SON DAKİKA



Haber > Gündem > Başkanlık çılgınlığı!

Başkanlık çılgınlığı!

06 Ocak 2017 Cuma - 09:20








Ne olduğu konusunda bilgi sahibi olunmadığı halde, ülke gündemimizin en çok konuşulan konusu “Başkanlık sistemi”. Muhtemelen “Yeni Anayasayı” gündeme getirenlerin bir taktiği bu... Amaç, insanları bilgilendirmek yerine, yuvarlak söylemlerle konuyu geçiştirip, bütün sorunların

“BAŞKANLIK SİSTEMİ” ile çözülebileceği gibi bir algı oluşturmak. Konu ile ilgili anlatılanlardan akıllarda kalan hiçbir şey yok. Sağlıklı bir değerlendirme zemini oluşturulmadığı gibi tartışmalar genellikle kişisel kanaatlere ve siyasi sloganlara dayanıyor... Kimse çıkıp da, “ şimdi bunca hayati sorunumuz varken, neden ‘Yeni Anayasa’ ve neden ‘EVET’ ” diye sormuyor. O vakit halkın endişelerini biz dile getirelim.

YETKİLİLER DE CEVAP VERSİN...

1.Madem “parlamenter sistem” yanlış ve ülke sorunlarının çözümünde yeterli değildi de, 14 yıldır hangi doğru kararlarla ilerlediniz?

  1. Tek başlılıkla “Demokratik bir toplum” Demokrasinin ruhuna uygun bir yönetim ortaya getirebileceğine inanıyor musunuz?
  2. Tarihte görülmemiş bir şekilde ayrışma yaşadığımız bu dönem de, toplumu bilgisizce taraf olmaya zorlamak hangi amaca hizmet olur?
  3. Sistem değişikliği planlanırken, Türkiye’nin demokrasi ve siyasi kültürü yeterince dikkate alındı mı? (Duverger; demokrasisi güçlü olmayan devletler için başkanlık sistemini bir çılgınlık olarak niteliyor)
  4. Dünyada ki örnekleriyle birlikte, Başkanlık sisteminin getirileri ve götürüleri nelerdir. Hiç araştırdınız mı? Araştırma sonuçlarını toplumla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
  5. Bize sistem değişikliği ile istikrar vaat edenler, “başkanlık sistemi” ile yönetilen ülkelerin siyasi istikrarsızlıklarına “birçok ülkede, uygulanmaya çalışılan başkanlık sistemi, otoriter rejimlere kaymış ve diktatörlüklerin kurulmasına yol açmıştır” baktınız mı? “Mesela, Başkanlık sistemi ile yönetilen başarılı 10 ülke sayabilir misiniz?”

7.Başkanlık sistemiyle yönetilen ülkelerin yaşam kalitesine, gelir guruplarına ve dağılımına baktınız mı?


  1. Sistem değişikliğinin getireceği maliyeti kimin sırtına yükleyeceksiniz.
  2. İnsan hakları, demokrasi, yoksulluk, gelir dağılımı, sağlık hizmetleri, basın özgürlüğü ve insani gelişme gibi konularda (Başkanlık, Yarı Başkanlık, Parlamenter) sistemlerin karşılaştırmalarını yapıp neden halkla paylaşmıyorsunuz?

10.“Yeni Anayasa” ile sizin hedeflediğiniz neler? Bu sistemin Milleti, olumsuz (BÖLÜNME gibi) sonuçlara taşıyabileceğini neden açık açık anlatmıyorsunuz? Bütün bunlar ve bunun gibi bir çok sorular cevaplanmayı bekliyor... İktidar kamusal müzakere zemini oluşturup insanları ikna etmeden ben yaptım oldu diyemez... Böyle bir tavır daha işin başında bizi demokrasiden tamamen uzaklaştırır. Düşüncem şu, “Asıl sıkıntı yönetenlerin zihniyetinde...

Deneme tahtasına çevrilen ülkemizi, yeni bir maceraya atarlarken, bugünü kurtarmak adına, hata üstüne hata yapılmakta ...” Bırakın o bu sistemi, birikmiş sorunların çözümü için önce kurumlarımızı yeniden işler hale getirin, millileştirin, özgürleştirin... Demokrasimizin önünü açın.. Tek adamlığa, tek tip insan yetiştirme projelerine, Medya ve Hukuk sisteminin üzerinde baskı oluşturan siyasi müdahalelere

BİR SON VERİN. YETER!

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap