SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Fidan: BM’nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz

Bakan Fidan: BM’nin tarafsızlığını bu olayda yitirdiğine inanıyoruz

22 Ağustos 2023 Salı - 14:16




Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden çıkan bildiriye yanıt veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği'nin de katılaşmış tutumlarını gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.





Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, KKTC'nin Pile yol projesinde BM Barış Gücü askerleriyle çıkan arbede ve peşinden gelen mesajlara dair konuştu.

Bakan Fidan, "Biz bu olayda BM'nin tarafsızlığını yitirdiğini düşünüyoruz. KKTC'nin kendi bölgesi olarak gördüüğü tartışmalı bölgeye BM'nin araçlarının yığılması doğru değil. BM'yi bu konuda taraflı görüyoruz" dedi.

Hakan Fidan ayrıca Avrupa Birliği'nin tavrına da değindi, "AB katılaşmış tutumlarını yeniden gözden geçirmeli" diye konuştu.

Bulgaristan Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile ortak basın toplantısında kameralar karşısına geçen Dışişleri Bakanı, halihazırda Birleşmiş Milletler temsilcisi ile KKTC temsilcileri arasında devam eden görüşmeler olduğunu vurguladı.

Türkiye-AB ilişkilerine ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Fidan, "Türkiye'nin AB konusunda tahahhüdü güçlü bir şekilde vurgulandı. Bu politikanın uygulanması konusunda tüm devlet kurumlarımıza önemli görevler düşmekte" deyip ekledi:


"Burada bizim AB'den beklediğimiz önceki yıllarda katılaşmış durumlarını tekrar gözden geçirmesi. Türkiye'nin AB sürecini 2 yoldan değerlendirmesini istiyoruz. Rasyonel şartlara uyma meselesi üzerinden değerlendirme istiyoruz. AB üyesi ülkelerin bu ciddi bir krizi. Stratejik bir hamle olabilirdi. Ama AB ülkeleri tarafından bu tercih edilmedi. Bu fırsat penceresinin kapanmadan AB tarafından kullanılmasını tavsiye ediyorum."

BMGK'dan bu gece çıkan bildiri, tampon bölgedeki arbedeyi kınayıp bölgede inşaat yapılmasını 'statükonun ihlali' olarak niteledi. Arbedede Barış Gücü askerlerine saldırı gerçekleştiğini ileri süren BMGK, söz konusu 'saldırıların' uluslararası hukuka göre suç teşkil edebileceğini savundu.

Türkiye ise, bildiriye Dışişleri Bakanlığı'nın bu sabah yaptığı resmi açıklamayla yanıt verdi. Açıklamada, "Pile-Yiğitler yoluna ilişkin basın açıklaması arazideki gerçeklerden tamamıyla kopuktur" denildi:

"Açıklama konuya herhangi bir olumlu katkı getirmemekte, süreci aksine zorlaştırmaktadır. 18 Ağustos tarihinde yaşanan hadiseler konusunda kullanılan ifadeler gerçekleri çarpıtmakta ve yaşananları yanıltıcı bir şekilde yansıtmaktadır. KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konu hakkında yapılan açıklamayı tümüyle destekliyoruz.

Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan Pile-Yiğitler yolunun inşaası insani bir projedir. Yol çalışmalarına ilişkin bildirim çok önceden yapılmıştır. Hal böyle iken yol inşaat çalışmalarına BM Barış Gücü (BMBG) askerlerince yapılan fiziki müdahale gerginliğin sebebi olmuştur. Bu hususun KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Bakanlığımızca son günlerde yapılan açıklamalarda da vurgulandığı anımsanacaktır.


BMBG, 18 Ağustos’ta KKTC’nin toprak bütünlüğünü ihlal ederek yol projesini hakkaniyetsiz bir şekilde engellemeye çalışmış, bu esnada hem kendi personelini, hem de yol yapımında görev alan tüm çalışanları tehlikeye atmıştır. Nitekim BMBG’nin bu sorumsuz davranışı sonucunda dört BMGB personelinin, sekiz de KKTC vatandaşının yaralanmış olmasından üzüntü duyuyor, kendilerine acil şifalar diliyoruz.

BMBG, Kıbrıslı Rumların 1963 yılında ortaklık devletini gasp ederek Kıbrıs sorununa sebebiyet vermelerinin kısa süre ardından, 1964 yılında Kıbrıs Adası’nda konuşlandırılmıştır. BM Güvenlik Konseyi’nin basın açıklamasındaki “tüm izinsiz inşaatların kaldırılmasına” yönelik çağrısının da, Ara Bölge ve Pile bölgesindeki Türk tapulu arazilerden geçen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa yolunu, keza Ara Bölge’den geçen Pile-Voroklini yolunu, Pile’deki üniversite binasını ve Ara Bölge ihlali teşkil eden diğer çok sayıda inşaatı yıllar içerisinde gerçekleştirmiş olan Kıbrıs Rum tarafına yönelik olduğunu varsayıyoruz.

BMBG Ada’daki iki tarafa eşit muamele sergilemekle ve tarafsız davranmakla mükelleftir. Maalesef 18 Ağustos’ta yaşanan hadise gibi gelişmeler, BMBG’nin Kıbrıs Türklerinin güvenini yitirmekte ve Kıbrıs’ta meselenin bir parçası haline gelmekte olduğuna işaret etmektedir. Bu gidişatın önüne geçilmesi ve BMBG’nin, Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın barışı koruma misyonlarından beklenen tarafsızlığı ortaya koymasının sağlanması BM Güvenlik Konseyi’nin görevidir."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap