SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Selçuk açıkladı: O süre 10 aya uzatıldı!

Bakan Selçuk açıkladı: O süre 10 aya uzatıldı!

02 Ekim 2019 Çarşamba - 13:40




Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, toplu iş sözleşmesinde geçici işçilerle alakalı verdikleri sözü hatırlattı.





Bakan Selçuk, Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen  Türkiye Tarım İşçileri Sendikası Eğitim Toplantısı'nda, sivil örgütlenme  yapılarında, insan emeği ve çalışma koşullarının belirleyici olmaya başladığını  söyledi.
Alın terinin artık insanlığın en önemli ortak değerlerinden biri  haline geldiğin vurgulayan Selçuk, bu doğrultuda işçi ve işveren sendikaları ile  sosyal diyaloğu geliştirmeyi görev bildiklerini dile getirdi.
 
İnsan onurunu ve iş verimliliğini, çalışma hayatının iki temel esası  olarak kabul ettiklerini belirten Selçuk, "Sendikalarımız, varlıkları ve  işlevleriyle bize burada her zaman güç vermektedir. Üretim ile alın terini,  sermaye ile emeği, kazanç ile hakkaniyeti her zaman birlikte ele alıyoruz. Batı  toplumlarının henüz bir buçuk asır önce önemsemeye başladığı bu kavramlar, bizim  kültürümüzde binlerce yıldır ehemmiyetini koruyor. Ahilik teşkilatıyla bugün bile  dünyaya örnek olacak bir örgütlenme modelinin sahibiyiz. Bugün, sendikal  hayatımız hiçbir dönemde olmadığı kadar gelişti ve çeşitlilik kazandı." diye  konuştu.
 



İş Kanunun Avrupa Birliği (AB) normlarına uygun olarak 2003'te yeniden  düzenlendiğine değinen Selçuk, 2002'den önce hiçbir iktidarın cesaret edemediği,  1983 yılında yapılan düzenlemelerin getirdiği kısıtlamaları ortadan  kaldırdıklarını bildirdi.
 
"Herhangi bir sendikaya üye olan yaklaşık 2 milyon işçi kardeşimiz var"
 
"2009'da 1 Mayıs'ı işçilerimize 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak ilan  eden yine biz olduk." diyen Selçuk, askeri darbe sonucu oluşmuş sendikal  mevzuatı, uluslararası standartlara uygun olarak yeniden düzenlediklerini ifade  etti.



 
Sendikaya üyelikte e-Devlet Sistemi'ne geçerek sivil örgütlenme ve  sendikalaşmayı kolaylaştırıcı önemli bir adım attıklarını anlatan Selçuk, "Bugün  herhangi bir sendikaya üye olan yaklaşık 2 milyon işçi kardeşimiz var.  Sendikalaşma oranı açısından da iyiye doğru gidişi görmek mümkün. 2013'te yüzde 9  olan işçilerin sendikalaşma oranı, bugün yüzde 14'e ulaştı." dedi.
 
Emeğe, üretkenliğe ve özveriye her anlamda sahip çıktıklarının altını  çizen Selçuk, bu anlayışla çalışanların hakkını hukukunu her mecrada savunmaya  gayret ettiklerini söyledi.
 



Taşerona kadro mevzusunu çözdüklerini, kamuda çalışan alt işveren  işçilerin sürekli işçi olarak istihdam edilmesini sağladıklarını, asgari ücret  miktarında da yüzde 26'lık gibi ciddi bir artış sağladıklarını aktaran Selçuk,  2019 yılı asgari ücreti, net 2 bin 20 lira olarak tespit ettiklerini belirtti.
 
Toprağı dost olarak gören bir milletin tarımı ihmal edeceğine ihtimal  dahi vermediğine değinen Selçuk, son 17 yılda tarımsal üretim alanında önemli  ilerlemeler olduğunu söyledi.
 
Selçuk, üretimin yanı sıra kişi başı tüketimde de ciddi artışlar  olduğunu dile getirdi.



 
Mevsimlik tarım işçilerinin koşullarını iyileştirmek ve çocuk  işçiliğini önlemeye yönelik olarak Mevsimlik Tarım İşçileri Projesini  uyguladıklarını anlatan Selçuk, proje kapsamında başarılı çalışmalar ortaya  koyulduğunu ifade etti.
 
Sosyal güvenlik bilincinin artırılması, kayıtlı istihdamın  desteklenmesi ve kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla kayıtlı istihdamın  desteklenmesi projesi başlatıldığını aktaran Selçuk, "Tarım sektöründeki istihdam  imkanlarını, iş gücünün niteliğini, uyum yeteneğini ve katma değeri artıracak  adımları atıyoruz." ifadelerini kullandı.
 



"İşçileri hiçbir zaman ezmedik, ezdirmeyeceğiz"
 
2019-2020 yıllarını kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmelerinin çerçeve  anlaşma protokolünü imzaladıklarını belirten Selçuk, Toplu İş Sözleşmesi  sürecinde, sosyal diyalog mekanizmalarının işleyiş sürecini tam anlamıyla ortaya  koyan bir süreç olduğunu bildirdi.
 
Kamu işçisine 2019 yılı için enflasyon beklentisinin çok üzerinde bir  oranda zam verdiklerini, işçileri hiçbir zaman ezmediklerini, ezdirmeyeceklerini  vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti:
 
"Toplu iş sözleşmesinde geçici işçilerimizle alakalı bir söz  vermiştik. Hamdolsun sözümüzü tuttuk, geçici işçi kardeşlerimizin 2019 yılında  çalışma sürelerini 9 ay 29 güne kadar uzattık. Emekçi kardeşlerimiz ve ailelerine  hayırlı uğurlu olsun. Bu çalışmalar güç birliği yapıldığı takdirde mümkün oluyor.  Kendimizi sizinle daha güçlü hissediyor, çalışma hayatımızı sizinle daha ileri  seviyelere taşıyoruz. Sizler bir sendikayı temsil etmekten önce emeği, alın  terini, işçi hakkını temsil ediyorsunuz. Son zamanlarda terör örgütleri  tarafından kasıtlı şekilde maalesef ormanlarımız yakılmakta. Burada, orman  yangınlarına cansiperane bir çalışmayla müdahale eden işçilerimize,  emekçilerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum."
 
Bakan Selçuk, TÜRK-İŞ Konfederasyonuna, Tarım-İş Sendikasına ve  organizasyonda emeği geçen tüm sendika mensuplarına teşekkür etti.
 
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap