SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Yerlikaya: Bu tercih değil, zaruret

Bakan Yerlikaya: Bu tercih değil, zaruret

07 Eylül 2023 Perşembe - 11:30




Türk Devletler Teşkilatı Afet ve Acil Durumlar Yönetimi 2. Bakanlar Toplantısı'nda konuşan İçişleri Bakanı Yerlikaya, " İklim değişikliği gibi küresel faktörler, afetlerin daha fazla insana, ekonomiye ve ekosistemlere zarar vermesine neden oluyor. Bu nedenle afetlere karşı küresel düzeyde iş birliği yapmak bir tercih değil, zaruret." dedi.





İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türk Devletler Teşkilatı Afet ve Acil Durumlar Yönetimi 2. Bakanlar Toplantısı için Bakü’ye gitti.

Bakan Yerlikaya'nın Türk Devletler Teşkilatı Afet ve Acil Durumlar Yönetimi 2. Bakanlar Toplantısı'nda yaptığı açıklama şöyle: Sizleri, Dost ve kardeş ülke Azerbaycan’da bulunmanın mutluluğuyla, teşkilatımızın “Afet ve Acil Durum Yönetimi 2. Bakanlar Toplantısı” vesilesiyle sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

Bakü’de bizleri, Ankara’da gibi hissettiren, kardeş evinin, kendi evimizden farkı olmadığını bir kez daha yaşatan, Azerbaycan Cumhuriyeti Olağanüstü Haller Bakanı Sayın Kemaleddin Haydarov’a gönülden teşekkür ediyorum.

Türk Devletleri Teşkilatı, işte tam olarak, bu ‘kardeşlik’ kelimesinin karşılığıdır. Ve menfaatlere değil, ‘’Kardeşlik hukuku’’na dayanan bir oluşumdur.

Bu teşkilât; ele ele verdiğimizde, ve birlik olduğumuzda, nasıl gücümüze güç kattığımızı, zor günlerimizde yaralarımızı, nasıl beraberce sardığımızı göstermiştir.


Çünkü bizim birliğimiz, gücümüzdür! Hayata geçirdiğimiz her zirve ve toplantımız, Türk Dünyasındaki kurumsal birlikteliğin güçlenmesi sürecinde birer kilometre taşıdır.

Kıymetli katılımcılar, 1992 yılında Ankara’da, ‘Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi’nde temelleri atılan teşkilatımız, halkları Türk olan devletlerin, Türk Cumhuriyetleri’nin, bağımsız devlet anlayışlarının güçlenmesini, sosyoekonomik anlamda gelişmelerini ve bölge jeopolitiğinde, etkinliklerinin arttırılmasını hedeflemiştir.

Siyasetten ekonomiye, turizmden eğitime kadar 19 başlıkta iş birliği yapma kararı alan teşkilatımız; 175 milyonu aşan nüfusu, 5 milyon metrekareye ulaşan yüzölçümü, 1,5 trilyon doları aşan Gayri Safi Yurtiçi Hasılasıyla dünya siyasetinde büyük bir güç, önemli bir denge unsurudur.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki o tarihi konuşmasında dile getirdiği gibi; ‘‘Dünya 5’ten büyüktür’’ sözünden yola çıkmış bir birlik anlayışıdır. Evet, dünya 5’ten büyüktür ve Teşkilatımız: Ülkemizle beraber üye olan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’ın,
Gözlemci ülkelerimiz Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimizin sağladığı birliktelik ve iş birliğiyle dünyadaki yerini daha da güçlendirecektir.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap