SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Dönmez: Karadeniz gazı 2023'te evlerde

Bakan Dönmez: Karadeniz gazı 2023'te evlerde

14 Aralık 2021 Salı - 13:52




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın 2023'te evlere verileceğini belirterek, "Elimizde doğalgaz var. Teknik olarak bir sorun yok, kontratlarımız var. Her yılın sonunda bir sonraki yılın planlamasını yaparız. Geçtiğimiz yılda bu dönem için planlama yapıldı" dedi.





Bakan Dönmez, CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında Ahmet Hakan'ın sorularını yanıtladı.

Salgın nedeniyle 1 yıl öncesinde dünyada yaşanan kapanmalardan ve üretimin durma noktasına gelmesinden kaynaklı olarak arz fazlası olduğunu belirten Dönmez, bu süreçte fiyatların da son 15-20 yılın en düşük seviyelerinde olduğunu hatırlattı.

Geçen yıl petrolün varil fiyatının 40-50 dolar seviyelerinde, doğalgazın bin metreküpünün 150 doların altında, kömür fiyatlarının 40-45 dolar civarında olduğunu anımsatan Bakan Dönmez, "Bugün geldiğimizde hakikaten anormal fiyatlar oluştu, petrol fiyatları 75-80 dolarlara geldi. Neredeyse iki katı. Doğalgaz fiyatlarında çok daha anormal bir sıçrama oldu, yani geçtiğimiz eylül ayında Avrupa pazarlarında 1000 metreküpü bazı günler 1400 dolarları bile buldu, şu anda 1000 dolarların altına gelmiş durumda. Kömür fiyatları da bunları takip etti, yine eylül-ekim aylarında 200-240 dolarlara kadar geldi. Bir miktar gevşeme var, ama hala eski fiyatlara, eski rakamlara gelmed" diye konuştu.

Bakan Dönmez, bunda salgının ve salgın sonrası hızlı bir toparlanmanın etkisinin olabileceğini belirtti.

'Kışa hazırlıklı girdik'

Mevcut şartlarda 2-3 yıl sonrası bugünden söylemek için erken olduğuna işaret eden Dönmez, "Bu kış en azından böyle gidecek gibi gözüküyor, öncü göstergeler var. Belki baharla birlikte kış bitiminden sonra bir miktar gevşeme olabilir, bunu biraz daha zaman gösterecek" dedi.
Avrupa'da da doğalgaz fiyatlarının çok ciddi artığının altını çizen Bakan Dönmez, "Orada bazı kısıtlamalara gidildi. Mesela ben İngiltere’deki bir-iki örneği söyleyeyim. Özellikle çok zorunlu olmayan üretimlerin ertelenmesini istedi hükümetler. Mesela gübre üretimi, İngiltere’de dediler ki; 'şu anda bir miktar azaltalım, sonra bu kışı atlattıktan sonra tekrar bakarız' dediler. Evlerde bir sıkıntı yok evlerde bir sıkıntı yok" şeklinde konuştu.
Çin’de de bazı fabrikaların üretimi ertelediğine dikkati çeken Dönmez, alınan kararlar sonrası kömür fiyatlarında bir gevşeme olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin elinde doğalgazının olduğunu vurgulayan Dönmez, "Teknik olarak zaten herhangi bir sıkıntımız yok, kontratlarımız vardı. dedi.
Türkiye'nin her yılın sonunda gelecek yılın planlamasını yaptığına değine Dönmez, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl da yine bu dönemlerde planlama yapıldı. Tabii o zaman biliyorsunuz tam da Kovid-19'un içerisindeydik ve yaklaşık ve yaklaşık 50-51 milyar metreküplük bir talep tahmini yapılmıştı, ona göre de zaten kontratlarımız bu talebi karşılayacak ölçüdeydi. Fakat özellikle ikinci yarıyıldan sonra bir talep patlaması, hem iç talebin, hem de ihracata dönük çalışan sanayideki talebin patlamasından dolayı bizde de yaklaşık 10 milyar metreküplük ilave bir talep söz konusu oldu. Yani 50-51 milyar metreküp doğalgaz tüketimini öngörmüşken, yılı muhtemelen 58-60 arasında bir miktarda karşılayacağız. Tabii bunu biz nereden karşıladık? Bu ilave 10 milyar metreküpü biz de spot piyasalardan, yani hem sanayiciyi, hem de vatandaşı gazsız bırakmamak için ilave kontratlar yapmak suretiyle çoğunluğu LNG olmak üzere bu tedariki sağlamış olduk."

Genellikle spot piyasalarda 1 yıllık kontratlar yapıldığına işaret eden Dönmez, "Bizim ama bir de zaten elimizde uzun dönemli boru hattından aldığımız, yine bazı LNG tedarik noktalarından temin ettiğimiz uzun dönemli kontratlarımız da vardı, dolayısıyla biz bu kışa hazırlıklı girmiş olduk, yani o kontratlarımızı yapmış olduk. Bir de, özellikle biz son 3-4 yıldır giriş kapasitelerinin ve giriş noktalarının sayısını artırdık. Önceden sadece kara bağlantılarımız ağırlıklı çalışırken Rusya’dan, Azerbaycan’dan ve İran’dan, şimdi biz iki tane kara LNG terminaline iki tane de yüzer LNG terminali ekledik gemilerimizi. Birisi İzmir’de, diğeri de Hatay Dörtyol’da. Bunlarla birlikte giriş kapasitemizi neredeyse günlük 300 milyon metreküpe kadar ulaştırdık, yer altı depolarının kapasitesini artırdık bu arada" diye konuştu.

'300 milyon metreküpe kadar günlük sevkiyat yapabilir hale geldik'

Türkiye'nin daha önceden günlük yaklaşık 47 milyon metreküplük doğalgaz giriş noktası olduğunu hatırlatan Dönmez, şu bilgileri verdi:

"Batıdan bizim bir 46 milyon metreküplük giriş noktamız vardı. Şimdi onlara biz ilave ne yapmış olduk? İzmir’de FSRU ile 28 milyon metreküplük ki bu yüzer platformdur gemi üzerinde, bunu eklemiş olduk. Yine Aliağa’da bizim daha önce günlük sadece 16-20 milyon metreküp giriş kapasitesi olan bir tesisimiz vardı, bunun çıkış kapasitesini 40 milyon metreküpe çıkartmış olduk. TANAP devreye girdi ilave bir kaynak olarak, günlük yine buradan 17 milyon metreküp doğalgaz girişi sağlayabiliyoruz.

Tuz Gölünde tuz yapılarında dünyanın en büyük yer altı deposunu inşa ediyoruz. Şu anda burada 40 milyon metreküp/güne kadar bir doğalgaz üretim imkanımız var, ama yakın bir gelecekte, inşallah 2023’te bunu 80 milyon metreküpe kadar çıkaracağız.

Burada Hatay-Dörtyol’da yine yüzer LNG platformumuz üzerinden 28 milyon metreküp günlük bir ilave giriş kapasitesi oluşturmuş olduk. Şu anda inşaatı devam eden Saros Körfezinde bir terminalimiz daha var, bu da önümüzdeki yıl inşallah bu da bitmiş olacak, 28 milyon metreküp günlük bir kapasiteye daha ulaşmış olacağız."

Türkiye'nin geçen yıllarda doğalgaz tüketiminin günlük 240-250 milyon metreküpe kadar çıktığını hatırlatan Dönmez, "O zaman sistem biraz zorlanıyordu açıkçası ve bazı kesintili müşterilerimizi, yani bunlar tabii evlerimiz değil, sanayi kuruluşlarını o dönemlerde ikinci yakıta geçmesini söylüyorduk ve biz bu doğalgazı ağırlıklı olarak konutlarımıza veriyorduk. Şimdi artık öyle bir tedbire ihtiyaç kalmamış oldu, giriş kapasitemizi artırmış olduk. 300 milyon metreküpe kadar günlük sevkiyat yapabilir hale geldik" ifadelerini kullandı.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap