SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bilim Kurulu toplanıyor! Yasaklar kalkıyor

Bilim Kurulu toplanıyor! Yasaklar kalkıyor

16 Mayıs 2021 Pazar - 10:06




TÜRKİYE'nin 17 gün süren tam kapanması yarın sabah saat 05:0'da sona eriyor. Normalleşme adımları yarın toplanacak olan Kabine'de belirlenecek. Kabine'den çıkacak normalleşme adımlarıyla ilgili kulislere sızan bilgiler vatandaşı sevindirecek gibi görünüyor. Tam normalleşme için temmuz ayı öngörülüyor. İşte Kabine'den çıkması beklenen kararlar...





Bugün Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplanıyor. 17 günlük tam kapanmanın sonuçları masaya yatırılacak ve Kabine'ye normalleşme adımları konusunda yo haritası çıkarılacak. Pazartesi günü (yarın) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapılacak kabine toplantısından sonra da normalleşme takvimi belirlenecek. Kabine'den 17 Mayıs’tan sonra Türkiye genelinde ‘kademeli ve kontrollü normalleşme’ye geçilmesi planlanıyor. İşte atılacak olan ilk normalleşme adımları...

Bilim Kurulu bugün toplanıyor

Bilim Kurulu bugün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşkınlığında toplanıyor. 29 Nisan’da başlayan 17 günlük tam kapanma süresince vaka ve ölüm sayılarındaki düşüş masaya yatırılacak ve bundan sonra atılması gereken normalleşme adımları belirlenecek. Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Koca açıklama yapacak. 

Pazartesi günü da Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Kabine toplantısı gerçekleştirilecek. Son 17 günlük vaka, ölüm, ağır hasta sayılarının ve tam kapanmanın etkisinin değerlendirileceği toplantıda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle mücadeledeki son durum, aşılama çalışmaları ve yerli aşı konusunda kapsamlı bir sunum yapacak.

Toplantının ardından alınan normalleşme kararlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan millete sesleniş konuşmasıyla duyuracak. Kabine'den Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda kademeli normalleşme takvimiyle ilgili şu kararların çıkması bekleniyor:

İlk önce kafe ve restoranlar açılacak

Mayıs, haziran ve sonrasını kapsayacak aşamalı bir normalleşmeye geçilecek. Haziran başına kadar kafeler, restoranlar, lokantalar kademeli, sosyal mesafeli, açık alanda oturma kurallı, saat ve kişi sınırlamalı ve HES kodu koşullu olarak akşam saat 20.00’de kapanma şartıyla açılacak.

Sokağa çıkma yasakları

Sokağa çıkma kısıtlaması haziran ayına kadar saat 21.00’den sonra uygulanacak. Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının yalnızca pazar günü sürmesi planlanıyor.

İkinci aşamanın uygulanacağı haziran ayında vaka/ölüm sayılarının istenen seviyeye gelmesi durumunda pazar günü uygulanan sokağa çıkma yasağı da kaldırılacak.

Yüz yüze eğitim sonbahara kalıyor 

Okullarda, uzaktan eğitime sonbahara kadar devam edilecek.

Düğünler Temmuz sonuna kalıyor

İlk aşamada düğün, nişan, taziye, asker uğurlama gibi kalabalık yaratan organizasyonlara izin verilmeyecek.

Vaka sayılarının 5 bin hedefinin altına inmesi halinde düğün, nişan, asker uğurlama gibi etkinliklere temmuz ayından itibaren kontrollü şekilde izin verilecek.

Normalleşmenin ilk aşamasında AVM’ler, berberler, kuaförler ve spor salonlarının da açılması planlanıyor

1 Haziran’dan sonra geçilecek kontrollü normalleşmenin ikinci aşamasında vaka ve ölüm oranlarının istenen seviyenin altına düşmesi durumunda hafta içi uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının saatleri esnetilecek.

Temmuz'da tam normalleşme

Kademeli normalleşme döneminde aşılama çalışmalarına hız verilecek. Nazal (burundan yapılan) aşının da devreye girmesiyle nüfusun aşılama oranları arttırılacak.

Vaka ve ölüm oranlarındaki düşüş, aşılamadaki artış ve tedbirlere uyuma göre temmuz ayından itibaren tamamen normalleşmeye geçilecek.

Anadolu'dan dönüşlere sıkı takip

Tam kapanma öncesinde İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden Anadolu’ya gidenlerin dönüşünde risk yaratmamak amacıyla ilk aşamada izin şartı getirilecek.
Maske ve mesafe kuralına uyulup uyulmadığı sıkı şekilde takip edilecek, kararlar 15 günde bir güncellenecek.
Kademeli normalleşmede vaka ve ölüm sayılarında beklenmeyen artış olması durumunda lokal tedbirler devreye alınacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap