SON DAKİKA



Haber > Gündem > Artık sivil mezun olacaklar!

Artık sivil mezun olacaklar!

02 Eylül 2016 Cuma - 13:00




Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdöl konu ile ilgili açıklamasında "Öğrenciler eskiden askeri şahıstı.





İçlerinde çok az da olsa sivil görevliler olmakla birlikte askeri şahıslardı. Bu  öğrencilerin hepsi artık sivil öğrenci oldu" dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi  Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ile  Haydarpaşa'daki öğrencilerin eskiden askeri şahıs olduklarını belirterek,  "İçlerinde çok az da olsa sivil görevliler olmakla birlikte askeri şahıslardı. Bu  öğrencilerin hepsi artık sivil öğrenci oldu" dedi.

669 Sayılı Kanun Hükmündeki  Kararname (KHK) ile Gülhane Askeri Tıp Akademisinin (GATA) bünyesinde bulunan  (Ankara'daki GATA ile Haydarpaşa'da şimdiki ismiyle Sultan Abdülhamit Hastanesi)  iki hastanenin sağlık işletmesinin Sağlık Bakanlığına devredildiğini anımsattı.

Bu kapsamda öğrencilerin tamamının, öğretim üyelerinin ise büyük  kısmının Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredildiğini ifade eden Erdöl, KHK'nın  bu öğrencilerin dağıtılmalarını hüküm altına aldığını, YÖK'ün yaptığı  değerlendirme sonunda da bütün öğrencilerin kendilerine dağıtıldığını kaydetti.

Erdöl, şöyle konuştu:


"Öğrencilerin hepsi bize kaldı. Mevcut öğrencilerin bütünü tıp  fakültesi, hemşirelik yüksekokulu ve meslek yüksekokulu öğrencilerinin hepsi  üniversitemiz öğrencisi oldu. Haydarpaşa'da lisans ve önlisans öğrencisi yoktu.  Haydarpaşa'da ve Gülhane'deki uzmanlık öğrencileri yani asistanlar da bize  devredildi. Gelinen noktada bu öğrenciler eskiden askeri şahıstı. İçlerinde çok  az da olsa sivil görevliler olmakla birlikte askeri şahıslardı. Bu öğrencilerin  hepsi artık sivil öğrenci oldu. 200 civarında da yabancı, dost ve kardeş  ülkelerden gelmiş öğrenciler vardı. Onlar da askeri statüde yetiştirilmek üzere  gelmiş öğrencilerdi. Yine aynı şekilde öğrenciliklerine devam edecekler ve mezun  olduklarında kendi ülkelerine gidecekler ve orada askeri personel olarak devam  edecekler."

Askeri hekimle sivil hekimin aynı olduğunu dile getiren Erdöl, "Harp  uçağını kullanmakla yolcu uçağını kullanmanın özellikleri farklıdır ama askeri  beyin ameliyatıyla sivil beyin ameliyatının farklılığı diye bir şey söz konusu  değil. Dolayısıyla hekim askerse de hekimdir, sivil hekimse de hekimdir. Biz  hekim yetiştiriyoruz." dedi.

Öğrencilerin kalacakları yurtlara da değinen Cevdet Erdöl, "Bu  öğrenciler sivil olacaksa orada kaldıkları yurtlar ve diğer pozisyonları ne  olacak?' Kanaatim şudur ki bu öğrencilerden bir kısmı yine bizim üniversitemize  kalan yurtlarda sivil öğrenci olarak kalacak. Hafta sonu evci çıkmak için izin  istemeye veya askeri bir hiyerarşi içinde davranmaya ihtiyaçları olmadan sivil  birer öğrenci olarak yurtlarda kalmak isteyen kalacak. İstemeyen kalmayacak.  Tamamen özgür iradeleriyle karar verecekleri bir husus olacak." diye konuştu.

"RÜTBELİ MEZUN OLMAYACAKLAR"

Bu öğrencilerle iletişim kuracaklarını, onların nerede kalmak  istediklerine yönelik taleplerini öğreneceklerini anlatan Erdöl, bununla ne kadar  öğrencilerinin olacağına yönelik kendilerine bir yol çizeceklerini kaydetti.


Erdöl, "Ankara'nın Gülhane'deki yurtlarını muhtemelen Kredi Yurtlar  Kurumu ile anlaşarak onların marifetiyle işleteceğiz. Dolayısıyla öğrencilerimize  zaten yurt sayısı kapasitesi gayet yeterli. Hiçbiri açıkta kalmayacak. Hepsi  öğrenciliklerine devam edecek. Diplomalarını da bizim üniversitemizden  alacaklar." değerlendirmesini yaptı.

Bu sene mezun olan öğrencilerle ilgili de askeri öğrencilerin 31  Ağustos itibarıyla mezun olduğunu dile getiren Erdöl, şöyle devam etti:

"Mezuniyetleri Kanun Hükmündeki Kararname'den sonraya kaldığı için  bize devredilen öğrenci pozisyonundalar. Sağlık Bilimleri Üniversitesi mezunu  olarak diplomalarını alacaklar.  Birer sivil hekim olarak Sağlık Bakanlığının  mecburi hizmet kura uygulamasında kendilerine yer bulacaklar. Netice itibarıyla  herhangi bir tıp fakültesinden mezun olan kişiler hangi hak ve yükümlülüklere  sahip ise bu öğrenciler de onlara sahip olacaklar. Rütbeli mezun olmayacaklar.  Sivil birer hekim olarak mezun olmuş olacaklar."

"Askeri tıp fakültesi olarak kurgulanmış olan Gülhane'deki tıp  fakültesinin diğer tıp fakültelerinden eğitim olarak bir farkı yoktu" diyen  Erdöl, silahlı kuvvetlerin kendine mahsus ihtiyaçları bulunduğunu anlattı.

GATA'da bazı farklı uygulamaların olduğunu, bunların hepsini devam  ettireceklerini belirten Erdöl, su altı  ve hava uzay hekimliği, harp cerrahisi,  askeri psikiyatri, askeri sağlık hizmetleri gibi eğitimlerle, silahlı kuvvetlerin  ihtiyacı olan ne varsa tümünün devam edeceğini söyledi.


Gerek askeri hekimler, gerek sivil hayata dönmüş olan hekimlerden  faydalanarak bunları eskisinden daha iyi hale getirerek, hizmetin karşılığını  vereceklerini belirten Erdöl, bunun için Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri  Bakanlığına yazı yazacaklarını bildirdi.

 

Prof. Dr. Erdöl, "Milli Savunma Bakanlığından kuvvet komutanlıklarına  göre, sağlık eğitimindeki ihtiyaçları nedir? Bizden ne istiyorsunuz? Hangi  uzmanlık alanında, hangi sertifikasyon programlarında eğitim istiyorsunuz? Bize  bildirin ki biz de kendimizi ona göre hazırlayalım." dedi.

İçişleri Bakanlığına da bu yönde yazı yazacaklarını belirten Erdöl,  tarihi ve köklü bir mazisi olan Gülhane'nin, çok ünlü hekimler, üst düzey sağık  hizmeti veren müesseseler oluşturduğunu belirtti.

"ASKERİ HEKİMLİĞE HERHANGİ BİR HALEL GELMİŞ DEĞİL"


Gülhane'nin geleneğine ve geleceğine sahip çıkacaklarını dile getiren  Erdöl, " 'Askeri hekimlik bitti, askerler ne olacak?' gibi bir tereddüde asla  düşülmesin. Çünkü Gülhane'deki askeri tıp fakültesi 12 Eylül askeri darbesi  sonrası kurulmuş bir fakültedir. 12 Eylül'den önce askeri hekimlik yok muydu?  Vardı. 12 Eylül'den sonra da var. Şimdiden sonrasında da var olacak. Dolasıyla  askeri hekimliğe herhangi bir halel gelmiş değil." diye konuştu.

Askeri hekimliğin devam edeceğini, silahlı kuvvetlerin kendi  ihtiyaçları için subay hekimleri istihdam edeceğini kaydeden Erdöl, çeşitli  kaynaklarla silahlı kuvvetlerin kendisine ait sağlık mensuplarını istihdam  etmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

GATA hariç hiçbir hastanenin verimlilik bakımından yüzde 10'nun  üzerinde olmadığını kaydeden Erdöl, Sağlık Bakanlığının bu hastaneleri daha  verimli olarak kullanacağını sözlerine ekledi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap