SON DAKİKA



Haber > Gündem > 'Çok motorlu uçaklar daha güvenilir'

'Çok motorlu uçaklar daha güvenilir'

26 Nisan 2022 Salı - 11:37




Bursa Yunuseli Havalimanı yakınlarında tek motorlu uçağın düşmesi sonucunda 2 pilotun hayatını kaybettiği kazada incelemeler sürerken, Uçak Bakım Onarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul uçak kazaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.





Pilotaj eğitimlerinin başlangıç evrelerinde, tek motorlu uçakların tercih edilmesinin sebebinin daha az beceri ve donanım gerektirdiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul, uygulamada oluşabilecek arızalarda çok motorlu uçakların daha güvenilir olduğunu da söyledi.

‘‘Bir yıl içinde 14 ölümlü kaza meydana geldi''

İstanbul Gelişim Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Uçak Bakım Onarım Bölümü Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul, hava araçlarında meydana gelen kazalardan sonra doğrudan elde edilmiş veri olmadığı durumlarda değerlendirme yapmanın doğru olmadığını vurguladı. Kul şunları ifade etti:

‘‘Sivil havacılık faaliyetleri içinde bir yılda ortalama 14 ölümlü kaza meydana gelmektedir. Bu kazalarda ise 350 civarında insan hayatını kaybetmektedir. Bu kazalara sebep olan onlarca madde sıralanabilir ancak en genel anlamıyla istatistikler gösteriyor ki 2005-2014 yılları arasında en fazla can kaybının yaşandığı kazalar;

- Uçuşta kontrol kaybı 1706 can kaybına,


- Araziye kontrollü uçuş 804 can kaybına,

- Kalkış ve inişte pist dışına çıkmak 771 can kaybına sebep olmuştur‘' dedi.

Tek motorlu uçakların yönetilebilmesi daha kolay

Sivil havacılık faaliyetleri içinde dünya çapında her bir milyon uçuşun sadece 3 tanesinde ölümlü kazalar meydana geldiği görülmektedir. Bu kazaların arasında eğitim uçuşlarının da yer aldığını belirten Kul, bu uçuşlarda, pilotaj eğitiminin başlangıç evrelerinde tek motorlu uçakların kullanılmasının sebebinin ise daha az bilgi ve beceri ile kullanılabiliyor olmasından kaynaklandığını söyledi. Ancak bir motor arızası durumunda çok motorlu uçaklar ile daha emniyetli uçuşların gerçekleştirilmesi de mümkün.

Hava aracı kazalarının soruşturmaları cezai kapsamlı bir eylem olmadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi R. Haluk Kul, bu soruşturmalarda paydaşların ceza alma korkusu olmadan olanca açıklığı ile süreci ve sürece olan etkilerini belirtebilmeleri havacılık emniyetinin daha da çok gelişebilmesi için oldukça önemli olduğunu belirtti.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap