SON DAKİKA



Haber > Gündem > Bakan Çavuşoğlu: Elimiz kolumuz bağlı kalmayız

Bakan Çavuşoğlu: Elimiz kolumuz bağlı kalmayız

29 Eylül 2022 Perşembe - 16:39




Denizli'de basın toplantısı gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal etmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.





Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı Şehir Buluşmaları kapsamında geldiği Denizli'de, AK Parti İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Düzenlenen basın toplantısında gündeme dair açıklamalar yapan Bakan Çavuşoğlu, turizm, tarım, sanayi, askeri, siyasi ve diplomasi gibi her alandaki uyumun ekonomiye pozitif olarak yansıdığını, her alandaki potansiyeli uyum içinde harmanlayan akıllı bir güç olarak politikalarını belirlediklerini ve uyguladıkları politikaların da sonuçlarını yakından takip ettiklerini söyledi.

Konuşmasında Türkiye'nin en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, "2021'de yüzde 11 büyüdük. Son 10 yılın en hızlı büyümesi oldu. Dünya ortalamasının bu dönemde yüzde 5,5 olduğunu hatırlatmak isterim. 2022'nin ilk çeyreğinde yüzde 7,5, ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 büyüdük. Yine OECD 2022 büyümemize ilişkin tahminini yüzde 3,7.'den yüzde 5,4'e çıkardı. Bu büyüme oranının çok daha yüksek olacağını kendi rakamlarımızda da görüyoruz. Uluslararası kuruluşların temkinli rakamlar açıkladığı da aşikardır. 2003-2020 arasındaki yıllık büyüme ortalamamız yüzde 5,5 olmuştur. Türkiye ekonomik modeli, yatırım, üretim, istihdam ihracat odaklı büyüme stratejisidir. İhracat, büyümemizin en önemli itici güçlerinden birisidir. İhracatın büyümeye katkısı birinci çeyrekte 3,5 puan, ikinci çeyrekte 2,7 puan olmuştur. Son 1 yılda her ay ihracatta rekorlar kırıyoruz. 1974'de yıllık 1,5 milyar dolar ihracatımız vardı. 1990'da aylık 1,5 milyar dolar ihracatımız oldu. Bugün bazen günde 1,5 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Son 12 ayda 250,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yılın ilk 8 ayında 165,7 milyar dolarlık ihracatımız oldu, 2022 yılında 250 milyar doların altına düşmeyeceğiz. Türkiye ekonomik modelinin bir diğer amacı istihdamla birlikte büyümek. Her ay istihdam artıyor. Azar azar olsa da işsizlik oranı düşüyor. 2021'de pandemiye rağmen 24,5 milyar dolarlık bir gelire ulaştık. Turizm gelirleri 2020'de 12,5 milyar dolardı, 2022'nin ilk 6 ayında 14,1 milyar dolara ulaştık. Bu sene hedefimiz çok daha yüksek olacak" ifadelerini kullandı.

'KÜRESEL SORUN OLAN ENFLASYONLA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'

Bakan Çavuşoğlu, salgın ve savaş koşullarında küresel sorun olan enflasyonla da mücadeleyi sürdürdüklerini belirterek, "Bugün enflasyon dünyada bir gerçektir. Bizdeki yüksek enflasyon için bir mazeret değildir. Enflasyon ve hayat pahalılığı varsa bunu açık yüreklilikle söylüyoruz. En başta Cumhurbaşkanı'mız söylüyor. Orta ve uzun vadeli programlarla enflasyonu düşürmek bizim görevimiz. Bizi de etkileyen enflasyonu azaltmak ve ekonomimizi büyütmek için tedbirlerimizi alıyoruz, politikalarımızı hayata geçiriyoruz" dedi.

'DÜNYAYI BİR GIDA KRİZİNDEN KURTARDIK'


Bakan Çavuşoğlu, dünyada her coğrafyadan yüzünü Türkiye'ye dönen milyonlar olduğunu ifade ederek, "Eskiden mazlumlar dönerdi, şimdi en gelişmiş ülkeler de yüzünü Türkiye'ye dönüyor.  Bir sorun varsa artık herkes 'Türkiye çözer, Recep Tayyip Erdoğan çözer' diyor. Tahıl krizinde yine Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde bir anlaşma imzalanmasını sağladık. Dünyayı bir gıda krizinden kurtardık. Zengin fakir ayırt etmeksizin tüm ülkelerin gözü Türkiye'de. Bugün enerji krizinde başta Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere, Balkan ülkeleri olmak üzere gerek elektrik ihtiyacını karşılamakta gerekse Azerbaycan'da üretilen gazın ulaşmasında herkesin gözü kulağı Türkiye'de. Sorumluluğumuz büyük, Türkiye'den beklentiler yüksek" açıklamalarında bulundu.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap