SON DAKİKA



Haber > Gündem > e-Devlet'i kontrol edin: Gizli mirasınız ve birikmiş paranız olabilir

e-Devlet'i kontrol edin: Gizli mirasınız ve birikmiş paranız olabilir

14 Mart 2024 Perşembe - 10:22




SGK, e-Devlet ve PTT üzerinden yapılan ve unutulan destek ödemeleri, sahipleri tarafından hesaplarda unutulabiliyor. Bununla birlikte mirasçısı olduğunuz ve hiç haberinizin olmadığı mülkleriniz hakkında sorgulama yapabilirsiniz.





Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından milyonlarca çalışan için sağlanan ödemeler, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve şahıs ödemeleri kişiler tarafından unutabiliyor ya da fark edilemiyor.

e-Devlet üzerinden BES ve şahıs ödemelerinizi görüntüleyebilir ve birikmiş alacağınız olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Düzenli olarak kontrol edin 

Özellikle, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda bekletilen paralar, sahipleri tarafından unutulduğu veya bilinmediği için alınmıyor. Bu nedenle, vatandaşların düzenli olarak hesaplarını kontrol etmeleri ve hak ettikleri destekleri alabilmek için gerekli adımları atmaları büyük önem taşıyor.

 Unutulan para yardımları nasıl sorgulanır ?


Unutulan para yardımlarının geri alınması için öncelikle vatandaşlar, e-Devlet üzerinden yapılacak sorgulamaları gerçekleştirmeleri gerekiyor. SGK'nın resmi internet sitesi veya e-Devlet sistemi aracılığıyla yapılan sorgulamalarla, unutulan yardımların varlığı kolaylıkla öğrenilebilir ve hak sahibi olunan paralar alınabilir.

Engelli bireyler, bakım desteği alanlar, anne adayları

Devletin sunduğu yardımlar arasında önemli bir yere sahip olan yaşlı aylığı gibi destekler, belirli koşulların sağlanması halinde 65 yaş üstü vatandaşlara veriliyor. Benzer şekilde, engelli bireylerin bakımını üstlenen yakınlarına sağlanan destekler de bu kapsamda.

Gizli mirasınız da E-Devlet'inizde saklı olabilir

Anne adaylarına ve çalışamayan hastalara sağlanan destekler de unutulabiliyor ve bu tür yardımlardan faydalanmak için ilgili kurumlara başvurmak gerekiyor. Bankalarda unutulan paralar konusunda ise, bankalar belirli bir süre içinde sorgulama yapma hakkı tanımlanıyor.


Tapu sistemlerinin dijital ortama aktarılmasına yönelik çalışmaların artması sonucunda WebTapu mirasçı olunan taşınmazların sorgulanması sistemi 2022 yılında halk kullanımına açıldı.

E-Devlet üzerinden öncelikle “Nüfus Kayıt Örneği” sorgulama hizmetine ‘nüfus aile’ seçeneği üzerinden size miras bırakıp bırakmadığını öğrenmek istediğiniz üst soyunuzun T.C. kimlik numaralarını almanız gerekiyor.

Ardından, WebTapu sistemine girerek “Mirasçısı olduğum taşınmazlar” sorgulama sekmesine tıklıyoruz.

Burada, üst soyunuzun T.C. kimlik numarasını girmeniz yeterli. Böylece size bir miras kalıp kalmadığını öğrenebilirsiniz. Özellikle 50 yaş üzeri kişilerin üst soylarından bir taşınmaz kalma ihtimali daha yüksek. 

Gençler için bu durum pek geçerli olmayabilir, ancak yaşlı aile üyeleriniz için çok değerli bilgiler edinebilirsiniz.


Sistem ilk açıldığında yoğunluk sebebiyle çökmüştü ancak şu anda sorunsuz bir şekilde erişilebiliyor.

Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap