SON DAKİKA



Haber > Gündem > Araklı, Tonya ve Arap şehirleri

Araklı, Tonya ve Arap şehirleri

29 Mart 2016 Salı - 09:28








Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Turup bölgesi bir cennet mekan. Turup, bölgenin çöp merkezi yapılmak isteniyordu. Ama AKP’lisi, CHP’lisi, MHP’lisi, SP’lisi, her görüşten ve yaştan Araklılı’nın itirazı ve mücadelesi sonucunda bu projeden vazgeçildi.

Turup şimdi, çok daha büyük bir tehdit altında. Bölgenin çok büyük kısmı orman. Bu güzelim doğa parçası, Arap-Körfez sermayeli Armada şirketine ‘peşkeş’ çekilmek üzere. Hem de tamı tamına bin 400 dönüm arazi. Aşağı yukarı 140 futbol sahası.

Ne yapılacak burada? Karada; otel ya da oteller, hastane, üniversite, Disneyland gibi bir tematik park, alış-veriş merkezleri, binicilik ve at yarışlarının yapılabileceği bir çiftlik, rezidans, konaklama için siteler... Denizde; marina, deniz sosyal tesisleri, bu bölgeyle Turup arasına teleferik... Turup’a ulaşacak yollar...

Elbette ormanlar kesilecek. Ama olay sadece ağaç kesimi değil. Özel bir bölge olacak burası ve tamamen çevrelenecek. Bu bölgeye giriş çıkış kontrol altında olacak. Öyle her isteyen Araklılı, Trabzonlu, Türk vatandaşı içeri giremeyecek. Hastane ya da üniversite dedikse, normal sağlık ya da eğitim kurumu değil. Körfez ülkelerinden zengin hastaları ağırlayacak ya da zengin Arap çocuklarına hizmet edecek üniversite. Hedef, ortanın üzerinde Arapları çekmek. Zengin Türklere de hizmet edecek elbet.

NE AŞAMADA?


Armada’nın basın bürosu gibi çalışan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) Genel Sekreteri’ne göre, birkaç ay içinde iş tamam. Hükümetten de desteği almış proje. Zaten ‘en üstten işi görmüş’ deniliyor. Maşallah Trabzon Valiliği, Ticaret Sanayi Odası, Araklı Belediyesi de gönüllü danışman. Şu anda iş Turizm Bakanlığı’nda. Bakanlık imar çalışmasını bitirince süreç başlayacak. Trabzon Valisi’nin daha önce ‘’Arap şehri’’ diye açıkladığı bu sömürge projesinin adı, tepkiler üzerine DOKA tarafından ‘’Yaşam merkezi’’ yapıldı.

VAROŞ ARAKLI!

Araklı-Trabzon kalkınacakmış! Tam tersine zaman içinde Araklılı-Trabzonlu kendi topraklarından sürgün edilecek, birkaç zengin işbirlikçi kodaman dışında o bölgeye giremeyecekler bile. Zengin Arap şehri ve yanında daha da yoksullaşmış ve varoşa dönüşmüş bir Araklı! Kuşkusuz ki varoş yutulacak!

TONYA’YA UZUN HAVUZLAR

Trabzon için yeni bir sözde proje daha var. Tonya’da Uzungöl gibi yapay göletler yapılıp turizm bölgeleri inşa etmek. İşte buraya yazıyorum ki, bunun arkasında da Arap sermayesine yeni peşkeşler söz konusu. Uzungöl mahvedildi, şimdi yeni beton uzun havuzlarla doğal yaşam alanlarımız sermayeye devredilecek!


NASIL OLMALI?

Kimsenin turizme, gelişmeye, kalkınmaya karşı çıktığı yok. Ancak ‘turizm’ adı altında bölge değerlerinin yabancı ve işbirlikçi yerli sermayeye devri, bölge halkının giderek topraklarından, evlerinden sürgün edilmesi, kendi topraklarında ikinci sınıf insan muamelesi görmesi, asla kabul edilemez. Çözüm; doğa ve bölge değerlerini koruyan, bölge halkının da kazanıp, yararlanabildiği sürdürülebilir bir turizm.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap