SON DAKİKA



Haber > Gündem > Değirmen Maketi İle Elektrik Üretiyor

Değirmen Maketi İle Elektrik Üretiyor

30 Mayıs 2012 Çarşamba - 15:20




Rize’de düzenlenen Bölgesel Halk Eğitimi Etkinliği’nde sergilenen kendi elektriğini üreten un değirmeni maketi dikkat çekiyor.





Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Rize’de düzenlenen “Bölgesel Halk Eğitimi Etkinlikleri” 11 ilin katılımı ile Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi’nde başladı. Etkinliğe Afyonkarahisar, Diyarbakır, Karaman, Kırşehir, Konya, Rize, Batman, Gaziantep, Kırıkkale, Kocaeli ve Niğde illeri Halk Eğitim Merkezleri’nin hazırlamış olduğu eserler sergilendi. Ayrıca ziyaretçilere illerin kendilerine özgü tatları ikram edildi. Etkinlikle ilgili açıklama yapan Rize İl Milli Eğitim Müdürü Saffet Yıldırım, “Türkiye’mizin farklı coğrafyalarından, farklı kültürlerinden Halk Eğitim Merkezleri’nde el emeği, göz nuru hazırlanmış ürünlerin sergilendiği, aynı zamanda bölgeler arası kültürel etkileşimin gerçekleştirildiği bir organizasyon içerisindeyiz. Tüm Rizelileri davet ediyoruz” dedi. Etkinlik için Rize’de bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Kemal Biçerli yaptığı açıklamada, “Türkiye’de sayıları 969’u bulan Halk Eğitim Merkezlerimiz var. Bu merkezlerimizde yetişkin eğitimi veriyoruz. Burada sergilenen el işleri sadece işimizin bir parçası. Çok sayıda mesleki maksatlı kurslarda veriyoruz. Okuma yazma kursları, aile eğitimleri de veriyoruz. Ancak bir sergi açılacağı zaman vitrine koyacağımız şeyler bunlar “ diye konuştu. MAKET DEĞİRMEN KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR Halk Eğitimi Merkezleri'nde üretilen ürünlerin yer aldığı sergide en büyük ilgiyi Rize standındaki maket su değirmeni çekti. Halk Eğitim Merkezi Eğitmeni Hızır Özen tarafından aslına uygun hazırlanan maket değirmen kendi elektriğini de kendi üretiyor. Aslında olduğu gibi hortumda değirmenin çarkına taşınan su çarkı çeviriyor. Bu şekilde hem un elde ediliyor hem de çarka yerleştirilen bir dinamo sayesinde değirmenin aydınlatması sağlanıyor. İlginç maketi ile ilgili açıklama yapan Özen, “Bu değirmenler 2. yüzyıldan bu güne kadar kullanılmaktadır. Bu değirmenlerde halen mısırlar un haline getirilmektedir. Değirmen suyun çarkı çevirmesi yolu ile çalışır. Ben bu çarka birde dinamo yerleştirdim. Bu maket değirmenimiz 75 w gücünde enerji üreterek kendi aydınlatmasını kendisi sağlıyor. Elektrik alanında uzman değilim ama gerçek bir değirmen üç evin ihtiyacını karşılayacak kadar enerji ürete bilir” şeklinde konuştu.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap