SON DAKİKA



Haber > Gündem > Ayasofya için karar verildi! Raylı perde sistemi

Ayasofya için karar verildi! Raylı perde sistemi

21 Temmuz 2020 Salı - 09:13




Ayasofya mozaiklerinin ışıkla karartma sisteminden zarar göreceği dikkate alınarak raylı perdede karar kılındı.





Ayasofya Müzesi’nin camiye dönüştürülerek yeniden ibadete açılması çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yapının içindeki fresk ve mozaiklerin kapatılmasında kullanılacak ışık teknolojisinin bin yıllık eserlere zarar vereceğinde anlaşan uzmanlar, giriş katından görünen 6,5 metrelik Theotokos ve 7,5 metrelik Gabriel mozaikleri ile seraphim melekleri freskolarının sadece namaz vakitlerinde elektronik raylı sistem perde ile kapatılmasına karar verdi. Çalışmalar sırasında hem uluslararası kamuoyuna sunulmak hem de UNESCO’ya teslim edilmek üzere, “Ayasofya’nın camiye dönüştürülürken herhangi bir zarar görmediğini anlatan” bir belgeselin hazırlandığı öğrenildi.

İki kat keçe
 
Doğu Roma döneminde imparatorların törenle taç giydikleri; bugünse müezzin mahfilinin önünde bulunan kendi türünün en önemli örneklerinden biri kabul edilen bin yıllık, “omphalion” döşeme mozaiğinin ise, cami için yere serilecek halının altında kalacağı belirtildi. Ayasofya’nın yer döşemesinin zarar görmemesi için halının altına önce iki kat keçe konulacağı kaydedildi. Camide kullanılacak halının rengi de turkuvaz olarak belirlendi.
 
Ayasofya’nın giriş kapısının üzerinde bulunan VI. Leon ve iç girişte yer alan sunu mozaikleri, galerilerdeki Deisis Kompozisyonu; Komnenoslar, Zoe, İmparator ve patrik mozaikleri ile papaz odalarındaki mozaiklere ise müdahalede bulunulmayacak. Dilek Sütunu da Ayasofya’nın içinde aynen korunmaya devam edecek.
 
Ayasofya’da 1993’te başlatılan restorasyon için kurulmuş iskelenin ise 24 Temmuz için bir perde ile kapatılacağı ve üzerinde hat sanatından örneklerin sergileneceği kaydedildi. Çalışmalar sırasında hem uluslararası kamuoyuna sunulmak hem de UNESCO’ya teslim edilmek üzere, “Ayasofya’nın camiye dönüştürülürken herhangi bir zarar görmediği; tüm eserlerin aynı şekilde muhafaza edildiğini anlatan” bir belgesel de hazırlanıyor.  Ayasofya’da 24 Temmuz’da cuma namazına gelenlere tek kullanımlık seccade ve maske dağıtılacak.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap