SON DAKİKA



Haber > Gündem > Atatürk'ün tarihe kazınan "Geldikleri gibi giderler" sözünün bilinmeyen öyküsü!

Atatürk'ün tarihe kazınan "Geldikleri gibi giderler" sözünün bilinmeyen öyküsü!

27 Temmuz 2020 Pazartesi - 12:18




Atatürk 13 Kasım 1918 günü öğle saatlerinde trenle İstanbul’a geldikten sonra, Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘Kartal’ istimbotuyla Galata’ya doğru giderken, işgal donanmasının arasından geçer. Bu geçiş sırasında yaveri Cevad Abbas’ın ağladığını gören Mustafa Kemal Paşa, büyük kararlılıkla söylediği “Geldikleri gibi giderler” sözü, Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaret fişeğini ateşler...





Mustafa Kemal Atatürk, "Geldikleri gibi giderler" sözüyle Kurtuluş Savaşı'nın ilk işaretini vermişti. Mustafa Kemal Paşa, Kurtuluş Savaşı’nı başlatacak sözlerini, daha sonra adı Kartal olacak bir teknenin güvertesinde söylemişti.

İşte Atatürk'ün sonsuza kadar tarihte, hafızalarda kazılı kalacak "Geldikleri gibi giderler" sözünün bilinmeyen hikayesi;

Mustafa Kemal Paşa, Adana’dan 13 Kasım 1918 günü öğle saatlerinde trenle İstanbul’a gelir ve Haydarpaşa Garı’ndan bindiği ‘Kartal’ istimbotuyla Galata’ya doğru giderken, 55 parçalık işgal donanmasının arasından geçer.

O sırada yaver Cevat Abbas hem boğaza giriş yapan düşman zırhlılarını hem de Marmara yönü­nü işaret ederek ağır ağır arkadan gelen gemileri gösterir, hüzünlü, biraz da ürkek bir sesle, "Geliyorlar" der.

Mustafa Kemal Paşa yaverinin gösterdiği yana baktı; İngiliz donanmasına bağlı, arala­rında Yunan zırhlısı Averof’un da bu­lunduğu gemiler ağır ağır Marmara’dan boğaza doğru ilerlemeye devam ediyordu. 


s-145ed2e7fba49642c331bdfbb013749cd87f0f3d.webp

O günün ak­şam saatlerinde Dolmabahçe Sarayı önünde demirleyecekler, toplarını da yüz­yıllardır hükümran devletin hükümdarlık sarayına çevireceklerdi.

Mustafa Kemal Paşa bu gemilerin buraya gelmemesi için Ça­nakkale’de verilen savaşları, akıtılan kanları, yitirilen canları hatırladı; sonra da öfkeli, aynı zamanda azimli bir sesle: "Evet gelirler, gelirler ama , bir gün de geldikleri gibi giderler” dedi...

Beğendim
2
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
2
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap