SON DAKİKA



Haber > Gündem > Barajlar alarm veriyor

Barajlar alarm veriyor

05 Temmuz 2017 Çarşamba - 15:40




Aşırı sıcakların getirdiği buharlaşma ve yoğun su tüketimi barajlarda alarma neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi 'su tasarrufu' çağrısı yaptı.





Yüz yıllık rekorları altüst eden aşırı sıcaklar ve beraberinde getirdiği su tüketimi vatandaşlarına temiz su sağlamakla yükümlü belediyelerde alarma neden oldu. Ankara Büyükşehir Belediyesi 'su tasarrufu' çağrısı yaparken, Muğla'da 2012'den bu yana en düşük seviyelerine görüldüğü açıklandı.

ANKARA'DA EYLÜL'DEN SONRASI KRİTİK

Ankara Büyükşehir Belediyesi, hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu ve su tüketiminin 3 Temmuz'da 1 milyon 450 bin metreküpe ulaştığı kentte suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu. Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, son bir haftadır hava sıcaklıklarının rekor seviyelere yükseldiği ve barajlarda buharlaşmaya bağlı su kaybının arttığı belirtildi.

Artan sıcaklıklara bağlı barajlardaki buharlaşmanın 240 bin metreküpe ulaştığına işaret edilen açıklamada, "Bahçe sulamalarındaki artış nedeniyle, su tüketiminde çok yüksek rakamlar yaşanıyor. 3 Temmuz Pazartesi günü, Başkentlilerin oldukça önemli kısmı tatilde ya da memleketinde olmasına rağmen gerçekleşen 1 milyon 450 bin metreküplük tüketim bir rekordur." bilgisi verildi.

Ankara'ya su sağlayan barajlardaki doluluk oranının 31,74 seviyesinde olduğu ve eylüle kadar su sıkıntısının öngörülmediği belirtilen açıklamada, su tasarrufu çağrısı yapıldı.


Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bahçeler hortumla değil yağmurlama sistemiyle sulanmalı. Kapı önleri, balkonlar, bahçeler önce süpürülüp sonra yıkanmalı. Suyun itici gücünden yararlanarak temizlik yapmaya çalışmak, israfa yol açar. Evdeki bozuk musluklar tamir ettirilmeli. Araçlar, hortumla değil kovaya doldurulacak suyla yıkanmalı. Bulaşık ve çamaşır makineleri, tam doldurulmadan çalıştırılmamalı. Sebze ve meyveler elde yıkanmak yerine, su dolu bir kapta yıkanmalı."

MUĞLA'YI TATİLCİLER VURDU

Muğla'da da, kış mevsiminde yağışların az olması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde olması sonucu yeraltı ve yerüstü su kaynakları ciddi oranda azalırken barajlardaki su miktarı, kritik seviyelere düştü ve son 5 yılın en düşük düzeyine geriledi.

Kış mevsiminde düşen yağış miktarının önceki yıllara göre az olması nedeniyle Muğla'daki Mumcular ve Geyik Barajları'nda doluluk oranı 2012 yılından bu yana en düşük düzeye geriledi. 2016 yılının Haziran ayında yüzde 41 doluluk oranına sahip olan Mumcular Barajı'nda bu oran 2017 yılının aynı ayında yüzde 27'ye gerilerken, yüzde 56 dolu olan Geyik Barajı'nda ise yüzde 44 olarak ölçüldü. Bunun yanı sıra yeraltı ve yerüstü su kaynaklarında da ciddi azalma olduğu tespit edildi.


Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Baki Ülgen, halka su kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Ülgen, şöyle dedi:

"İlimiz kurak bir kış mevsimi geçirdi. Bu dönemlerde de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklılar nedeniyle buharlaşma oranında yüksek seviyelerde. Bu nedenle su kaynaklarımızda yetersizlik baş göstermiş durumda. Vatandaşlarımızdan bu dönemde su kaynaklarımızın korunması açısından suyu daha dikkatli kullanmalarını rica ediyoruz. Bayram tatili nedeniyle birçok yerli turist ilimize gelmiş ve nüfus olarak büyük bir artış yaşanmıştır. Bu da su kullanımını had safhaya çıkartmıştır. Kış mevsiminde yağışların yeterli olmaması ve nüfusun fazla artması nedeniyle bazı ilçelerimizde su sıkıntısı yaşanmaktadır. Barajlarımızın doluluk oranı kritik seviyelere düşmüştür. Yeraltı ve yerüstü su kaynaklarımızda da ciddi oranda azalmalar tespit ettik. Ekiplerimiz tüm su kaynaklarında gerekli çalışmaları yapıyor ve bulabildiğimiz bütün sağlıklı suyu şebekeye dahil etmeye çalışıyoruz."

İSTANBUL'DA ELMALI BARAJI KURUDU 

İstanbul'da da Elmalı barajının neredeyse kuruduğu görüldü. Ancak İSKİ verilerine göre diğer barajların ortalaması alındığında genel doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 76 olarak ölçüldü. En düşük oran 0.52 doluluk oranı ile Elmalı Barajı'nda görülürken yüzde 87'lik doluluk oranıyla Ömerli Barajı ölçüldü. Ömerli Barajını yüzde 83 ile Terkos, yüzde 79 ile Alibey, yüzde 76 ile Kazandere barajı ve diğerleri takip etti.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap