SON DAKİKA



Haber > Gündem > DEVA, Diyarbakır’da elektrik zammını protesto etti

DEVA, Diyarbakır’da elektrik zammını protesto etti

12 Şubat 2022 Cumartesi - 14:15




DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı elektrik zammını protesto etti.





DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı, elektrik zamlarını Ofis semtindeki Xezal Park’ta protesto etti. İl Başkanı Cihan Ülsen’in de katıldığı açıklamada zamların geri alınması talep edildi. DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Süleyman Efe’nin yaptığı açıklamada, artan elektrik ve doğalgaz faturalarının 'haysiyetli bir yaşam sürme hakkının açık ihlali olduğu' vurgulandı. 

DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı’nın açıklamasını, İl Başkan Yardımcısı Süleyman Efe okudu. Açıklamada, “Elektrik tarifesinde yapılan bu son düzenlemeler gerek Anayasa’nın 2., 10. ve 167. maddelerine gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesine açıkça aykırıdır” denildi.

'ÜRETİMİN DURMASINA SEBEP OLMAKTADIR'

4 kişilik bir ailenin enerji tüketimine değinen Efe, “Yaşamın her alanında kullanılan elektrik ve doğalgaz tüketimi insanların onurlu ve haysiyetli bir yaşam sürme hakkının temel öğelerinden biridir. Elektrik Mühendisleri odasının bilimsel veriler ışığında yapmış olduğu tespitlere göre 4 kişilik bir aile için en az aylık 240 kilovatlık bir elektrik tüketiminin olacağı belirtilmişken, EPDK tarafından yapılmış olan tablolardaki hesaplamaların hangi bilimsel veri ve analizler ile hazırlandığı ve bu hesaplama tablolarına dayanılarak kademeli elektrik tarifelerinin ne şekilde düzenlendiği izaha muhtaçtır” dedi.

Yapılan düzenlemelerin 'hakkaniyet ve adalet ilkeleriyle bağdaşmadığının' vurgulayan Efe, “Günümüzde enerjiye olan ihtiyaç her geçen gün artmakla birlikte; buna bağlı olarak evlerde kullanılan cihazların tüketimi de artmaktadır. Mesken grubuna yapılan bu zamlı tarifenin yanı sıra asıl düşünülmesi ve üzerinde durulması gereken, bütün bir sosyal ve toplumsal hayatı ilgilendiren işyerleri ve fabrikaların kullanmış olduğu enerji girdilerinin katlanılamaz bir boyuta ulaşmasıdır. Zira üretim giderlerine yansıyan her zam, ya üretimin durmasına ya da üretilenlerin aşırı pahalanmasına sebep olmaktadır” ifadelerini kullandı.


'ÇİFTÇİLERİ DAHA FAZLA ÇIKMAZA SOKMAKTADIR'

Ticari işletmelerde faturalarım 2.5-3 oranında arttığını söyleyen Efe, aynı şekilde çiftçilerin de zamlardan etkilendiğini ve ekim yapmaktan vazgeçtiğine dikkat çekti. Efe, “Tarımsal sulama amaçlı tesislerde de yüzde 50 ile yüzde 125 zam uygulanmıştır. Bu şekilde çiftçilerimiz ekim yapmaktan vazgeçmektedir. Bin bir zahmetle tarlasını ekip biçen ve kullandığı mazottan gübreye kadar bütün girdi maliyetlerinin artması gibi bu fahiş oranda yapılan enerji zamları çiftçiye daha çok çıkmaza sokmaktadır” diye konuştu.

Efe, yaptığı açıklamada hukuk devletine vurgu yaparak, “Türkiye, eşitlik temeline dayanan bir sosyal hukuk devletidir.  Hükümete bu devletin bir sosyal devlet olduğu gerçeğini hatırlatarak, hükümet eliyle halkın cebine ve canına kast eden soygunun bir diğer adı olan elektrik ve doğalgaz faturalarındaki bu fahiş zamları geri almasını istiyor ve bunu talep ediyoruz. Halkımızın, esnafımızın, çiftçimizin en tabi hakkı olan enerjinin ulaşılabilir, makul ve vatandaşlar tarafından ödenebilir olmalıdır. İnsanların haysiyetli ve onurlu bir yaşam sürmek hakkına yapılan zamlar bir an önce geri alınmalıdır. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan sosyal tahribatların topluma faturası katlanılamaz derece ağır olacaktır” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap