SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bilimde Türk aklı!
13.01.2022

Üzerine ağıtlar yakılan, çaresizliğiyle bilinen kanser için Boğaziçi Üniversitesi’nden sevindiren haber önceki gün geldi. Üniversitenin Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Nomak Sanyal ve ekibi tarafından akciğer kanserine karşı geliştirilen ve laboratuvar çalışmaları tamamlanan ilaçta klinik araştırmalara geçildi. Ne kadar tebrik etsek azdır bu ekibi. Sevindik, gurur duyduk. Ancak gelin görün ki bu konu ABD'nin Maryland eyaletinde 57 yaşındaki kalp hastasına domuz kalbi nakledilmesi kadar gündeme gelmedi. Durum böyle olunca ben de bu sütunlardan, dünyanın dikkatini çeken ama Türkiye’de pek konuşulmayan bu konuyu köşeme taşımak istedim. Boğaziçi’nden gelen haber akciğer kanseri olan hastalara ve binlerce hasta yakınına umut ışığı oldu. Tekrarlayan, metastatik ya da ileri evredeki akciğer kanseri hastaları için geliştirilen ilacın faz-1 çalışmaları Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başladı. Faz1 Klinik Araştırmalar Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Fevzi Altuntaş’ın açıklamalına gözüm ilişti…

Bir umut da o verdi. Ne dedi Prof. Dr. Altunbaş?

“Yeni bir molekül, hedeflenmiş bir ajan. 18-75 yaş arasında hastalığı tekrarlamış veya ileri evre olan, daha önce immünoterapi dahil tedaviler almış hastalarda Ankara Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesinde klinik aşamaya başladığımızı ifade etmek isterim. Özellikle standardı tüketmiş kanser hastalarımızın bu tedavi seçeneğinden faydalanmaları bir şanstır diye düşünüyorum…”

Böylesine bir şansın ve değerli bir çalışmanın ülkemizde ortaya çıkması son derece gurur verici… Neden mi? Çünkü kanserle mücadeleye ilişkin deneyler, ortaya çıkan ilaçlar genelde ABD güdümünde ilerlerler, kamuoyuna duyurulur ve bir sonuca ulaşılmaz. Ya da geliştirilmişse böyle bir ilaç, bu ilacın Türkiye gibi ülkelere ulaşması söz konusu olmaz. Bugün Türkiye kansere yönelik başlattığı mücadeleyle tabiri caizse kendi göbeğini kendisi kesti… Aslında dünya, Türk bilim insanlarının yapabileceklerini Covid-19 sürecinde öğrendi. Uğur Şahin ve Özlem Türeci çifti BioNTech aşısı ile bunu herkese gösterdi. Şimdi ise kansere çare Türk bilim adamlarının ellerinde... Faz-1 çalışmaları başlaması, sonuca erken ulaşmak için gösterilen çaba muazzam. Umarım ki, Faz-2, Faz-3’e de kısa sürede geçilerek sonuca ulaşılır ve Türkiye tüm dünyaya umut olur.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap