SON DAKİKA
SON DAKİKA


Atatürk döneminde 200 milyar dolar neden ödenmişti?
12.11.2020

Büyük Önder Türk oğlu Türk Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölüm yıl dönümünde saygıyla yad ettik. Silah arkadaşları ile birlikte yeniden kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, şanlı bayrağımız altında dünya döndükçe var olmaya devam edecektir.

“Onun en büyük mucizesi -şimdilerde dudak bükülen- kurduğu kimsesizlerin kimsesi Cumhuriyet sayesinde köy çocuğu Süleyman Demirel, öğretmen çocuğu Turgut Özal, sobacının oğlu Abdullah Gül, kaptanın oğlu Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı, bir kasaba çiftçi, işçi ailesinin oğlu olan acizane benim gibilerin profesör olabilmeleridir.

Bazılarının özlem duyduğu saltanat ve hilafet o şekilde devam etseydi bugün büro olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı’nın sokağından geçemiyor olurduk.

Cumhuriyet budur.

Kuldan vatandaşa, ümmetten millete, din için insandan, insan için dine geçişin büyük dönüşümün hikâyesini yarattı.”

Günümüzde iç borç dış borç almış başını gidiyor. İsterseniz Prof. Dr. Kemal Üçüncü’nün yukarıdaki sözlerinden sonra Atatürk döneminde ödenen 200 milyar doların nereye gittiğine bir bakalım;

“1923-1938 arasında Türk iktisat tarihinin hâlâ aşılamayan en parlak sonuçlarını kendine özgü ilkeleriyle olan planlı ekonomiyle aldı.

Osmanlı dış borçlarının;

1. Yüzde 42,6’sı Atatürk döneminde ödenmiştir. Atatürk zamanında ödenmiş olan Osmanlı dış borçlarının eşdeğeri alım gücü (PPP) 138 milyar dolardır.

2. Kalan Osmanlı dış borçları ise İsmet İnönü zamanına ödenmeye başlanmış ve 1944 yılında Başbakan Şükrü Saraçoğlu’nun teklifi ile 1954’e kadar olan taksitler defaten ödenerek kapatılmıştır. İnönü döneminde ödenmiş olan Osmanlı dış borçların eşdeğer alım gücü ise 225 milyar dolardır.

3. Atatürk döneminde 10.527.217 TL tutarındaki Osmanlı iç borçları da ödenmiştir. Ödenen Osmanlı iç borçlarının eşdeğeri 2020 dolar alım gücü 57.8 milyar dolardır.”

Osmanlı Osmanlı diye atıp tutturanlar bunları bilmezler ya da bilirler de işlerine gelmez.

ÇORLU KAZASININ SORUMLUSU

Berat Albayrak’ın görevinden ayrılmasından sonra koltuğa oturan yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a Mısra Öz adlı kadın sosyal medyasında bir hatırlatma yaptı. Öz, 2013-2015 yılları arasında Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Elvan’a yenileme çalışması yaptırdığı Trakya Demiryolları hattında Çorlu’da yaşanan kazada 25 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı. Mısra Öz, kazanın sorumlusu olarak gördüğü Elvan’ın atanmasına “İnsanlar öledursun. Nasıl olsa bu liyakat sistemi ile bir yerlere bakan olunur. Tedbirsizlikten ölür, açlıktan ölür, cinayetten ölür… Ölür ölür dururuz” sözleri ile tepkisini ortaya koydu.

Öz’ün bu hatırlatmasından yola çıkarak hazinenin başına gelen Elvan’a bu kaza ile ilgili umarım hesap vermekten kaçınmaz. Bu kazada hayatını kaybeden ailelerin acıları hala dinmiş değil. 9 yaşındaki oğlunu ve eşini bu kazada kaybeden Öz’ün “Ulaştırma bakar, adalet bakar, ekonomi bakar” sözleri ile getirdiği eleştiri umarım ses bulur ve adalet, ulaştırma ve ekonomi bakmaz.

Bu kaza sonrası hesap vermesi gerekenlerin akıbeti ile ilgili Öz’ün,  “Hesap vermek bir yana şefinden, müdürüne, genel müdür yardımcısından bakanına hepsi terfi etti” sözleri dikkate alınmalı. Kazada 9 yaşında oğlunu ve eşini kaybeden Mısra Öz de “İnsanlar öledursun. Nasıl olsa bu liyakat sistemi ile bir yerlere bakan olunur” şeklinde serzenişi ise bugünkü atamayı doğrular nitelikte.

ASFALT İŞİ

Trabzon’da su borularının yenilenmesi çalışmaları alkışlanacak bir adım. Gelin görün ki yapılan çalışmalar sonrası köstebek yuvasına dönen yollar bir türlü asfaltlanamıyor. Makine parkı yetersiz denildi, kiralama yapılmasına rağmen Karşıyaka ve Beşirli’nin 1-2 nolu mahallelerinin yolları içler acısı halde.

Aç kapa diye bir reklam vardı hatırlarsınız, yapılan bu işlemde aynı uygulama hayata geçirilebilir. Bu semtlerimizde yaşayanlar ya da yolu buralara düşenler karşılaştıkları manzaralar karşısında inanın sizlere hayırlı dualar etmiyor. Gelin bu semtlerin yollarını bir an önce olması gereken hale getirin.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap