SON DAKİKA



Haber > Gündem > Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fırat'ın doğusuna operasyon mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fırat'ın doğusuna operasyon mesajı

06 Ağustos 2019 Salı - 13:52




Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye meselesine ilişkin, "Gerektiğinde diyalogla gerektiğinde yumuşak güç unsurlarıyla gerektiğinde zorlayıcı diplomasi araçlarıyla gerektiğinde de fiili güç kullanarak milli menfaatlerimizi mutlaka savunacağız. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz." dedi.





Türkiye Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 11. Büyükelçiler Konferansı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye meselesine ilişkin, "Gerektiğinde diyalogla gerektiğinde yumuşak güç unsurlarıyla gerektiğinde zorlayıcı diplomasi araçlarıyla gerektiğinde de fiili güç kullanarak milli menfaatlerimizi mutlaka savunacağız." dedi.

Erdoğan, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz." ifadesini kullandı.

"ABD'den gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını bekliyoruz"

Türkiye'nin NATO müttefiki ve stratejik ortağı olan ABD'den gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını beklediklerini belirten Erdoğan, "Güney sınırımızda adeta kanser hücresi gibi büyüyen, müttefiklerimizin ağır silahları ile büyütülen yapı ortadan kalkmadıkça Türkiye kendini emniyette hissedemez." şeklinde konuştu.


Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde;

Gerektiğinde diyalogla, gerektiğinde yumuşak güç unsurularıyla, gerektiğinde de fiili güç kullanarak milli menfaatlerimizi mutlaka savunacağız. Bugün hamdolsun 243 dış temsilcilikle dünyanın en büyük beş diplomatik ve konsolosluk ağına sahibiz. Hepiniz güvenlik politikalarının ehemmiyetini yakınen biliyorsunuz. 60 yılı aşkın NATO üyeliğimizi güvenlik politikamızın ana unsuru olarak görüyoruz. NATO'ya bakışımızın temelini adil yük ve külfet paylaşımı teşkil ediyor. NATO ortağımız ABD'den de gerçek müttefike yaraşır adımlar atmasını bekliyoruz. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık.

Türkiye, müttefikleriyle veya müttefikleri olmadan her türlü tehdidi bertaraf etme hakkına sahiptir. Güney sınırımızda büyütülen yapı ortadan kalkmadıkça Türkiye kendini emniyette hissedemez. Bugün bunu yapmazsak, yarın daha büyük bedeller ödeyerek yapmak zorunda kalırız. Böylece Suriyeli kardeşlerimizin yaşayacağı bir güvenlik koridorunu da kuracağız. Bu adımlarla, hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın üzerindeki düzensiz göç baskısını azaltmayı planlıyoruz. 

S-400'lerin NATO'ya ve F-35'lere zarar vereceğine dair hiçbir veri yoktur. Daha önce birçok ülke bunları satın almıştır. S-400'ler üzerinden Türkiye'nin Batı ile ilişkilerinin sorgulanması yanlıştır. S-400'lerle birlikte Türkiye, stratejik değil tamamen ticari bir adım atmıştır. Biz ortak komite dahil her türlü çabayı sergiledik. ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye adil davranılmadığına yönelik açıklaması bunun teyididir. Sayın Trump'ın S-400 konusunun Türkiye-ABD ilişkilerini esir almasına izin vermeyeceğini umuyorum.

AB'ye tam üyelik hedefimizin sürdüğünü belirtmek istiyorum. AB, küresel bir aktör olmak istiyorsa Türkiye'yi kazanmalıdır. Vize serbestisindeki kalan son 6 kriteri de suratle çözerek vatandaşlarımızın hak ettiği rahatlığı sağlamak istiyoruz. Yargı reformu bunun çok önemli bir adımı olacaktır. AB'nin de Gümrük Birliği güncelleme görüşmelerine başlamasını ve fasıllardaki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz. 


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap