SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bankalar arasında mevduat yarışı: Faiz oranı yüzde 50'yi aştı

Bankalar arasında mevduat yarışı: Faiz oranı yüzde 50'yi aştı

08 Aralık 2023 Cuma - 12:11




Merkez Bankası TL’yi cazip kılmak adına adımlarını atmaya devam ediyor. Son faiz artırımı sonrasında bankalarda mevduat ve kredi faizleri de güncellendi. Bazı bankalarda para miktarı arttıkça verilen faiz oranı yüzde 50'yi aşıyor. İşte detaylar...





Merkez Bankası geçtiğimiz hafta şahin bir faiz artışı yaparak politika faizini yüzde 40 seviyesine çıkardı. Faiz kararının ardından mevduat ve kredilerde güncellemeye gidildi. Peki faizler daha da yükselir mi? İşte detaylar..

Yıl sonunun yaklaşması ve yakalanması gereken hedefler bankacılık sektöründe mevduat yarışını kızıştırdı. 10-20 bin liralık TL mevduatlara bile yüzde 40,5’in altında faiz önerilmiyor, miktar yükseldikçe mevduat faiz oranları yüzde 50’yi aşıyor.

Bankacılık sektöründe yılın son ayıyla birlikte hedeflerin gerçekleştirilmesi, bilançoların daha iyi görünmesi için en çok çaba gösterilen günlere girildi.

Bankaların kendi hedeflerinin yanı sıra Merkez Bankası’nın getirdiği kur korumalı mevduattan standart TL mevduata dönüşüm hedefleri de bulunuyor. Hem bilanço makyajlama hem de hedefler için standart TL mevduat faizleri son dönemlerin en yüksek seviyelerine çıktı. Bazı bankalar para miktarı arttıkça yüzde 50 oranında mevduat faizi veriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Dr. İsmet Demirkol şu ifadeleri kullandı: "Mevduat faizleri artıyor. Hal böyle olunca kredi maliyetleri de yükseliyor. Bankalar önümüzdeki süreçte maliyetler artığından dolayı kredi vermezse mevduatlarda azalma olabilir. Merkez Bankası'nın Aralık ayı toplantısında faiz artışı bekliyorum.


2024 'te ocak ayında yüzde 47.,5 oranında bir faiz bekliyorum. Bu da mevduatlara yansıyacaktır. Mevduatın 4-5 ay yüzde 55 bandına çıkması muhtemel. Bundan sonraki aylarda mevduatlarda bir gerileme bekliyorum."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap