SON DAKİKA



Haber > Gündem > Dünya medyası adını koydu: Türkiye az sayıdaki ülkeden biri!

Dünya medyası adını koydu: Türkiye az sayıdaki ülkeden biri!

10 Ekim 2023 Salı - 14:58




Ankara'nın İsrail-Hamas savaşını durdurmak için başlattığı atak uluslararası haber ajanslarının yanı sıra Çin'den ABD'ye birçok ülkede yankı buldu. Erdoğan'ın çağrısını özel haberiyle sayfasına taşıyan The Wall Street Journal, Türkiye'nin halihazırda tüm aktörlerle güçlü bağa sahip az sayıdaki ülkeden biri olduğunu yazdı.





Orta Doğu'yu alev topuna çeviren İsrail-Hamas savaşının şok dalgaları, beklendiği gibi yeryüzünün dört bir yanına yayıldı. Savaşın ilk saatlerinden itibaren uluslararası aktörler pozisyonlarını belli etti, dünya Washington, Moskova, Brüksel, Pekin ve Ankara gibi başkentlerden gelen açıklamalara kilitlendi.

Türkiye 7 Ekim Cumartesi gününden itibaren taraflara itidal çağrısı yaptı ve diplomasi trafiği başlattı. Cumartesi günü "Türkiye olarak bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha da tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ekim tarihinde Orta Doğu'da kalıcı barışın ancak Filistin-İsrail sorununun çözümüyle mümkün olabileceğini söyledi.

"Ateşe körükle gitmenin faydası yok. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Filistin meselesi uluslararası hukuka göre çözülmelidir" ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı, hafta başında ise Filistin lideri Mahmud Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Erdoğan, yanı sıra Mısır, Lübnan, Katar, Malezya liderleriyle de temasa geçti ve Ankara'nın ateşkes sağlanması için arabulucuğa hazır olduğunu dünyaya ilan etti.

TEK BÜYÜK ANLAŞMADA ANKARA İMZASI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, Orta Doğu'da gerilimi zirveye çıkaran savaşın ilk gününden itibaren ABD, İran, Filistin, Mısır, İngiltere Suudi Arabistan, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve İspanya gibi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüştü.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı Ukrayna işgalinde bugüne kadar imzalanan tek büyük anlaşmada ana rol oynayan Türkiye'nin yeni diplomasi atağı, uluslararası medyanın gözünden kaçmadı.

AFP: ÇILGIN BİR DİPLOMASİ


Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, küresel süper güçlerin yanı sıra aralarında Türkiye, Mısır ve Körfez ülkelerinin de yer aldığı bölgesel aktörlerin gerilimin daha da artmasının önüne geçmek amacıyla çılgın bir diplomasi yürüttüğü yorumunu yaptı. AFP ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'e sivillere saldırmaması için uyarılarda bulunduğunu, yanı sıra Hamas'ı da eleştirdiğini bildirdi.

Associated Press (AP) haber ajansı, Erdoğan'ın hem Filistin hem de İsrail liderleriyle arka arkaya telefonda konuşmasını öne çıkardı.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Arabiya, 'Erdoğan, Filistinlilere İsrail'e verilen rahatsızlığı durdurmalarını söylüyor' başlığıyla sunduğu haberde, Türk liderin her iki tarafa da savaş kurallarına saygı duymaları çağrısında bulunduğunu aktardı.

WSJ: HAMAS DAHİL

The Wall Street Journal gazetesi, özel haberine 'Erdoğan, Türkiye'nin muhtemel esir takası müzakerelerine yardım etmeye hazır olduğunu söylüyor' başlığını attı. Jared Malsin imzalı haberde, Ankara'nın arabuluculuk için hazır olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yanı sıra İsrail'in talep etmesi halinde esir takası için de devreye girmeyi önerdiğini bildirdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap