SON DAKİKA



Haber > Gündem > Cari açığın finansmanını para basarak yapamayız

Cari açığın finansmanını para basarak yapamayız

11 Nisan 2015 Cumartesi - 14:33




Başbakan Yardımcısı Ali Babacan,düzenlenen Finansal Kurumlar Birliği'nin 3'üncü Genel Kurul Toplantısı'na katıldı.





Yapılan toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve çok sayıda kişi katıldı. Ekonomi yönetiminin önemli isimlerinin katılımı ile gerçekleşen Genel Kurul'da Türkiye ekonomisinin mevcut durumuna ve gelecekteki seyrine yönelik değerlendirmeler de masaya yatırıldı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin enflasyon sabıkası olduğunu belirterek, "Dikkat edilmezse hemen çift haneye çıkma riski olan bir enflasyon yapısından bahsediyoruz, bununla mücadeleye kararlılıkla devam etmemiz gerekiyor" dedi.

Konuşmasına 1994 ve 2001 krizini hatırlatarak başlayan Ali Babacan, "Reel sektörümüzle finans sektörümüz arasındaki ilişkiler hep enteresan ilişkilerdir. Finans sektörünün zafiyete uğradığı bir ortamda reel sektörün sıhhatli çalışması mümkün değildir.”dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan alınan tedbirlerin Türkiye'yi piyasadaki dalgalanmalardan koruduğunu kaydederek, "Zamanında alınan tedbirler Türkiye'deki dalgalanmaların boyutunu düşük tutuyor. Bazen şöyle bir yanılgıya kapılıyoruz. Biz artık Türkiye'yiz, güçlendik. Dolayısıyla siyasi istikrar da var. Bize hiçbir şey olmaz. Çok yanlış bir algı, bu çok yanlış bir tespittir. En ufak bir tedbirsizlik, dikkatsizlik Allah korusun böylesine şiddetli dalgalanmaların olduğu bir piyasada ve dünya ekonomisinin yüzde 1'i olan ve açık bir ülkede yıkıcı etkileri olabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin cari açığıyla ilgili de bilgi veren Başbakan Yardımcısı Babacan, "Bakın petrol fiyatları yarı yarıya düştü. Bu sene bizim hala yüzde 4 küsur cari açığımız olacak. Şimdi dünya sıralamasında yine cari açığı yüksek ülkeler içerisinde olacağız. Eskiye göre yüzde 10'dan yüzde 4'e indi. Güzel ama hala var ve bunun da finansmanı gerekecek. Cari açığın finansmanını para basarak yapamayız. Halktan daha çok vergi toplayarak yapamayız. Cari açık demek ödemeler dengesi açığı demektir ve bunun karşılığının illaki ülkeye döviz olarak girmesi lazım. Döviz olarak bunun finansmanı gerekiyor. Yeşil dolar gerekiyor, farklı renkte Euro gerekiyor. Bu cari açık kadar Türkiye'ye döviz girişi olacak ki bu çarklarımız dönsün bu refah seviyesine uğrayalım. Bazen kolayca düşmanlar da ilan edebiliyoruz. Dolayısıyla çok dikkat etmemiz lazım ve Türkiye'nin mevcut refah seviyesini korumak ve daha yükseklere çıkarmak için mutlaka Türkiye'ye uluslararası yatırımların girmeye devam etmesi, uluslararası finansmanın girmesi şart" ifadesini kullandı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap