SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ayasofya’da 85 yıl sonra ilk

Ayasofya’da 85 yıl sonra ilk

02 Temmuz 2016 Cumartesi - 08:28




Ayasofya'da, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in katıldığı Kadir Gecesi programının ardından 85 yıl sonra sabah namazı ezanı okundu.





 

Ayasofya Müzesi'nde düzenlenen programa, Diyanet İşleri Başkanı  Görmez, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Müezzin Fatih  Koca’nın yanı sıra Uluslararası Kur’an-ı Kerim okuma yarışmasında derece alan  hafızlar da katıldı. Program öncesinde dereceye giren hafızlar Kur’an-ı Kerim ve  ilahiler okudu. İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran tarafından dua edildi.

Görmez, konuşmasına İslam aleminin mübarek Kadir Gecesi'ni tebrik  ederek başladı. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni idrak etmenin onurunu  yaşadığını belirten Görmez, şunları kaydetti:

"Yüce Rabbimiz milletçe kadrimizi yüceltsin. Alem-i İslam'ı en kısa  zaman kadri yüce bir ümmet olmayı nasip etsin. Rabbimiz bizlere Kadir Gecesi'ne  Kur'an'da müstakil bir sure tahsis etmiş. O geceyle ilgili söylenebilecek ilk ve  son sözü mutlak sözün sahibi yüce Rabbimiz söylemiş. 'Biz o Kur'an'ı Kadir  Gecesi'nde indirdik' buyuruyor. Bu ayet bize, Kadir Gecesi'nin faziletini gecenin  karanlığında değil, o gecenin bize getirdiği kitapta aramamız gerektiğini ifade  ediyor. Biz bazen Kur’an-ı Kerim'i ikinci planda tutarak geceyi  önceleyebiliyoruz. Yahut Ramazanı birinci plana alarak Kur-an’ı ikinci planda  tutabiliyoruz. Ramazanı ramazan kılan nasıl ki Kur’an’dır, Kadir Gecesi'ni Kadir  Gecesi yapan da Kur’an-ı Kerim’dir.’’

"Katledilen sadece canlarımız değil, İslam’ın insanlığa getirdiği  yüce değerlerdir"


Atatürk Havalimanı’nda yaşanan terör saldırısını İslam dinine  açılmış bir savaş olarak nitelendiren Görmez, "Son yıllarda özellikle 2 binli  yıllardan itibaren İslam dini, İslam tarihi, İslam medeniyeti yepyeni bir durumla  karşı karşıyadır. İlk defa İslam coğrafyasının tamamı küresel güçlerin çatışma  alanına dönüştükten sonra içinden çıkan birtakım düşünceler, birtakım ideolojiler  ve birtakım cinayet şebekeleri çok farklı manzaralar yaşatmaya başladılar. Onun  için, katledilen sadece canlarımız değil, aynı zamanda İslam dinidir. Katledilen  sadece canlarımız değil, aynı zamanda İslam’ın insanlığa getirdiği yüce  değerlerdir. Üç gün önce hepimiz canevimizden vurulduk." diye konuştu.

Görmez, ramazan ayı içinde, Cenab-ı Hakkın rahmet ve mağfiretini  üzerimize yağdırdığı bir zaman diliminde, böyle bir olayın yaşanmasının dehşet  verici olduğuna vurgu yaparak, şunları dile getirdi:"Kadir Gecesi öncesinde, bir iftar vaktinden sonra bayramın sevinci ve  gölgesinin üzerimize düştüğü bir zamanda bu nasıl bir ideolojidir  ki, havaalanında onlarca insanı hunharca katledebiliyor. Onları katlederken  kendisini de katlediyor.  Bayramın bayramlıklarını giyme müjdesi içinde olan  çocuklar, o bayramlıkları giymeden beyaz kefenlere sarılarak ebediyete  uğurlanıyor. Bu vahşeti yeryüzünde börtü böceğe karşı şefkatli ve merhametli  olmayı emreden bir dinin mensubu nasıl dinden referans alarak, dinden  referans aldığını iddia ederek böyle bir şeyi yapıyor? Elbette bunların  sebeplerini dinde aramak beyhudedir.  Bunu hepimiz biliyoruz. Bu olaylar,  özellikle varoluşun gayesini yitirmiş,  yaratılışın gayesini kaybetmiş, hiçlik  düşüncesine kapılmış,  hakikatsizlik ve gayesizlik girdabına girmiş  birtakım nihilist ideolojilerin ortaya koyduğu cinnetlerdir.  Bu  cinnetlerin sebebi sadece bu coğrafyada aranmamalıdır.  Dinden aldıklarını  iddia eden bir saikle böyle bir cinayeti işleyebiliyorlarsa ve bu cinayetlerden  dolayı Avrupa’da, Amerika’da, dünyanın her yerinde yaşayan Müslümanların varlığı  bir güvenlik sorununa dönüşüyorsa, Müslüman çocuklar isimlerini telaffuz etmekte  çekinir hale getiriliyorlarsa, İslam nefreti ve düşmanlığına dönüştürüyorlarsa,  bunun topyekün İslam’a açılmış bir savaş olduğu ortaya çıkıyor. Bunun,  sıradan bir terör hadisesi değil aynı zamanda topyekün İslam dinini bütün  insanlığın gözünde itibarsızlaştırmak için ortaya çıkan bir cinayet şebekesi  olduğunu görmemiz gerekiyor.  Bunu görerek bütün Müslümanlar, ilmen, fikren ve  ahlaken topyekün bir seferberlik başlatmalıdır." Gönülleri yapmanın  canları yaşatmaktan geçtiğini aktaran Görmez, "(Gelin canlar yaşatalım)  diyecekmişiz meğer.  Ölüm makineleri hayata geçiyor. Hepsi gönülleri yapmaktan  geçiyor.’’ diye konuştu.  Ayasofya’da düzenlenen Kadir Gecesi programının  ardından bir ilk yaşandı. 85 yıl aradan sonra Ayasofya Müzesi’nde Ankara  Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Müezzin Fatih Koca  tarafından Sabah ezanı okundu.Program, Ezan-ı Şerif'in okunmasının ardından sona erdi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap