SON DAKİKA



Haber > Gündem > Barolarla ilgili teklif Meclis'e sunuldu!

Barolarla ilgili teklif Meclis'e sunuldu!

30 Haziran 2020 Salı - 10:46




AK Parti, Çoklu Baro Düzenlemesi teklifini bugün Meclis'e sundu.





AK Parti'li Cahit Özkan, Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi.
 
Cahit Özkan'ın açıklamaları:
 
Bu düzenlemeyi neden yaptık, neden Meclis gündemine getirdik? Öncelikle baroların anayasada ve yasadaki görevleri dikkate alındığında bu ihtiyaçları karşılayamadıklarını tespit ettik.
İkinci olarak özellikle son 20 yılda hızla artan avukat sayısı ve özellikle İstanbul-Ankara-İzmir'de avukatların yoğunlaşması baro ile meslek üyeleri arasında rabıtanın kopmasına neden olmuştur.
 
Kanunun 1960'da yürürlüğe girdiği tarihte 10 bin olan avukat sayısı 130 binleri aşmış durumdadır. Artan avukat sayısı İstanbul'da 50 bini, Ankara'da 20 bini, İzmir'de 10 bini zorlamaktadır.
 
Baro yönetiminin yüzde 20 oyla belirlenmesi demokratik değil. Düzenlemeyi yaparken avukatların görüşlerini aldık. 4 ana başlıkta özetleyebiliriz.
 
Üye sayısı 5 binden fazla olan barolarda 2 bin avukatın bir araya gelerek ikinci, üçüncü veya dördüncü bir baro kurabilmesine ilişkin düzenleme getiriyoruz
 
Her Baro Türkiye Barolar Birliği'nde 3 delege ve 1 başkan ile temsil edilecek.
 
Düzenleme, başta CMK, adli yardım, çocuk hakları ve kurum ve kuruluşlarda da adil ve demokratik temsil için düzenlemeler içermektedir. Demokratik katılımla diğer siyasi partilerin görüşlerini aldık.
 
49. madde cübbe zorunluluğunu getiriyor. Geçmişte avukatlar eteği, başörtüsü, yaşam tercihi nedeniyle bazen hakim-savcıların bazen ise baroların linçine tabi tutuluyordu. Özellikle de kadın avukatlar bunun mağduru oluyordu.
 
Cübbeyi giydiği zaman, cübbenin altında ne giydiği kimi ilgilendirir? Kimseyi. Cübbe giyme zorunluluğu baki kalmak üzere avukatların kılık-kıyafetleri ile ekstra farklı, yaşam tarzını, dünya görüşünü, inancını tehdit eden baskılar olmasın anlayışıyla cübbeyi zorunlu kılıyoruz. Bunun haricinde de bir kıyafet zorunluluğu getirmiyoruz, bunları engelliyoruz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap