SON DAKİKA



Haber > Gündem > "Avrupa’nın çift yüzlü davranışı bizi üzüyor"

"Avrupa’nın çift yüzlü davranışı bizi üzüyor"

30 Kasım 2013 Cumartesi - 10:12




Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için Avrupa’ya giremiyorsak, Brezilya ne zaman Avrupa Birliği üyesi oldu, Japonya, Gü





Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rolf Königs ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Bakan Çağlayan, Türk-Alman Ticaret Odası'nın kuruluşunun prosedürünü hazırladığını belirterek, Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası'nın mayasında katkısının olduğunu belirtti. Çağlayan, Türk-Alman ilişkilerinin Düzeyli olduğunu söyleyerek, ekonomik alanda Almanya Türkiye'nin en büyük ticari partneri, birinci ihracat pazarı olduğunu hatırlattı. Jetco Anlaşmasını yaptıklarını kaydederek, iki ülke arasında ticaretin geliştirilmesinin önemini bildiğini ifade eden Bakan Çağlayan, "Almanya geçen yıl ihracatımızda 13,1 milyar dolarlık bir paya sahip. İthalatımızda da 21.4 milyar dolar. Almanya ihracatımızda birinci pazar, ithalatımızda ikinci pazar. 2013 yılı Eylül ayı itibariyle Almanya ihracatımızda yine birinci sırada, ithalatımızda 3. sırada yer alıyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin sanayinin gayri safi milli hasıladaki oranının düştüğünü hatırlatan Çağlayan, "Sanayinin Gayri Safi Milli Hasıla'daki payı yüzde 15-16'lar gelmiştir. Türkiye ekonomisi son on yılda milli gelirini 3 kattan fazla arttırmış ülke" şeklinde konuştu. Sanayinin bir ülke için önemine dikkat çeken Bakan Çağlayan, Almanya ekonomisinin kriz ortamında güçlü olmasının sebebinin sanayisi ve üretiminin olduğunu ifade etti. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Königs ise, 2014 yılında onuncu yıllarını kutlayacaklarını söyleyerek, ikili işbirliğinin geliştirilmesi için odanın kurulduğunu ifade etti. Königs, hedeflere ulamak için yoğun çalışmanın yapılması gerektiğini kaydederek 2023 yılı hedefleri ile ilgili olarak çok çalışmaları gerektiğini vurguladı. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Kurucu Başkanı Engin Koyuncu, Bakan Çağlayan’a sorularını yöneltti. Koyuncu, JETCO’ya dahil olup olmayacaklarını, Alman yatırımcılara nasıl teşvik vereceklerini sordu. Bakan Çağlayan ise, teşvik konusunda Cumhuriyet tarihinin en cevval teşvik sistemini getirdiklerini ifade etti. Çağlayan vize konusunda Avrupa’yı eleştirerek, “Avrupa Birliği üyesi olmadığımız için Avrupa’ya giremiyorsak, Brezilya ne zaman Avrupa Birliği üyesi oldu, Japonya, Güney Kore, Kanada ne zaman Avrupa Birliği üyesi oldu? Avrupa’nın çift yüzlü davranışı bizi üzüyor. İş aleminin önüne engel koymak, yapılabilecek en büyük haksız rekabet, bariyerdir” dedi.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap