SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ayasofya ile ilgili en merak edilen soru yanıt buldu

Ayasofya ile ilgili en merak edilen soru yanıt buldu

12 Temmuz 2020 Pazar - 10:50




Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla camiye dönüştürülen Ayasofya'da fresk ve süslemelerin sıva ile kapatılıp kapatılmayacağı merak konusu oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkileri, konuya açıklık getirdi.





Danıştay'ın kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Ayasofya Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığından Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek camiye dönüştürüldü. Ayasofya'nın cami olması kararı toplumun bir kesimi tarafından coşkuyla karşılanırken bir kesimi tarafından da eleştirildi. Kararı destekleyenler ve desteklemeyenler iki zıt kutba ayrılmışken Ayasofya'nın dönüştürülme sürecinde en merak edilen şeylerden birisi tarihi süslemeler, motifler ve freskler oldu.

Konuyla ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri fresklerin asla kapatılmayacağını söyledi.

FRESKLER İÇİN FORMÜLLER GÜNDEMDE

Namaz kılınan yerde insan sureti olmasının caiz olmadığı düşüncesinden hareketle fresklerin üstüne perde çekmek, namaz vakitlerinde ışık yöntemi ile kapatmak gibi farklı formüller gündemde. Gravürlerden ve fotoğraflardan tespit edildiği kadarıyla Osmanlı döneminde fresklerin üstünün açık olduğu, 1850 Fossati onarımlarında dökülmelere karşı fresklerin üstünün örtüldüğü tespit edildi.

KESİNLİKLE KAPATILMAYACAK

Dolayısıyla Osmanlı döneminde cami olarak varlığını sürdürürken fresklerin üstü açıktı ve bir sakınca oluşturmuyordu. Buradan hareketle fresklerin üstlerinin örtülmemesi de bir alternatif olarak sunuluyor. Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre yetkililer, kesinlikle sıvayla kapatılmayacağının altını çiziyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap