SON DAKİKA



Haber > Gündem > Binali Yıldırım’dan Montrö açıklaması: Durması gereken yerde duruyor

Binali Yıldırım’dan Montrö açıklaması: Durması gereken yerde duruyor

01 Mart 2022 Salı - 19:14




AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Türkiye Montrö'de durması gereken yerde duruyor." ifadelerini kullandı.





Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Eskişehir’e gelen AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ilk önce Anadolu Üniversitesi’ne giderek burada Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal ile görüşme gerçekleştirdi. Daha sonra Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne bir dizi ziyarette bulunan AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, burada üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek öğrencilerin sorularını yanıtladı.

“ RUSYA VE UKRAYNA İLE ENERJİ İLİŞKİMİZ VAR”

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile ekonomik ve enerji ilişkilerinin olduğuna dikkat çeken AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, ifadelerine şu şekilde devam etti:

* Hiçbir savaş haklı değildir. Savaşın kazananı olmaz. En kötü barış bile savaştan daha iyidir. Bizim konumumuz çok özel. Karadeniz’e giriş kapısı Türkiyedir. Çanakkale ve İstanbul Boğazı, Karadeniz’e diğer ülkelerin açıldığı kapı bizden geçiyor. Hem Ukrayna ile hem de Rusya ile derin, tarihten gelen, ekonomik ve enerji ilişkilerimiz var.

* Rusya ile Türkiye’nin toplam ticareti 33 milyar  dolar. Ukrayna ile 7.5 milyar dolar. Kabaca 40 milyar dolar ticaretimizin olduğu 2 ülkeden bahsediyoruz. Bu da toplam ticaret hacmimizin yüzde 10’u mertebesinde. Bu iki ülkeden, ülkemizi ziyaret eden insan sayısı 8 milyon. Bizden de oraya giden milyonlarca insan var.

* Dolayısıyla burada meydana gelen bir istikrarsızlık, bir kargaşa, kaos doğrudan bizi etkiler. Onun için Türkiye Montrö’de durması gereken yerde duruyor. İlk andan itibaren bu adaletsiz, dengesiz savaşın başlamaması için Cumhurbaşkanımız kişisel olarak ve Türk dış politikası olarak her yolu denedi. Maalesef başarılamadı. Halen de bu çabalarımız devam ediyor. Ümit ederim ki; aklıselim sonunda galip gelir.

“BM SİSTEMİ DERHAL DEĞİŞTİRİLMELİ”

Birleşmiş Milletler sisteminin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini belirten AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, şu açıklamalarda bulundu:


* Cumhurbaşkanımız uzun süreden beri dünya beşten büyüktür diyor. Burada kastedilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi. Güvenlik Konseyi’nin 5 tane daimi üyesi var. Bunlar; Amerika, Rusya, İngiltere Fransa ve Çin. Bu beşinden bir tanesi hayır deyince bir karar çıkmıyor.

* Rusya’nın içerisinde bulunduğu durumda kimse ‘evet’ demesini beklemesin. Dolayısıyla 2’nci Dünya Savaşından sonra oldu bitti ile kurulan bir Birleşmiş Milletler sistemi bugün insanlığın ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Bunun mutlaka değiştirilmesi gerekiyor. Bu hakkı onlara kim verdi. Kendi kendilerine verdikleri bir haktır.

* Bugün ekonomi, nüfus ve etki alanı olarak birçok ülke olmasına rağmen, onların BM’de söz hakkı yok ve bölgesel, küresel barışta söz hakkı tahsis edilemiyor. Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu adil olmayan bu savaşı bitirmek için gayretlerimiz devam edecek. Sivillerin ve masum bebeklerin ölmemesi için bütün dünyanın üzerine düşen görevler var. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap