SON DAKİKA



Haber > Gündem > Asgari ücretten fazla alanlar için AGİ ne olacak? Torba yasa TBMM'de

Asgari ücretten fazla alanlar için AGİ ne olacak? Torba yasa TBMM'de

19 Aralık 2021 Pazar - 11:07




2022 asgari ücreti açıklandı. Gelir ve damga vergisinin kaldırılmasının ardından asgari ücretten fazla maaş alanlara ise 'Asgari Geçim İndirimi' ödenmesi için yılın son torbasında Meclis'e gitti.





Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan 2022 yılında uygulanacak asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir maliyetten kurtarıyoruz" diyerek, işverenden gelir vergisi ve damga vergisi alınmayacak.

Gelir vergisi ve damga vergisinin kalkmasıyla birlikte Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de ortadan kalkmış oldu. Asgari ücretliye eş ve çocuk yardımı devam edecekken asgari ücretten fazla maaş alanlara ise 'Asgari Geçim İndirimi' sorunu ortaya çıktı. Asgari ücretten fazla maaş alanların AGİ alabilmesi için gerekli düzenleme yılın son torba yasasında TBMM'ye sunuldu.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre AK Parti, asgari ücretten vergi kesilmemesi, asgari ücretten fazla maaş alanlara ise ‘Asgari Geçim İndirimi’ ödenmesi uygulamasına devam edilmesine ilişkin torba teklifi TBMM Başkanlığına sundu. Teklif ile ayrıca savunma sanayi projelerine yönelik KDV istisnası getirilmesi, BOTAŞ’ın kamuya olan borçlarının silinmesi öngörülüyor.

Teklife göre 2021 yılı bütçesinde oluşan gelir fazlasının kamu kurumlarına ödenek olarak aktarılmasına Cumhurbaşkanı yetkili kılınıyor. Yenilenebilir enerji üretiminin teşvik edilmesi için de evlerin çatılarına kurulan güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 10 kilovat olması şartı, 20 kilovat olarak değiştiriliyor.

Kanun teklifi ile getirilen düzenlemeler şöyle: 


4.253 LİRA SINIR OLACAK

Asgari ücretle çalışanlardan gelir ve damga vergisi kesilmeyecek. Asgari ücretin üzerinde ücret alanlardan vergi kesintisi devam edecek. Bu durumda olanlardan kesilen gelir vergisinin bir kısmı mevcutta olduğu gibi AGİ yoluyla iade edilecek. Ödedikleri vergi dolayısıyla net ücreti 4 bin 253 liranın altına düşenlere ise ilave AGİ verilecek. Böylece çalışanların net ücretinin 4 bin 253 liranın altına düşmeyecek.

SUİSTİMAL EDENE CEZA 

Bu arada, gelir vergisi muafiyetini suiistimal edenlere yönelik de tedbir getiriliyor. Buna göre; asgari ücretli olarak çalışılmadığı veya asgari ücretin üzerinde maaş alındığı hâlde, istisnadan yararlanıldığının tespiti durumunda, istisna sebebiyle ödenmeyen vergiler, cezası ve gecikme faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap