SON DAKİKA



Haber > Gündem > "Bitcoin Safiye"ye tahliye kararı

"Bitcoin Safiye"ye tahliye kararı

27 Kasım 2023 Pazartesi - 20:11




Aydın'da kendini ''ekonomist-broker'' olarak tanıtıp 40 kişiyi yaklaşık 30 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla yargılanan Safiye Gökçe Yüce'ye verilen toplam 81 yıl hapis ve 394 bin 300 TL para cezasını istinaf mahkemesi bozdu. Çevresinde ''Bitcoin Safiye'' olarak tanınan kadının 52 gün sonra tahliyesine karar verildi.





40 kişiyi 30 milyon TL dolandırdığı gerekçesiyle tutuklanıp serbest bırakıldıktan sonra 135 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan ''Bitcoin Safiye'' tahliye oldu.

Adana'da yaşayan Safiye G. Y. (43), yaklaşık 6 yıl önce eşi Oğuzhan Y.'nin (48) bir jeotermal enerji santralinde (JES) elektrik mühendisi olarak göreve başlaması üzerine Aydın'a taşındı.

Burada eşiyle birlikte taşeron şirket kuran Safiye G. Y., JES şirketlerine işçi bulmaya başladı. Bu sırada Aydın Devlet Hastanesi'ne sağlık kontrolüne giden Safiye G. Y., iddiaya göre tanıştığı bir doktora kendisini, ''ekonomist-broker'' olarak tanıttı.

Doktora yatırımını kripto para birimi Bitcoin'e yapmasını söyledi. İkna olan doktordan adına Bitcoin almak üzere para aldı.

Bir süre sonra kar payı verdiği doktora, kendisine yeni müşteriler bulmasını, bunun üzerinden de kar payı ödeyeceğini vadetti. Böylelikle saadet zinciri benzeri bir yapı oluşturan Y., kısa sürede hemşireden, polise kadar çok sayıda meslek grubundan 40 kişiye ulaştı.


TELEFONLARI AÇMAYINCA DOLANDIRILDIKLARINI ANLADILAR

Safiye G. Y., Bitcoin almak için para topladığı bu kişilere 2 yıl boyunca kar payı ödedi.

Para aldığı kişilere, kurdukları şirketin arkasında JES firması bulunduğunu, yeğeninin ise Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) görevli olduğunu söyleyen Y., 23 Ağustos 2019 tarihinde ortadan kayboldu.

Safiye G. Y.'nin, telefonlarını açmaması üzerine dolandırıldıklarını anlayan mağdurlardan 27'si, avukatları aracılığıyla Aydın Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Şikayetler üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Safiye G. Y.'nin hesapları incelemeye alındı. Kripto para hesaplarında toplam 8 bin 300 Bitcoin olduğu ve bu sayının giderek arttığı belirlendi.


Mağdurların ''Bitcoin Safiye'' adını taktığı Safiye G. Y.'nin birlikte hareket ettiği kişilerle web sitesi kurduğu, buradan da bazı kişileri ağına düşürdüğü, bir süre sonra da siteyi kapatıp, ortadan kaybolduğu anlaşıldı. Safiye G. Y.'nin Aydın'da 40 kişiyi yaklaşık 30 milyon TL dolandırdığı belirlendi.

OTOYOL GİŞELERİNDE YAKALANDI

Safiye G. Y. her yerde aranırken bir ihbar, Bursa polisini harekete geçirdi. İhbar üzerine Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gebze-Orhangazi-İzmir kara yolu Bursa gişelerinde 8 Kasım 2019 saat 03.00 sıralarında araçla giriş yapan Safiye Gökçe Yüce'yi durdurup, gözaltına aldı.

İşlemlerinin ardından Aydın'a getirilen Yüce, tutuklandı. Yüce 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra 10 Mart 2020'de yurt dışına çıkış yasağı konularak elektronik kelepçeyle serbest bırakıldı. 1 yıl sonra elektronik kelepçe çıkarıldı. Safiye Gökçe Yüce ve eşi Oğuzhan Y. hakkında dolandırıcılık suçundan 27 kez ayrı ayrı 1 yıldan 5 yıla kadar toplam 135'er yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HER MAĞDUR İÇİN 3'ER YIL CEZA VERİLDİ


Geçen 3 Ekim'de, Aydın 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında Safiye G. Y., 27 mağdurun her biri için 3'er yıl olmak üzere toplamda 81 yıl hapis cezası ile toplam 394 bin 300 TL para cezasına çarptırırken, eşi Oğuzhan Y.'nin ise beraatine karar verildi.

ÜST MAHKEME KARARI BOZDU

Safiye G. Y. avukatları aracılığıyla istinaf mahkemesine itirazda bulundu. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 13'üncü Ceza Dairesi, 23 Kasım’da toplanıp, itirazı değerlendirdi.

Ceza Dairesi, Safiye G. Y.'nin mahkemede var olan şüpheyi ortadan kaldıracak ve cezalandırılması yönünde tam bir vicdani kanaat oluşturacak kesin, somut ve inandırıcı delilin dosya kapsamında mevcut olmadığı kanaatiyle şüpheden sanık yararlanır evrensel ilkesi de dikkate alınarak hükmün bozulmasına karar verip, dosyayı yerel mahkemeye iade etti. Ceza Dairesi ayrıca Yüce’nin tahliyesine de karar verdi. Mağdurlar, Ceza Dairesi'nin kararına tepki gösterip, itiraz edeceklerini söyledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap