinin genel merkezinin sistemi üzerinden bütün sandıkların girildiğini ve sadece bir sandıktaki tutanakta eksiklik olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: "Bir sandık hariç 4 milyon 169 bin 206, benim adıma vatandaşların kullandığı oy sayısı. Rakibimizin aldığı oy, 4 milyon 141 bin 179. Yani aradaki fark 28 bin 27. Bu fark bizim seçimi kazandığımızın verisidir. Tüm vatandaşlarımıza duyuruyorum. Şu anda Yüksek Seçim Kurulu'nun yüzde 99,18 oranında sandık girişi yapılmıştır. 253 sandık girişi devam etmektedir. Bakırköy, Esenyurt, Maltepe, Bahçelievler, Beylikdüzü gibi halen giriş devam eden, oranları konusunda da üst seviyede orana sahip olduğumuz ilçelerin sandıkları söz konusudur. Yüksek Seçim Kurulu'na göre şahsım adına atılan oy sayısı, 4 milyon 136 bin 647, rakibimize verilen oy ise 4 milyon 109 bin 230'dur. Oradaki fark da şu an için 27 bin 417'dir. Aslında Yüksek Seçim Kurulu da bizim oylarımızı teyit etmek üzeredir."

Türkiyemizde böyle bir katkıda bulunması yüreğimize su serpti, YSK'ya teşekkür ederim. YSK'nın son verilerine göre 16 sandık kalmıştır. Yüzde 99.95'i girilmiştir. 4 milyon 63 bin 188'dir, aradaki fark 25 bin 155'tir. Elde ettiğimiz veriye çok yakın farktır.

Biz de ıslak imzalı tutanaklı tutanaklarımızı girdik. Sonucun bu kadar yakın olması ne kadar saplam bir veri tabanına sahip olduığumuzun bir göstergesi. Başka genel başkanıma MHK'ya, sorumlu arkadaşlara, İstanbul gönüllülerine, yol arkadaşlarıma, vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ortaya koyduğumuz sonucu YSK'nın teyit ediyor olması bizi mutlu etmiştir.

Sonuçla ilgili kritik bir durum var, bunu söylemeliyim. Geçersiz oylar ğüzerinden AKP üyelerinin bir açıklaması oldu. Altını çizmek istiyorum.

2018 Haziranı itibariyle bir süreci vardır, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da belirttiği gibi...

İstanbul'ın ihtiyaçlarını karşılamak adına hızlıca tüm kurumlarla işbirliği yapmak istiyoruz.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de dün yapmış olduğu, 1 oyla bile kazanmanın önemli olduğu yönünde açıklamasına katılıyoruz, biz 26 bin farkla kazanmış bulunuyoruz, Bahçeli'nin açıklamalarına teşekkür ederim.
CHP tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen Ekrem İmamoğlu, seçim sonuçlarına dair dün geceden bu yana 11. açıklamasını yaptı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven'in verdiği rakamları hatırlatan İmamoğlu, "Benim verdiğim sayıları YSK Başkanı da teyit etmiş durumdadır" dedi.

İmamoğlu, şunları kaydetti:

"YSK verilerine göre oy farkı 27 bin 806. Sisteme girmeyen sandık sayısı 82. Bu işin matematiksel süreci sona ermiştir. Herkese eşit davranacağız."

DAHA ÖNCE 10 KEZ KAMERALAR KARŞISINA GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da açıklamalarını hatırlatan İmamoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanının ifadelerini dinledik. Ben kendilerinin de aslında sorumluları davet ettiğini düşünüyorum, verdiği büyükşehir sayısına, diğer birtakım ipuçlarına bakılırsa Sayın Cumhurbaşkanının bile bu sorumluluğa ilgili kişileri davet ettiklerini düşünüyorum. Dolayısıyla biz bu süreci sabırla, bütün yetkili arkadaşlarım burada, hem ilçe seçim kurullarında hem ilçe başkanlıklarında nöbet tutarak süreci devamlı takip ediyor olacağız. Asla vazgeçmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bir oyun dahi haksız bir şekilde bir tarafa yazılmasını istemediklerini ve bunun için mücadele ettiklerini aktaran İmamoğlu, "Şu anda girişi yapılmayan genel merkez sistemimizde sadece 7 sandık vardır. 7 sandığın girilmediği haliyle sayıları okuyorum; şahsıma çıkan oy 4 milyon 167 bin 752, rakibimizin aldığı oy 4 milyon 139 bin 833'tür. Aradaki fark 27 bin 919'dur. Kalan 7 sandığın toplam oy potansiyeli ise hiçbir geçersiz oy olmaksızın 2 bin 100'dür." şeklinde konuştu.
İmamoğlu, süreci ısrarla takip edeceklerini sözlerine ekledi.

AFİŞ ELEŞTİRİSİ

Ekrem İmamoğlu, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada ise partilerinin genel merkezinin sistemi üzerinden bütün sandıkların girildiğini belirterek, "Bir sandık hariç benim adıma oy kullanan vatandaşların sayısı, 4 milyon 169 bin 206. Rakibimizin aldığı oy, 4 milyon 141 bin 179. Yani aradaki fark 28 bin 27." dedi.

İmamoğlu, CHP'nin Seçim Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, İstanbul'un caddeleri ve bazı üst geçitlerine "Teşekkürler İstanbul gönül belediyeciliği kazandı" yazılı afişler asıldığını aktararak, "Şu anda yetkisiz olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin siyasi kanadı, manipülasyona dahil olmuştur." ifadesini kullandı.

Bu işlemi yaptıran siyasi irade hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen İmamoğlu, "Yüksek Seçim Kurulu'ndan bilgi alıyorsak basın kuruluşlarının da alma şansı vardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin o güzel haritasındaki İstanbul kısmını, lütfen bizim rengimize dönüştürsünler. Şu anda halen başka bir siyasi parti kazanmış gibi bir harita var. Bu, bizi üzüyor, milyonlarca oy veren insanı üzüyor." diye konuştu.

İmamoğlu, partilerinin genel merkezinin sistemi üzerinden bütün sandıkların girildiğini ve sadece bir sandıktaki tutanakta eksiklik olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bir sandık hariç 4 milyon 169 bin 206, benim adıma vatandaşların kullandığı oy sayısı. Rakibimizin aldığı oy, 4 milyon 141 bin 179. Yani aradaki fark 28 bin 27. Bu fark bizim seçimi kazandığımızın verisidir. Tüm vatandaşlarımıza duyuruyorum.
Şu anda Yüksek Seçim Kurulu'nun yüzde 99,18 oranında sandık girişi yapılmıştır. 253 sandık girişi devam etmektedir. Bakırköy, Esenyurt, Maltepe, Bahçelievler, Beylikdüzü gibi halen giriş devam eden, oranları konusunda da üst seviyede orana sahip olduğumuz ilçelerin sandıkları söz konusudur. Yüksek Seçim Kurulu'na göre şahsım adına atılan oy sayısı, 4 milyon 136 bin 647, rakibimize verilen oy ise 4 milyon 109 bin 230'dur. Oradaki fark da şu an için 27 bin 417'dir. Aslında Yüksek Seçim Kurulu da bizim oylarımızı teyit etmek üzeredir."

253 sandığın da girişini bekleyeceklerini anlatan İmamoğlu, belli bir orana ulaşıldığında tekrar bilgi vereceğini belirtti.

Büyükşehir belediyesinin İstanbul'un muhtelif yerlerine astığı afişlerde AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın fotoğrafı ve isminin bulunduğu ifade eden İmamoğlu, şunları kaydetti:
"Ben kendilerinin yerinde olsam, böyle bir sürece, bu aşamada kendi ismimi alet etmem. Kendilerini buradan uyarıyorum, sürece müdahale etmelerini öneriyorum. Ben olsam tüm samimiyetimle tüm içtenliğimle söylüyorum ki adalet duygumla bu sürece derhal müdahale ederdim, müsaade etmezdim."

DÜN NELER YAŞANDI?

İstanbul'da oy sayımı büyük oranda tamamlandı. AK Parti adayı Binali Yıldırım çok az bir farkla önde.

CHP İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu yeni bir açıklama yaptı.

"Anadolu Ajansı açıklama yapmamakta direnç gösteriyor. Yetkililerini uyarıyorum. Orada çalışanları uyarıyorum. Yarın bu toplumun yüzüne bakamazsınız. Hesap veremezsiniz. Lütfen tarihinize yakışan bir şekilde davranın. Sorumluluğunuzu yerine getirin. Süreci kendi verilerinizle toparlayın. Ne yapılıyor anlamış değilim. AA bu toplumun bir kurumudur. Türkiye'nin demokrasi tarihinin en önemli anını yaşıyoruz. Bu güzel günü karartmayın. Vazifenizi yerine getirin. Bu CHP, AK Parti, İYİ Parti meselesi değildir. Toplumun vicdanına adil olma bilincine hesap veremezsiniz. Bu şehrin 16 milyon insanı adına konuşuyorum. Onların geleceğine hesap veremezsiniz. Tarih sizden hesap sorar. Siz topluma karşı sorumlusunuz. Ben kazandığımızı biliyorum, bu benim devlet adamlığı anlayışıma sığmadığı için bu şekilde açıklama yapmıyorum. Sürece olan saygım bunu açıklamama imkan vermiyor. Lütfen gereğini yapın. Kendi rakamlarımıza göre ama başka kaynaklarımız da var. Gerektiğinde bunu açıklarız."

Binali Yıldırım'ın seçimi kazandığını açıklamasının ardından yaptığı açıklamada ise İmamoğlu, şunları söylemişti:

"Bu bir tarafın kazanma bir tarafın kaybetme seçimi değildir. Ben takdir tebrik etmeyi bilirim, aynı şekilde tebrik edilmeyi de beklerim. Zira sürecin en hassas bir şekilde neticelenmesi için görev yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Emniyet mensuplarına teşekkür ediyorum. Bu akşam zihinlerdeki kaygıları yok etme akşamıdır. Sonuçları milletimize en adil bir şekilde duyurmayı vazife ediniz. Bizim girişlerimiz devam ediyor. Bu da manipülasyonun başka ayağıdır. Kendilerini uzun yıllardır görev yapmış devlet adamı kimliği ile kendilerini sorumluluğa davet ediyorum. Süreç tamamlanmadan kazandık demesini netice olarak ayıplıyorum. Süreci beklesinler. Sorumluları sorumlulukla vazifeye davet ediyorum."

İmamoğlu'un daha önceden yaptığı açıklamalar ise şöyle:

"Şu anda sandıklar kapanalı 3.5 saat oluyor. Sayım işlemleri devam ediyor, tutanaklar hazırlanıyor. Biz de çok sıkı bir şekilde birbirini denetleyen sistemlerde süreci takip ediyoruz. Ne yazık ki daha önceki seçimlerde yaşadığımız gibi tek kaynaklı giriş nedeniyle seçim yasakları başlamadan önce enteresan girişler yalandı. bu bizi çok üzdü. 1.5 saat sonra da YSK'dan uyarı yapılması şaşırtıcı. Uyarılar karşılık görmedi. Biz İstanbul'la ilgili saat 22.00'ye kadar kesine yakın sonuçları oluşturabileceğimizi tahmin etmiştik. Şu anda yüzde 27.6 net sonuçlar girildi. Şu anda CHP adayı olarak benim oyum yüzde 53.2. rakibimizin oranı yüzde 44.1.

Enteresan bir şekilde veri çok yükseldi. Aynı zaman diliminde birçok şehirde veri girişi çok yavaş gidiyor. Biz de içeride sistemi kendinden çok emin şekilde yapıyor. Varsa bir manipülasyon YSK'nın veya AA'nın hassasiyete ve titiz olmaya davet ediyorum. Verileri elden geçirsinler. Bizdeki verilerin 4'te birini aşmış durumda. Şu anda veriyi vermek zorunda kadım. Bu saatte paylaşmayı doğru bulmuyoruz ama diğer tarafta yüzde 55'ten yüzde 75'lere çıkmış durumda. Gerçekçi değil. İyi bir istatistikçiyim. Bu veriler güven vermiyor. YSK ve AA'yı verileri ve sürecini kontrol etmesi ve toplumu doğru bilgilendirmesi için göreve çağırıyorum."

AA VE YSK'YA ÇAĞRI

İmamoğlu kısa bir süre sonra yeniden kameralar karşısına geçti ve şunları söyledi:

"Yaptığım açıklamanın yetidi anlamında sizinle tekrar bir aradayım. İstatistik hocalarıma teşekkür ediyorum. Son verimiz yüzde 36.5 açılan sandık oranı. Yüzde 52.42 Ekrem İmamoğlu oyu. Yüzde 44.84 de rakibimizin oyu. Yüzde 36.5'ta gelinen nokta bu. Şu an saat daha 21.00. Şu an itibariyle fark yüzde 2.3'e kadar düşmüş durumda. Açıklamamdan sonra veri hızı biraz yavaşlamış. Burada bir manipülasyon süreci söz konusu YSK'daki yetkilileri göreve çağırıyorum. Süreci denetlesinler. Türkiye'nin değerli bir seçimini yerine getiriyoruz. Devletin kurumu AA ki veri tabanının o olduğu söyleniyor. Onları hassasiyete göreve davet ediyorum. Halkımıza doğru bilgileri aktarma görevi olan AA'yı süreci manipüle etmemeye davet ediyorum. Şunu söyleyeyim bu süreçte görev alan arkadaşlarım sandık görevlileri bulunduğunuz yeri terk etmeyin. Yerini terk eden süreci yanlış değerlendiriyor anlamına gelir. Herkesin gözünün içine baka baka söylüyuorum hak yemem ama hakkımı da yedirtmem."

"MANİPÜLASYON ENDİŞELERİMİZ GÜÇLENDİ"

Saat 22.00 itibariyle İmamoğlu bir açıklama daha yaptı:

"TV'lerde veri girişi durmuş durumda. O hızla İstanbul'un verisini tamamlayabileceklerdi. Bu manipülasyon endişelerimizi güçlendirdi. Yüzde 90'ları açtıktan sonra işleri daha zorlaşacak. Kafaları karıştı. Tekrar uyarıyorum, YSK'yı göreve davet ediyorum. Anadolu Ajansı'nı göreve davet ediyorum. Bu milli bir sorumluluktur. Hak yemenize müsaade etmeyiz. Hak yedirmeyeceğim. Şu an itibariyle biz ritmik bir şekilde verilerimizi giriyoruz. Islak imzalı verileri giriyoruz. Yüzde 60'a ulaştık. Verimize göre aramızdaki fark yüzde 5.25'tir. Sandıkta görev alan arkadaşlarım, İstanbul gönüllüleri bu süreci önemseyen lütfen sandıklardaki görevinizi asla bırakmayın. Son ana kadar takipçisiyiz. Kutlama süreçleri ya da bir adayın diğerini kutlama ve kendi adına konuşma yapma süreçleri için şunu söylemek isterim. Ben tebrik etmeyi bilirim, tebrik edilmeyi de beklerim."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap