SON DAKİKA



Haber > Gündem > Çay Kanunu çıkmazsa Müstahsil de Sanayici de Devlet de mutlu olmayacak

Çay Kanunu çıkmazsa Müstahsil de Sanayici de Devlet de mutlu olmayacak

Karadeniz Özel

22 Mayıs 2019 Çarşamba - 11:51




Kontrolsüz büyüyen çay alanları, Gürcü işçi derken çayın paydaşları üretici, sanayici ve devlet sıkıntıya düştü. Sorunlara çözüm için çay kanunun çıkması gerektiğini açıklayan ÇAYSİAD ‘Projeyi Bakanlığa sunduk, bekliyoruz’ dedi





Karadeniz Gazete / Özel // Meryem AKGÜN // Kontrolsüz büyüyen çay alanları çay paydaşlarının kabusu oldu. Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz Kar, ‘çay kanunu çıkması gerekiyor’ dedi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ÇAYSİAD Genel Sekreteri Kar “Kontrolsüz bir şekilde çay alanları genişliyor. Devlet hiç kontrol etmedi. Çay piyasaya indiği zaman bu çayı kime ürettireceksiniz, işlettireceksiniz ve bunun kime satacaksınız? Üretilen çaya karşı tüketilen çay belli ve her yıl stokta çay kalıyor. Bunun kontrol edilebilir olması gerekiyor. Devlet acilen bu kanunu el almalı. Çay kanunu olmadığı müddetçe sürekli sorunların eline itileceğiz” dedi.  

ÇAY 3 TL İŞÇİ 200 TL

Kar, “ ‘Yaş çay bizim işimiz’ projesini ortaya koyarak yerli üretimi önerdik. Yarın Gürcü işçiler gelmediğinde ne yapacak müstahsil? Şimdi müstahsil çalışacak adam bulamıyor. Bir b planımız olsun istedik. Projeyi şuan Gıda Tarım ve Hayvan Bakanlığında hatta edindiğim bilgi neticesinde Bakanın masasında. Çay 3 TL ama işçi maliyeti 200 TL’ye çıktı. Bu noktada müstahsil dertli, sanayici dertli daha geçen senenin çayı deposunda, devlette sıkıntılı destekleme ödüyor, çay kurumu zarar ediyor. Herkes kendi açısından haklı. Acilen çay kanunu ele alınmalıdır. Çay kanunu bir türlü meclise gelemedi” diye konuştu.  

ÇAY OTORİTELERİ…

Çay sektörünün alt yapısının Türkiye’de çok iyi kurulduğunu ifade eden Kar, “Çay Borsası var, Ulusal Çay Konseyi Kurulmuş, devletin ÇAYKUR’u var. Ama bu alt yapıyı sistemsel bir uygulamaya koyamıyoruz. Ulusal Çay Konseyinin sesini duyamıyoruz halbuki mevzuat açısından hakları var. ÇAYKUR’un deposunda geçen seneden kalma 80 bin ton çayı var zaten ayrıca 600 küsur milyon zararı da var. Özel sektör de sıkıntılı. Eğer çay kanunu çıkarsa çay alanları sınırlandırılırsa herkes rahat eder. Bu durumu dikkate almayan çay otoritelerini anlamıyorum” ifadelerine yer verdi.  


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap