SON DAKİKA



Haber > Gündem > Cumhurbaşkanlığı'ndan Ayasofya için iptal başvurusu!

Cumhurbaşkanlığı'ndan Ayasofya için iptal başvurusu!

09 Eylül 2020 Çarşamba - 11:02




Cumhurbaşkanlığı'nın yeniden ibadete açılan Ayasofya camii için Danıştay’ın Ayasofya’nın müze olma kararını iptal ettiği kararına karşı temyize başvurduğu ortaya çıktı.





Danıştay 10'uncu Dairesi, 10 Temmuz'da yayımladığı kararla, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti.

Bu kararın ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrini ve ibadete açılmasını öngören Cumhurbaşkanlığı Kararı'nı imzalamıştı.

Ayasofya'da 24 Temmuz günü Cuma namazı kılınmıştı.

Jurnal Türkiye'nin haberine göre davada, “davalı” sıfatıyla bulunan Cumhurbaşkanlığı’nın Ağustos ayında Ayasofya’nın tekrar müze olması için bu karara itiraz ederek temyiz yoluna başvurduğu ortaya çıktı.

Habere göre, Uyap sistemi üzerinden yapılan herkese açık bir şekilde yapılabilen sorgulamada “Dosyanın Son Aşaması” bölümündeki dosyanın, 19 Ağustos tarihinden itibaren tetkik hakimi tarafından ilk inceleme yapılmak üzere sıraya alındığı görülüyor.


NEDEN BÖYLE ADIM ATILDI

Bürokratlar, devlet gelenekleri itibarıyla bu gibi davaları sonuna kadar götürme yükümlülüğüne sahipler. Aksi takdirde daha sonra haklarında “görevi ihmal” suçlamasıyla dava açılabilir.

Bir başka görüş ise Ayasofya’nın cami statüsünde ibadete açılmasının hukuki zeminini güçlendirmek. Eğer İdari Dava Daireleri Genel Kurulundan Cumhurbaşkanlığının itirazına ret kararı çıkarsa, Ayasofya’ya cami statüsü kazandıran karar daha güçlü bir şekilde noktalanmış olacak.

GERİ DÖNÜLMEZ HÂLE Mİ GELECEK

Cumhurbaşkanlığının itirazının reddedilmesi hâlinde, Ayasofya’nın cami statüsü en üst yargısal mekanizmadan da onay almış olacak. Ancak bu geri dönülmez olduğu anlamına gelmiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nde, ileride bir başka Cumhurbaşkanı yeni bir karar alabilir ve bu karar yeniden yargıya taşınabilir. Parlamenter sisteme dönülmesi durumunda ise bu kez Bakanlar Kurulu karar alabilir ve yine yargı süreci başlayabilir.


Beğendim
0
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap