SON DAKİKA



Haber > Gündem > Berat Albayrak cephesinden BOTAŞ'a yeni hamle: Özelleştirme başladı

Berat Albayrak cephesinden BOTAŞ'a yeni hamle: Özelleştirme başladı

21 Ekim 2021 Perşembe - 12:02




Berat Albayrak cephesinden BOTAŞ için yeni hamle geldi. Özeleştirilmesi planlanan Varlık Fonu portföyündeki BOTAŞ ve TPAO'da iddialara göre halk arz yoluyla hisse satışı yapılacak.





Eski Enerji Bakanları Berat Albayrak ve Taner Yıldız, daha önce BOTAŞ ve TPAO'nun özelleştirileceğini açıklamış, ancak özelleştirme iddialarına Bakan Fatih Dönmez, “Böyle bir  gündem hiçbir zaman olmadı. Türkiye Petrolleri’nin ne de BOTAŞ'ın satılması kesinlikle söz konusu değil” ifadeleriyle karşı çıkmıştı. 

BOTAŞ ve TPAO'nun özelleştirilmeleri ile ilgili Varlık Fonu'nda bulunan Berat Albayrak'ın ekibi ile Dönmez'in arasında büyük anlaşmazlıklar olduğu iddiaları ortaya atılırken, BOTAŞ ve TPAO'nun özelleştirilmesiyle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. İddialara göre BOTAŞ ve TPAO'da halka arz yoluyla hisse satışı yapılarak özelleştirilecek.

BOTAŞ'TA HAZIRLIKLAR BAŞLADI

Dünya yazarı Kerim Ülker, doğalgaz ithalatçısı Boru Hatları ve Petrol Taşıma A.Ş.’nin (BOTAŞ) 4 şirkete bölüneceğini öne sürdü. 

Bloomberg'in haberine dayanılarak yapılan iddialara göre, BOTAŞ ilk yapılandırılması amaçlanan şirketler arasında. Bloomberg'e konuşan ve adını açıklamayan kaynaklar kamu enerji şirketlerinde olası hisse satışı öncesinde yapılandırma hazırlıkları yapıldığını söyledi.


İddialara göre BOTAŞ'ın doğalgaz ticareti ile iletim bölümlerinin ayrılarak, daha karlı olan iletim bölümünün ileride hisse satışına uygun hale getirilmesi amaçlanıyor.

BOTAŞ 4'E BÖLÜNECEK

Edindiği bilgileri aktaran Kerim Ülker, BOTAŞ'ın yeniden yapılandırma sürecinin yılsonuna kadar başlayacağını öne sürdü. Ülker, "Bu yapılandırmada 4 farklı şirket ortaya çıkacak. Bu şirketlerden biri Doğalgaz Ticaret A.Ş olacak. İkincisi Doğalgaz Altyapı, üçüncüsü mevcut bir şirket olan BOTAŞ Uluslararası A.Ş, dördüncüsü de ana firma BOTAŞ olarak gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

Ülker iddialarını şu şekilde sürdürdü: "Yeniden yapılanma planına göre, halihazırda ithalatla ilgilenen departman, spot ticaret dışında ithalat faaliyetlerini de yürütmeye devam edecek. Ancak, bu departmanın yeni ithalat anlaşmaları imzalaması veya mevcut ithalat anlaşmalarının süresini uzatma yetkisine sahip olmayacak. Bu kuruluşun, şu anda Cezayir, Azerbaycan, İran, Rusya ile yapılan sözleşmeleri gibi mevcut ithalat sözleşmelerini ele alması muhtemel."

ENERJİ ŞİRKETLERİ TÜRKİYE VARLIK FONUNUN PORTFÖYÜNDE


Türkiye Varlık Fonu portföyünde olan enerji firmalarının yeniden yapılandırılmasına, Türkiye Elektrik İletim Anonim (TEİAŞ) ile başlandığını hatırlatan Ülker;

"TEİAŞ'ta yapılandırma başladı
Doğalgaz altyapı şirketinin iletim, depolama ve altyapı operasyonlarını devralması da gündemde. Bu kuruluş, doğalgaz iletim ve depolama faaliyetlerini birleşik sistem operatörü olarak gerçekleştirecek ve arz güvenliğini, altyapı ihtiyaçlarını göz önünde bulunduracak. BOTAŞ International’ın da petrol iletim ve taşıma faaliyetlerini devralması bir başka senaryo. İlk planda yapılanmadaki şirketlerin tek hissedarı BOTAŞ olarak kalacak. İleride halka arz veya yerli-yabancı ortak alımı gündeme gelebilir. Edindiğim bir başka bilgi ise Enerji Bakanlığı’nın bu yapılanma için uluslararası danışmanlık firmaları ile de temasta olduğu yönünde.

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “TEİ- AŞ'ta halka arzı yapacağız ama orada az miktarlarda olacak. Yani her halükarda çoğunluk hissesi kamunun elinde olacak” demişti." ifadelerini kullanıyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap