SON DAKİKA



Haber > Gündem > Cambridge Sözlüğü yılın kelimesini açıkladı

Cambridge Sözlüğü yılın kelimesini açıkladı

24 Kasım 2023 Cuma - 13:02




Cambridge Sözlüğü, 2023 yılının kelimesini 'halüsinasyon' olarak belirledi. Sözlük, bu seçimin gerekçesini, yapay zekanın insan hayatlarına girişiyle beraber 'halüsinasyon' kelimesinin yeni bir anlam kazanması olarak açıkladı.





Yapay zeka ortaya çıkana kadar 'halüsinasyon' sözcüğü, olmayan şeyleri duymak ya da görmek, sanrılar yaşamak, halüsinasyon görmek gibi anlamlarla kullanılıyordu. Bu yıl ise kelimenin anlamları arasında yeni bir tanım eklendi. Bu yeni tanım "bir yapay zekanın yanlış bilgi üretmesi" şeklinde sözlükteki yerini aldı.

Cambridge Sözlüğü'nün yayın müdürü Wendaly Nichols, sözlükte yapılan değişikliklerle ilgili açıklamasında, "Yapay zekanın 'halüsinasyon' görebilmesi gerçeği, insanların bu araçları kullanırken eleştirel düşünme becerilerini kullanmaları gerektiğini hatırlatıyor" dedi.

'HALÜSİLASYON GÖREN YAPAY ZEKA'

Yapay zeka alanında çalışmalar yapan Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Henry Shevlin, normalde insan ürünü olan halüsinasyon artık gerçeklikten kopukluk yaşayan yapay zeka aracını ima eden bir fiil olduğunu ifade etti. Shevlin, "Zira halüsinasyon gören kullanıcı değil, yapay zeka" dedi.


'CHATGPT VAROLMAYAN DAVALAR UYDURDU'

Geçtiğimiz günlerde dava dilekçesinde ChatGPT'yi kullanan bir avukat, sohbet robotunun var olmayan davalar uydurduğunu söyleyerek işinden atıldı. Analistler bu tarz sorunların önümüzdeki birkaç yıl daha devam edeceğini öngörüyor.

'Halüsinasyon' kelimesinin yapay zeka bağlamında kullanımının artması, uzmanlara göre insanların bu teknoloji kullanırken daha dikkatli olmaları gerektiğini gösteriyor. Yapay zeka araçlarını kullanırken ürettikleri bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek ve eleştirel düşünme becerilerini kullanmak önemli.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap