SON DAKİKA



Haber > Gündem > Beyin göçü liseye indi: Genç nesil ülkeden gidiyor!

Beyin göçü liseye indi: Genç nesil ülkeden gidiyor!

05 Temmuz 2023 Çarşamba - 09:44




Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınav puanı açıklandı. Öğrencilerin yabancı okullara başvuru sayısı katlandı





Binlerce öğrencinin başvurduğu yabancı özel okullar, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınav puanıyla öğrenci alacakları için yoğun talep görüyor.

Bu talep artışının ardında, yabancı okulların mezunlarının Avrupa ve ABD'de yükseköğrenim imkanına sahip olmaları, devlet okullarındaki sorunlar ve eğitim sisteminin dinselleşmesi gibi faktörler bulunuyor.

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği yönetim kurulu üyesi Aslıhan Özenç, yabancı liselere olan talep artışını değerlendirirken velilerden aldıkları bilgilere dayandırdığı yorumları paylaştı. Özenç'e göre, eğitim kalitesine olan inanç azalıyor ve veliler öğrenci konforuna ve kampüse yatırım yapan özel okullar yerine daha köklü yabancı liseleri tercih ediyor. Yabancı okulları tercih etmenin en temel nedenlerinden biri ise çocukların ikinci bir yabancı dil öğrenmesi, yurtdışında okuma imkanının artması ve dünya vatandaşı olarak yetişebilme fırsatı sunması. Ayrıca, bu okullarda okuyan öğrencilerin ana dillerinde ücretsiz eğitim veren ülkelerde devlet üniversitelerinde düşük harç ücretleriyle eğitim alma olanağına sahip olmaları da tercih sebepleri arasında gösteriliyor.

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay ise eğitimin pazara dönüştürüldüğü bir sisteme dönüşmesinin yabancı liselere talebin artmasının altında yatan nedenlerden biri olduğunu belirtti. Özbay'a göre, devlet okullarında din ve propaganda içerikli derslerin artırılması ve pozitif bilimlerin azaltılması sonucunda dil eğitimi zayıflatıldığı için veliler yabancı dil öğrenimi için çözüm arayışına giriyor. Haftada sadece iki saat verilen yabancı dil eğitiminin yeterli olmadığını ifade eden Özbay, velilerin bu nedenle yabancı liseleri tercih ettiğini belirtti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap