SON DAKİKA



Haber > Gündem > CHP Ekonomi Masası heyeti, Denizli'de iş dünyasıyla buluştu

CHP Ekonomi Masası heyeti, Denizli'de iş dünyasıyla buluştu

19 Ocak 2022 Çarşamba - 16:48




Denizli'de konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, yeni ekonomi modelini eleştirerek, bu yöntemle ekonominin yönetilmesinin mümkün olmadığını ve 20 Aralık'ta açıklanan dövize çevrilebilir mevduatın Türkiye için taşınması zor bir yük olmaya aday olduğunu söyledi.





CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Masası heyeti, iş dünyası ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle Denizli'de düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Toplantıya Öztrak, CHP Ekonomi Masası heyeti 13 milletvekili ile iş dünyası ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Öztrak, sinevizyon eşliğinde ekonomik değerlendirmelerde bulunarak, son 3 yılda 3 Hazine ve Maliye Bakanı, 4 Merkez Bankası başkanı gördüklerini, böyle bir durumun hiçbir gelişmiş ülkede ve Türkiye'nin mensup olduğu bloğun içinde, hiçbir ülkede yaşanmadığını söyledi. CHP Ekonomi Masası heyeti, Denizlide iş dünyasıyla buluştu

 

'SONRA BİRTAKIM MÜDAHALELER OLDU'

Öztrak, 20 Aralık'ta açıklanan dövize çevrilebilir mevduatın Türkiye ekonomisi için taşınması zor bir yük olmaya aday olduğunu öne sürerek, "20 Aralık günü sabah saat 09.30'larda kur, 17 TL 46 kuruşu görmüştü. Sonra birtakım müdahaleler oldu ve Merkez Bankası 16 TL'lik kur ilan etti. Akşam 18.30'da Türk Lirası 18 TL 33 kuruşu gördü. Saat 19.40'ta Cumhurbaşkanı, kabine toplantısını yaptı. Arkadan dövize endeksli mevduat açıklamasını yaptı. Dolar kuru 17,30'a indi. Ama ondan önce de düşmeye başlamıştı. Demek ki; ondan önce birilerine haber sızdı ki bu habere ulaşabilenler döviz satmaya başladı. Ondan sonra da 21.30'da, dolar kuru 12 TL 61 kuruşu gördü. Böyle büyük bir hareketi, kolay kolay görmek mümkün değil. 3 saatte Türk Lirası dolar karşısında yüzde 45 değer kazandı. Sonra yatay gitmeye başladı. Ertesi sabah dolar kuru, 11 TL 20 kuruşa düştü. Kim sattı? Gördük ki; vatandaş, şirketler satmamış. Yani yabancı para mevduatlarını azaltmamış. 'O zaman kim dolar sattı?' diye baktığınız zaman ortaya şöyle bir şey çıkıyor. Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonuna bakıyoruz. Merkez Bankası'nın net döviz pozisyonu, 31 Aralık'ta 65,6 milyar açık vermiş. Merkez Bankası'nın 17 Aralık'taki pozisyonuna baktığınız zaman 58 milyar. Sadece Aralık ayı içinde Merkez Bankası ne satmış diye baktığınız zaman da yaklaşık 17 milyar 738 milyon dolar satmış. Kaynağı belli döviz satışı, 8 milyar 555 milyon dolar. Toplam 17 milyar 738 milyon dolardı. O zaman açıklayamadığımız 9 milyar 183 milyon dolarlık bir döviz satışı var. O gün Türk Lirası'na değer kazandıran büyük bir döviz satışı olduğu ortaya çıkıyor" dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap